5.12.2013 16:26

Νέα δυναμική στις εξαγωγές μαστίχας ζητούν οι παραγωγοί

Ο ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΘΕΩΡΟΥΝ ΟΤΙ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑ ΠΡΩΤΟ ΒΗΜΑ

Πλήρη επανασχεδιασμό και επανεκκίνηση της μέχρι σήμερα σχεδιαζόμενης πολιτικής της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών ζητούν μέλη του Συνεταιρισμού υποστηρίζοντας ότι υπάρχει πλασματική εικόνα ευημερίας κυρίως στα οικονομικά.

Η σκόνη από τα γεγονότα της Δευτέρας δεν έχει φύγει ακόμη πάνω από την Ένωση. Πολλοί είναι εκείνοι που έφυγαν με γλυκόπικρη γεύση από την Γενική Συνέλευση, ρεαλιστικά σκεπτόμενοι τις συνέπειες της απόφασης της Διοίκησης που προκειμένου να κάμψει τις αντιδράσεις που υπήρξαν αναφορικά με την κατηγοριοποίηση της μαστίχας, πέρασε στο άλλο άκρο.

«Δεν είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι η ποιότητα δεν παίζει ρόλο. Αλλά από την καλή, την μέτρια και την κακή ποιότητα μαστίχας, η διοίκηση με την απόφασή της τα τσουβάλιασε όλα για να μην ακούει τις κραυγές μας. Δεν θα βγει κερδισμένη. Μπορεί να ήταν υπερβολικός ο έλεγχος του μηχανήματος όμως τώρα πλήρωσε και κατώτερης ποιότητας σοδειά σε πραγματικά υψηλές τιμές. Αυτό δεν μπορεί να είναι θετικό και δεν μπορεί να λέγεται στρατηγική», αναφέρει μαστιχοπαραγωγός στον «π» που θεωρεί ότι η διοίκηση Μονίαρου άνοιξε κερκόπορτες που δεν θα μπορέσει να κλείσει ποτέ ξανά. «Σίγουρα πλήρωσαν μαστίχα που δεν ανταποκρίνονταν στην ποιότητα που μετρήθηκε. Πόσο θα πληρώσει; Ε, υπολογίστε ότι θα έχει πολλά μηδενικά πίσω του ο αριθμός...», συμπληρώνει.

Υπάρχουν πωλήσεις;

Στον αντίποδα των παραπάνω εξελίξεων οι μαστιχοπαραγωγοί θεωρούν ότι απαιτείται πλήρης επανασχεδιασμός της πολιτικής πωλήσεων του Συνεταιρισμού. Οι πωλήσεις, όπως αναφέρουν, είναι ο παράγοντας διαβίωσης και επιβίωσης συνολικά του οργανισμού που παρά τις προσπάθειες που γίνονται δεν έχει καταφέρει να διεισδύσει δυναμικά σε νέες αγορές. «Γνωρίζουμε ότι πήγε εκπρόσωπος της Ένωσης στην Αμερική και στην Άπω Ανατολή στις αγορές της Ιαπωνίας και της Κορέας. Τα αποτελέσματα δεν είναι αναθαρρυντικά. Εάν υπάρχει σαφής λόγος που δεν μπορεί να προωθηθεί το προϊόν θα πρέπει να γίνουμε γνώστες της κατάστασης. Θα πρέπει να επαναξιολογήσουμε τον τρόπο και τα μέσα με τα οποία γίνεται η διαδικασία. Μπορεί να κάνουμε κάποιο λάθος», υποστηρίζει μαστιχοπαραγωγός.

Πράγματι, εκπρόσωπος της Ένωσης συνόδευσε πρόσφατα ευρωπαϊκή αποστολή για την προώθηση των ευρωπαϊκών προϊόντων Π.Ο.Π. σε Ιαπωνία και Κορέα, ωστόσο όπως προκύπτει, η γραφειοκρατία είναι τεράστια για την είσοδο ενός νέου προϊόντος στις αγορές αυτές,  τα εμπόδια σημαντικά, αλλά αυτά δεν καλύπτουν ως επιχειρήματα τις ανάγκες που υπάρχουν το προϊόν να βγει άμεσα σε περισσότερες αγορές. «Υπάρχει απόθεμα μαστίχας που υπολογίζεται στην οικονομική ρευστότητα που υποστηρίζει ότι διαθέτει η διοίκηση. Αν το απόθεμα μαστίχας δεν υπολογιστεί, τότε δεν ξέρω ειλικρινά για ποια ρευστότητα μιλάνε. Χρειάζονται σοβαρές πολιτικές και εδώ που έχουμε φτάσει η διαδικασία να βγούμε δυναμικά έξω  παρά τα προβλήματα είναι μονόδρομος. Μόνο οι εξαγωγές μπορούν να σώσουν την κατάσταση και ο τρόπος με τον οποίο λειτουργούμε σήμερα δεν νομίζω να έχει άμεσα αποτελέσματα, αυτά δηλαδή που χρειαζόμαστε», υποστηρίζεται.

 Όλα τα παραπάνω συμπληρώνουν το παζλ μιας εικόνας που χρειάζεται άμεσα λίφτινγκ. Είναι προφανές ότι οι ιδιωτικοοικονομικοί όροι με τους οποίους οφείλει να λειτουργεί ο Συνεταιρισμός στο σημείο που βρίσκεται δεν γίνονται εύκολα αντιληπτοί από το σύνολο των παραγωγών. Ωστόσο, ίσως η διοικητική εξωστρέφεια, εφόσον επιχειρηθεί, να αποτελεί μια πρώτη οδό για να υπάρξουν απτά αποτελέσματα κάτω από συλλογικές αποφάσεις. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ