26.5.2012 18:01

Νέα ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας για το ερώτημα της Φυσικής

Νέα ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας σχετικά με το Γ4 ερώτημα της Φυσικής Θετικής και Τεχνολογικής Κατεύθυνσης που ακυρώθηκε λίγες ώρες μετά την εξέταση του μαθήματος, καθώς θεωρήθηκε ελλιπής η διατύπωσή του. Σύμφωνα με την Επιτροπή Εξετάσεων, εστάλη οδηγία στα βαθμολογικά κέντρα να κατανεμηθούν στα υπόλοιπα ερωτήματα οι επτά μονάδες που αναλογούν στο επίμαχο θέμα.
«Το υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ύστερα από σχετικά ερωτήματα υποψηφίων, επισημαίνει ότι το μόνο αρμόδιο όργανο για την επιλογή των θεμάτων και τις Οδηγίες προς τα Βαθμολογικά Κέντρα είναι η Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (Κ.Ε.Ε.).
»Σε ό,τι αφορά στο μάθημα της Φυσικής και στο τέταρτο ερώτημα (Γ4) του τρίτου θέματος, από τη στιγμή που διαπιστώθηκε ότι η διατύπωση του ερωτήματος αυτού δεν ήταν πλήρης επιστημονικά, η ΚΕΕ προχώρησε στην ακύρωσή του και έδωσε αμέσως τις σχετικές οδηγίες στους βαθμολογητές επιμερίζοντας τις 7 μονάδες, που θα ελάμβανε το ακυρωθέν ερώτημα, στα υπόλοιπα τρία ερωτήματα του ίδιου θέματος.
»Επαναλαμβάνεται ότι, όσον αφορά στη γραπτή εξέταση του μαθήματος, η βαθμολόγηση δεν έχει ακόμα ξεκινήσει, ενώ για τους έχοντες ήδη εξεταστεί προφορικώς (υποψήφιοι με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες), ισχύει η ίδια ρύθμιση» αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου.
Στην ανακοίνωση της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων η διατύπωση του επίμαχου θέματος χαρακτηρίζεται ελλιπής διότι «δεν προσδιορίζεται ότι η ζητούμενη γωνία αναφέρεται στο πρώτο μέγιστο της κινητικής ενέργειας».
«Κατόπιν τούτου, το ερώτημα Γ4 ακυρώνεται και οι αντίστοιχες μονάδες ανακατανέμονται στα υπόλοιπα ερωτήματα Γ1, Γ2 και Γ3 του θέματος» προστίθεται.
Στην ανακοίνωση της Επιτροπής σημειώνεται ακόμη πως «όσον αφορά τη γραπτή εξέταση του μαθήματος της Φυσικής, η βαθμολόγηση δεν έχει ακόμη αρχίσει ενώ για τους έχοντες ήδη εξεταστεί προφορικά (υποψήφιοι με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες) στο μάθημα, ισχύει η ίδια ρύθμιση».
Είχε προηγηθεί ανακοίνωση της Ενωσης Ελλήνων Φυσικών, οι οποίο τόνιζαν πως ναι μεν τα θέματα της Φυσικής Κατεύθυνσης ήταν εντός διδαχθείσας ύλης όμως «το θέμα Γ 4 όπως διατυπώθηκε είναι επιστημονικά λανθασμένο.
Η ράβδος παίρνει αρκετή ενέργεια μέσω του έργου της δύναμης F ώστε να κάνει ανακύκλωση, με αποτέλεσμα η κινητική της ενέργεια να αυξάνει επ΄ άπειρον».
Η Ένωση σημείωνε ακόμη πως «εκτός από το πρώτο θέμα που αποτελούσε το 14 των θεμάτων (δηλαδή 25 μονάδες), τα υπόλοιπα απαιτούσαν μεγάλη εμπειρία και ιδιαίτερη διαίσθηση στη φυσική, σαν να επρόκειτο για διαγωνισμό ταλέντων φυσικής».
Επισήμαινε επίσης πως «η χρονική διάρκεια των τριών ωρών δεν επαρκούσε για την αντιμετώπιση θεμάτων τέτοιου επιπέδου. Ως αποτέλεσμα καταργείται η διαβάθμιση στην βαθμολογία και δεν ανταποκρίνεται στον σκοπό της, δηλαδή την εισαγωγή των μαθητών ανάλογα με το επίπεδο τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση».
Μάλιστα, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών «ως ύστατη προσπάθεια να σώσει την τιμή και το κύρος της επιστήμης» ζητούσε «συγνώμη για αυτά τα θέματα από τις μαθήτριες και τους μαθητές που διαγωνίστηκαν σήμερα».
ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ