12.5.2016 13:25

Νέο ιστορικό υψηλό της ανεργίας στο βόρειο Αιγαίο

Νέο ιστορικό ρεκόρ ανέργων που αναζητούν εργασία, κατέγραψε ο ΟΑΕΔ στο βόρειο Αιγαίο το Μάρτιο. Συγκεκριμένα, οι άνεργοι αυτής της κατηγορίας ανήλθαν στους 13.692 κι αυτό παρά το ότι σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος «Εργάνη», κατά τη διάρκεια του Μαρτίου, δημιουργήθηκαν νέες θέσεις εργασίας στο βόρειο Αιγαίο. Κι είναι αυξημένοι σε σχέση με το Φεβρουάριο, κατά 172.

Το Μάρτιο του 2015, οι άνεργοι που αναζητούν εργασία ήταν 13.293 -ρεκόρ όλων των εποχών. Οι μακροχρόνια άνεργοι που αναζητούν εργασία, είναι 5.843 και οι άνεργοι μέχρι 12 μήνες, είναι 7.849. 
Στους 13.692 ανέργους πρέπει να προστεθούν άλλοι 2.103, που σύμφωνα με τον ΟΑΕΔ, είναι άνεργοι που δεν αναζητούν εργασία.

Έτσι ο συνολικός αριθμός ανέργων της Περιφέρειας διαμορφώνεται στους 15.795. Από όλους αυτούς, επίδομα ανεργίας λαμβάνουν μόλις οι 1.574, δηλαδή το 10% των ανέργων που διαθέτουν κάρτα ανεργίας. Μόλις 92 οικοδόμοι έλαβαν το Μάρτιο επίδομα ανεργίας, οι εκπαιδευτικοί ήταν οκτώ και οι εποχικοί εργαζόμενοι στον τουρισμό 310. Είναι εντυπωσιακό ότι στο βόρειο Αιγαίο παρά την αύξηση της δηλωμένης ανεργίας, αυτοί που έλαβαν επίδομα ανεργίας, μειώθηκαν.

Εξαιρετικά ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι το ποσοστό των ανέργων της Περιφέρειας επί του σύνολο των ανέργων της χώρας, ακολουθεί σταθερά ανοδική πορεία. Γεγονός που δείχνει ότι τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο.

Επίσης το πρώτο τρίμηνο του έτους, ο μέσος όρος των ανέργων του βορείου Αιγαίου, που αναζητούν εργασία, είναι αυξημένος κατά περίπου 1.000 άτομα σε σχέση με το σύνολο του χρόνου. Βέβαια παραδοσιακά, το πρώτο τρίμηνο του χρόνου είναι η χειρότερη περίοδος για την ανεργία στα νησιά της Περιφέρειας.

Ωστόσο με δεδομένη τη μεγάλη κάμψη της τουριστικής κίνησης τη φετινή χρονιά, αλλά και το πάγωμα των προσλήψεων από τις ΜΚΟ, δεν φαίνεται ποιο στοιχείο θα μπορούσε να οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των ανέργων τους επόμενους μήνες. Ίσως μόνη ελπίδα προσωρινής εκτόνωσης της συνεχώς διογκούμενης ανεργίας, είναι τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας, τα οποία φυσικά δεν λύνουν το πρόβλημα.

Θλιβερή πραγματικότητα
Σε μια περιφέρεια με πληθυσμό περίπου 200.000 άτομα, έχουμε 15.795 δηλωμένους ανέργους στον ΟΑΕΔ και μόλις 16.500 εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα (στοιχεία του συστήματος «Εργάνη» για το 2015). Οι αριθμοί αυτοί αποτελούν μια ακόμη όψη του οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν τα νησιά.

Ταυτόχρονα δείχνουν ότι οι υπάρχουσες παραγωγικές δραστηριότητες όσο κι αν αναπτυχθούν, δεν μπορούν να λύσουν το πρόβλημα της ανεργίας στα αμέσως επόμενα χρόνια. Είναι απόλυτη ανάγκη να γίνουν μεγάλες ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις για να αλλάξει η κατάσταση στα νησιά.

http://emprosnet.gr/

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ