10.1.2017 10:10

Νέες ευνοϊκές ρυθμίσεις από τη ΔΕΗ

Με στόχο την είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών κυρίως από 1,5 εκατομμύριο νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος έως και 1.000 ευρώ, η ΔΕΗ ανακοίνωσε νέες ρυθμίσεις επτά ταχυτήτων.

Τα  προγράμματα διακανονισμού παρέχουν δυνατότητα αποπληρωμής των χρεών σε 18, 24 και 36 δόσεις, ανάλογα με το ύψος τους, ενώ ιδιαίτερα ευνοϊκά κρίνονται εκείνα για όσους χρωστούν ποσά μέχρι 500 ευρώ και για τους πελάτες της εταιρείας με οφειλές έως και 1.000 ευρώ. Δεύτερη ευκαιρία δίνεται και σε όσους έχασαν δόσεις από την περσινή ρύθμιση των 36, ενώ έκπτωση της τάξης του 21% θα έχουν οι πελάτες της εταιρείας που θα προπληρώσουν όλον τον λογαριασμό του έτους.

Η ΔΕΗ στοχεύει σε 1.150.000 καταναλωτές που έχουν απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος μέχρι 500 ευρώ, αλλά και στους 364.000 πελάτες της με ληξιπρόθεσμες οφειλές από 500 έως 1.000 ευρώ.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με όσα αποφάσισε το δ.σ. της εταιρείας που συνεδρίασε υπό τον πρόεδρο Εμμανουήλ Παναγιωτάκη, τα προγράμματα διακανονισμών που «τρέχουν» από τώρα είναι:

• Για τους καταναλωτές (νοικοκυριά, ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίες επιχειρήσεις) που χρωστούν λογαριασμούς μέχρι 1.000 ευρώ δίνεται η δυνατότητα ρύθμισης του χρέους με 24 δόσεις. Η ισχύς του συγκεκριμένου τρόπου διευθέτησης των οφειλών ξεκινά από σήμερα. Προϋπόθεση είναι επίσης να δίνεται άμεσα η πρώτη δόση.

• Όσοι οφείλουν ποσά πάνω από 1.000 ευρώ μπορούν να υπαχθούν, επίσης από σήμερα, σε ένα από τα ακόλουθα δύο προγράμματα διακανονισμών:

Στην αποπληρωμή των χρεών σε 18 δόσεις αν προκαταβάλουν το 10% του οφειλόμενου ποσού.

Στη ρύθμιση της συνολικής ληξιπρόθεσμης οφειλής με 36 δόσεις εφόσον προκαταβάλουν το 20%.

• Οι πελάτες της ΔΕΗ που θα έχουν στις 31 Ιανουαρίου απλήρωτους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι 500 ευρώ θα τύχουν της ακόλουθης αντιμετώπισης: Το χρέος αυτό θα «παγώνει» για έναν χρόνο, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2017, και αν οι οφειλέτες είναι συνεπείς στην πληρωμή των τρεχόντων κι επόμενων λογαριασμών τότε θα έχουν έκπτωση 10% στα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας. Εφόσον στο μεταξύ αποπληρώσουν το χρέος τους και συνεχίσουν να είναι συνεπείς, τότε θα παίρνουν έκπτωση 15% στην τιμή της κιλοβατώρας. Η ρύθμιση αυτή αφορά 1.150.000 πελάτες με συνολική οφειλή περίπου 130 εκατ. ευρώ. Για να ενταχθούν στο πρόγραμμα διακανονισμών θα πρέπει να υποβάλουν σχετική αίτηση από την 1η Φεβρουαρίου μέχρι και τις 30 Απριλίου του 2017.

• Παρέχεται δεύτερη ευκαιρία σε όσους πελάτες ρύθμισαν την οφειλή τους εντασσόμενοι στο πρόγραμμα των 36 δόσεων, αλλά στην πορεία δεν μπόρεσαν να ανταποκριθούν και η ρύθμιση διακόπηκε. Οι πελάτες αυτοί θα έχουν τη δυνατότητα επανένταξης στο πρόγραμμα με το τρέχον ποσό της οφειλής με σχετική αίτησή τους μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2017.

• Για τις μεγάλες επιχειρήσεις θα ισχύει 10% προκαταβολή και οι μηνιαίες δόσεις θα διαμορφώνονται ανάλογα με τον μέσο μηνιαίο λογαριασμό, με ελάχιστο αριθμό δόσεων τις 18 και μέγιστο τις 36.

• Από τις παραπάνω ρυθμίσεις εξαιρούνται οι ενταγμένοι στο Μητρώο των Ευάλωτων Πελατών και οι αγροτικοί για τους οποίους συνεχίζουν να ισχύουν οι σημερινές ευνοϊκότερες ρυθμίσεις.

• Το διοικητικό συμβούλιο της ΔΕΗ αποφάσισε την παροχή νέων κινήτρων για πελάτες συνεπείς στην εξόφληση των λογαριασμών τους. Συγκεκριμένα, επιβραβεύει με έκπτωση 6%, πλέον της έκπτωσης του 15%, όσους πελάτες προπληρώσουν τους λογαριασμούς ρεύματος ενός έτους και τυχόν ληξιπρόθεσμες οφειλές. Η εφαρμογή του προγράμματος «Προπληρωμή Λογαριασμού» ξεκινά άμεσα για τις μεγάλες επιχειρήσεις και τον Μάρτιο θα εφαρμοστεί και για τα νοικοκυριά, επαγγελματίες και μικρές επιχειρήσεις.

Εξάλλου, η εταιρεία, αναφερόμενη στο πρόγραμμα εξόφλησης των οφειλών σε 36 δόσεις, χωρίς προκαταβολή, που κράτησε εννέα μήνες (από την 1η Απριλίου του 2016), επισημαίνει ότι «ολοκληρώθηκε με σημαντική επιτυχία». Σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά: «Συνολικά διακανόνισαν τις οφειλές τους 625.000 καταναλωτές, με συνολικό ρυθμιζόμενο ποσό ύψους 1,3 δισ. ευρώ (αφορά μόνο χρέωση ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς ποσά υπέρ τρίτων). Το ποσό αυτό αντιστοιχεί στο 75% περίπου του συνολικού ποσού που οφείλουν οι πελάτες Μέσης και Χαμηλής Τάσης και το οποίο αφορούσε το πρόγραμμα».

Οι απλήρωτοι λογαριασμοί
Στο μεταξύ, η ΔΕΗ με έκτακτη ανακοίνωσή της ενημερώνει ότι λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών αναστέλλει για μία εβδομάδα τις προγραμματισμένες αποκοπές ηλεκτροδότησης πελατών της που έχουν απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος.

Παράλληλα, στο χθεσινό διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας έγινε ενημέρωση και για την πρόθεση της εταιρείας να προχωρήσει σε ανανέωση του προσωπικού της μέσα από την αποχώρηση περίπου 200 εργαζομένων της, οι οποίοι έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα αλλά συνεχίζουν να εργάζονται. Οπως κάνει γνωστό η εταιρεία: «Η ΔΕΗ επιθυμεί να δώσει την ευκαιρία αποχώρησης συναινετικά στους εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει συγκεκριμένα όρια ηλικίας και έχουν εκπληρώσει τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης. Για τον σκοπό αυτό θα χορηγήσει στους συναινετικά αποχωρούντες ποσό 15.000 ευρώ, για την υλοποίηση του οποίου ολοκληρώνονται οι τελικές ρυθμίσεις. Κατόπιν τούτων και μετά από σχετικό αίτημα της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ, προκειμένου να αξιολογήσει τα νέα δεδομένα, η οριστική απόφαση θα ληφθεί στο διοικητικό συμβούλιο της 17ης Ιανουαρίου», αναφέρει η ΔΕΗ.

 Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ