5.11.2014 11:00

Νέα αγκυροβόλια στη Λαγκάδα

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΣΤΙΟΠΛΟΪΚΟ ΑΓΩΝΑ

Σημαντικά μόνιμα οφέλη αποκόμισε η Λαγκάδα, από τον  ιστιοπλοϊκό αγώνα Channel Cup 2014. Για τις ανάγκες του ελλιμενισμού των σκαφών που συμμετείχαν στην πρώτη ιστιοδρομία Τσεσμέ-Λαγκάδα, το Επιμελητήριο και το Λιμενικό Ταμείο κατασκεύασαν 12 μόνιμα αγκυροβόλια στη νοτιοδυτική πλευρά του λιμενικού καταφυγίου και υποδομές ύδρευσης, που θα εξυπηρετούν τα τουριστικά σκάφη και τους επαγγελματίες που θα δένουν εκεί πλέον απολαμβάνοντας στοιχειώδεις παροχές που έλλειπαν.

Τα αγκυροβόλια ορίζονται περιμετρικά  από δύο σταθερές μεγάλες κόκκινες σημαδούρες οι οποίες είναι εγκαταστημένες σε απόσταση είκοσι μέτρων περίπου από το ντόκο, σχηματίζοντας ένα θαλάσσιο παραλληλόγραμμο τετράγωνο.

Από εκεί έως την προκυμαία ποντίστηκαν μπλόκια και σχοινιά που ορίζουν τους χώρους,  στο μέτωπο των κρηπιδωμάτων εγκαταστάθηκαν μικρές δέστρες με σχοινιά και στη μέση του μόλου ένας κινητός μηχανισμός ύδρευσης των σκαφών, ο οποίος θα μετατραπεί σε μόνιμο.

Το έργο κόστισε 5.000 ευρώ, η πίστωση καλύφθηκε ισόποσα από το Επιμελητήριο και το Λιμενικό Ταμείο.

«Είναι μια καλή λύση, τώρα τα σκάφη δένουν σωστά και σίγουρα. Παλιά οι άγκυρες δεν έπιαναν καλά επειδή το καταφύγιο είναι αρκετά βαθύ και τα σκάφη ξέσερναν στον κόλπο», δηλώνει ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μιχάλης Μπελέγρης.

Επιμονή

Οι εργασίες ολοκληρώθηκαν με αρκετές δυσκολίες, οι οποίες δημιουργήθηκαν από την αρχική επιμονή των Λαγκαδούσων οι δέστρες να κατασκευαστούν όπως ήθελαν εκείνοι και να μην εφαρμοστεί ακριβώς ότι προέβλεπε η μελέτη. Παρά τις αντιρρήσεις της πρώην Λιμενικής αρχής, τελικά έγινε αυτό πού ήθελαν οι ντόπιοι.             Όταν διαπιστώθηκε πρακτικά το λάθος η νέα διοίκηση του Ταμείου ξήλωσε τις κατασκευές, εφάρμοσε τη μελέτη και από τότε το σύστημα λειτουργεί σωστά.

«Όταν φτιάξαμε τα αγκυροβόλια, προτείναμε στην τοπική κοινωνία οι δέστρες να κατασκευαστούν με εξωτερικά σχοινιά, όπως όριζε η μελέτη. Οι Λαγκαδούσοι αντιπρότειναν και επέμεναν το κάθε remezzo  να λειτουργεί με το δικό του σταθερό σημαδουράκι, όπως έγινε αρχικά. Όμως η κατασκευή αποδείχθηκε προβληματική, η νέα Λιμενική αρχή την αντικατάστησε με σκοινιά και τώρα λειτουργεί άψογα», προσθέτει.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ