8.10.2013 6:45

Νέα απεργία την Πέμπτη στο Παν. Αιγαίου

Η έναρξη του ακαδημαϊκού εξαμήνου βρίσκει την τριτοβάθμια εκπαίδευση και ειδικότερα το Πανεπιστήμιο Αιγαίου σε κρίσιμη κατάσταση:

 

- Το κύμα των διαθεσιμοτήτων/απολύσεων ακυρώνει τη δυνατότητα των μεγαλύτερων πανεπιστημίων να λειτουργήσουν, ενώ το τελεσίγραφο του Υπουργού προς τους Πρυτάνεις να δώσουν στοιχεία αλλά και η αναφορά του προς την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και τις κατά τόπους εισαγγελίες να επέμβουν, παραπέμπουν στις πιο σκοτεινές μέρες της ιστορίας του τόπου και προοιωνίζονται νέες επιθέσεις.  

 

- Η ουσιαστική συρρίκνωση των πιστώσεων 407/80 και η καθυστέρηση στην έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα επιτρέψει την πρόσληψη συμβασιούχων διδασκόντων, μαζί με την συνεχιζόμενη καθυστέρηση στο διορισμό των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, καθώς και το πάγωμα των νέων προκηρύξεων καθιστούν αδύνατη την έναρξη των μαθημάτων και την υλοποίηση των προγραμμάτων σπουδών. Την ίδια στιγμή διαμορφώνεται κάτω από εκβιαστικές πιέσεις ένα νέο καθεστώς ρύθμισης της διδασκαλίας: με διδάσκοντες «πολλών ταχυτήτων», με επέκταση της ελαστικής, προσωρινής και κακοπληρωμένης ακαδημαϊκής εργασίας, με τα πανεπιστήμια να καλούνται να καλύψουν μέσω «ιδίων πόρων» τα ελλείμματα της Πολιτείας, οδηγώντας τα σε οικονομική ασφυξία.

 

- Η απαίτηση για νέα «οργανογράμματα» των πανεπιστημίων και για μείωση των «θέσεων ευθύνης» δεν συνοδεύεται ούτε από κάποια σοβαρή αποτίμηση της μέχρι τώρα λειτουργίας ούτε από επιχειρήματα για τη λειτουργική βελτίωση των υπαρχουσών δομών. Αντίθετα, φαίνεται ότι η πρυτανική αρχή προτίθεται να συμμορφωθεί στις προτάσεις του Υπουργείου που προκύπτουν από τις μνημονιακές δεσμεύσεις για μείωση του διοικητικού προσωπικού των πανεπιστημίων. Η πρόταση για κατάργηση των γραμματειών Τμημάτων με μετάθεση ευθυνών στις γραμματείες Σχολής υπονομεύει πλήρως την ακαδημαϊκή και διοικητική λειτουργία των Τμημάτων και «νεκρανασταίνει» το καταστροφικό σχέδιο του νόμου Διαμαντοπούλου για κατάργηση των Τμημάτων ως βασικών ακαδημαϊκών μονάδων, τη στιγμή μάλιστα που ο Ν. 4076/2012 κάτω από την πίεση του πανεπιστημιακού και φοιτητικού κινήματος,  τα έχει κατοχυρώσει νομοθετικά.

 

Οι παραπάνω εκτιμήσεις οδηγούν σε ένα μόνο συμπέρασμα. Δεν μπορούμε να συμπράξουμε στο συνεχιζόμενο έγκλημα κατά της ανώτατης εκπαίδευσης. Δεν μπορούμε να δεχτούμε την απατηλή «κανονικότητα» του εξαμήνου χωρίς διδάσκοντες, με τους διορισμούς σε εκκρεμότητα, με οικονομική δυσπραγία, με πανεπιστήμια σε κινητοποίηση λόγω της επίθεσης που δέχονται στη λειτουργία των διοικητικών τους δομών.

 

- Καλούμε την Πρυτανική Αρχή και τις διοικήσεις των τμημάτων και των σχολών να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων και να κάνουν το αυτονόητο: να αναλάβουν την ακαδημαϊκή ευθύνη τους και να προχωρήσουν, εδώ και τώρα, σε αναβολή της έναρξης του εξαμήνου μέχρις ότου υπάρξει ικανοποίηση των άμεσων αναγκών του πανεπιστημίου.

 

- Καλούμε την Πρυτανική Αρχή, τη Σύγκλητο και τις Γενικές Συνελεύσεις των Τμημάτων, αλλά και όλους τους συναδέλφους: (α) να διεκδικήσουν πιστώσεις για όλους τους συμβασιούχους διδάσκοντες για πλήρη προγράμματα σπουδών, (β) να υπερασπιστούν όλες τις θέσεις των ήδη υπηρετούντων συμβασιούχων διδασκόντων και να μην αφήσουν κανένα συμβασιούχο συνάδελφό μας εκτός πανεπιστημίου, (γ) να διεκδικήσουν τον άμεσο διορισμό όλων των εκλεγμένων μελών ΔΕΠ, ΕΤΕΠ, ΕΕΔΙΠ.

 

- Καλούμε όλες και όλους τους συναδέλφους να χρησιμοποιήσουν το χρόνο των μαθημάτων για να ενημερώσουν τους φοιτητές και τις φοιτήτριες για την κατάσταση στο πανεπιστήμιο και την πραγματική αδυναμία λειτουργίας του Ιδρύματος. Παράλληλα οργανώνουμε σε κάθε Τμήμα και σε κάθε μονάδα εκδηλώσεις  υποδοχής των φοιτητών στο πλαίσιο των οποίων τους ενημερώνουμε για τη δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκεται η ανώτατη εκπαίδευση στον τόπο μας.

 

- Συγκροτούμε επιτροπές αγώνα σε κάθε νησί που θα πλαισιώνουν το Κεντρικό Συμβούλιο του Συλλόγου μας και θα συμβάλουν στην υλοποίηση των αποφάσεων των Γενικών Συνελεύσεων και του ΚΣ, στην ενημέρωση των τοπικών κοινωνιών, στην οργάνωση κοινών εκδηλώσεων με άλλους εκπαιδευτικούς συλλόγους.

 

- Συμμετέχουμε στο Πανελλαδικό Διασυλλογικό Συντονιστικό συλλόγων ΔΕΠ, συλλόγων διοικητικών, φοιτητικών συλλόγων και επιδιώκουμε το συντονισμό με τους συλλόγους εκτάκτου προσωπικού των ΤΕΙ.

 

- Προκηρύσσουμε απεργία για την Πέμπτη 10 Οκτώβρη για να μπορέσουν διδάσκοντες και φοιτητές να πάρουν μέρος στην Παναιγαιακή Συνέλευση διδασκόντων, φοιτητών και εργαζομένων. Όλα τα μέλη της πανεπιστημιακής κοινότητας πρέπει να διαβουλευθούμε για το πώς θα αντιμετωπίσουμε την κρίσιμη αυτή κατάσταση και να εξετάσουμε την προοπτική των κινητοποιήσεών μας.

 

- Δηλώνουμε προς όλες τις κατευθύνσεις ότι εάν δεν υπάρξει άμεση ικανοποίηση των στοιχειωδών αναγκών των πανεπιστημίων για να μπορέσουν να λειτουργήσουν δεν μένει άλλος δρόμος από την κλιμάκωση της απεργιακής κινητοποίησης.

 

Εξακολουθούμε να βρισκόμαστε ενώπιον δύσκολων και κρίσιμων αποφάσεων. Σε κάθε περίπτωση αρνούμαστε να συμμορφωθούμε με τη συνθήκη που διαλύει τη δημόσια ανώτατη εκπαίδευση και  μας καθιστά  θεατές της συλλογικής μας απαξίωσης.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ