7.9.2016 13:14

Νέα μελέτη υπέρ του ηλεκτρονικού τσιγάρου: Ίδια επίπεδα νικοτίνης αλλά χωρίς τις καρκινογόνες ουσίες του παραδοσιακού!

Οι καπνιστές που επιλέγουν τη μετάβαση από το παραδοσιακό τσιγάρο στο ηλεκτρονικό, μπορούν να λαμβάνουν το ίδιο επίπεδο νικοτίνης, με την έκθεσή τους όμως στις βλαβερές καρκινογόνες ουσίες να μειώνεται σημαντικά – τόσο μάλιστα ώστε να είναι σα να έχουν διακόψει το κάπνισμα. Αυτά είναι τα αποτελέσματα της νέας έρευνας από το Roswell Park Cancer Institute.

Ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας Maciej Goniewicz, PhD, PharmD, επίκουρος καθηγητής Ογκολογίας  του τμήματος της Συμπεριφοράς για την Υγεία στο Roswell Park δήλωσε:
«Από όσο γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη μελέτη με καπνιστές που αποδεικνύει ότι αντικαθιστώντας τα παραδοσιακά τσιγάρα με τα ηλεκτρονικά  μπορεί να μειωθεί η έκθεση σε πολυάριθμες τοξικές και καρκινογόνες ουσίες που υπάρχουν στο παραδοσιακό τσιγάρο».
Και συνέχισε: «Αυτή η μελέτη αποδεικνύει ότι οι καπνιστές που επιλέγουν να διακόψουν το κάπνισμα αντικαθιστώντας το με το άτμισμα μπορούν να μειώσουν σημαντικά την έκθεσή τους σε πολλές καρκινογόνες χημικές ουσίες».

Σε μια μελέτη που διεξήχθη μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου του 2011, δόθηκαν ηλεκτρονικά τσιγάρα και 20 καπνικές γεύσεις σε 20 υγιείς καθημερινούς  ενήλικες καπνιστές . Οι συμμετέχοντες στη μελέτη κάπνιζαν για ένα μέσο όρο 12 ετών και το 95% από αυτούς δήλωσαν ότι σχεδίαζαν να σταματήσουν το κάπνισμα. Όλοι οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να αντικαταστήσουν τα παραδοσιακά τσιγάρα τους με ηλεκτρονικά για δύο εβδομάδες.

Η διεθνής επιστημονική ομάδα μέτρησε τα επίπεδα επτά μεταβολιτών νικοτίνης και 17 βιοδεικτών, στα ούρα των συμμετεχόντων, για την έκθεση σε καρκινογόνες και τοξικές ουσίες  που υπάρχουν στο καπνό του τσιγάρου κατά τη διάρκεια μιας περιόδου δύο εβδομάδων. Οι βιοδείκτες που μετρήθηκαν στη μελέτη είναι δείκτες κινδύνου πολλών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου του πνεύμονα.

Για 12 από τους 17 βιοδείκτες, βρήκαν σημαντικές μειώσεις της έκθεσης σε τοξίνες όταν οι συμμετέχοντες μεταπήδησαν από το κάπνισμα στο άτμισμα. Η μείωση μάλιστα ήταν παρόμοια με αυτή που παρατηρήθηκε μεταξύ των καπνιστών που διακόπτουν το κάπνισμα!

Ταυτόχρονα, ο καθηγητής M. Goniewicz λέει, ότι τα επίπεδα νικοτίνης παρέμειναν  ίδια στα ηλεκτρονικά τσιγάρα, έτσι δεν υπήρχε καμία επιθυμία ή άλλο σύμπτωμα στέρησης από τον παραδοσιακό καπνό. Ο καθηγητής οδηγείται στο συμπέρασμα  ότι τα ηλεκτρονικά τσιγάρα θα μπορούσαν να αποδειχθούν ένα πολλά υποσχόμενο εργαλείο για τη διακοπή του καπνίσματος!

Πιο συγκεκριμένα δηλώνει πως: «Η κύρια σύσταση της μελέτης είναι για του καπνιστές που σκέφτονται να διακόψουν το κάπνισμα με τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων. Γνωρίζουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για την μείωση των καρκίνων είναι η διακοπή του καπνίσματος, αλλά γνωρίζουμε επίσης εδώ από την έρευνά μας πόσο δύσκολο είναι κάτι τέτοιο και σκεφτόμαστε νέες προσεγγίσεις».

Ο Goniewicz αναφέρει ότι η έρευνα είναι ελπιδοφόρα για τους βαρείς καπνιστές και όχι για τους μη-καπνιστές που θέλουν να πειραματιστούν με τα ηλεκτρονικά τσιγάρα. Τονίζει ότι οι καρκινογόνες και τοξικές χημικές ουσίες στα παραδοσιακά τσιγάρα και στον καπνό τους, προκαλούν προβλήματα υγείας - όπως ο καρκίνος των πνευμόνων και καρδιαγγειακές νόσοι - όχι η νικοτίνη.

Συνεπώς, το επόμενο βήμα, υποστηρίζει πως είναι είναι να ερευνήσει τις μακροπρόθεσμες επιπτώσεις από τη χρήση ηλεκτρονικών τσιγάρων και αν μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση της νόσου. Η νέα έρευνα έχει δημοσιευθεί στο διαδίκτυο πριν από την εκτύπωσή της στο περιοδικό Nicotine Tobacco Research.

 Με πληροφορίες από:

vaping.gr , news.wbfo.org

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ