25.2.2015 16:34

Ναυτική εκπαίδευση με τεχνολογία αιχμής [ΒΙΝΤΕΟ]

Νέα σελίδα για τη σύγχρονη εκπαίδευση των εκατοντάδων ναυτικών του νησιού αποτελεί η ίδρυση του «Cosmos Nautical Training Center», που εδώ και μία εβδομάδα ξεκίνησε τη λειτουργία του στην οδό Νεοφύτου Βάμβα, με τον ιδρυτή του καπ. Παναγή Τζωρτζάτο να φιλοδοξεί το Κέντρο να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη νέα γενιά στελεχών της χιώτικης ναυτιλίας.

Το «Cosmos»

Το Κέντρο απευθύνεται σε όλες τις κατηγορίες ναυτικών, από τους αξιωματικούς γέφυρας μέχρι και τα κατώτερα πληρώματα. Τους εφοδιάζει με τα κατάλληλα πιστοποιητικά ώστε να μπορούν να βρουν δουλειά ενώ κάνει όλες τις μετεκπαιδεύσεις καλύπτοντας τους νέους κανονισμούς και τα διεθνή πρότυπα.

Όπως σημειώνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στον «π» ο κ. Τζωρτζάτος, η δημιουργία ενός Κέντρου ισότιμου με αυτό του Πειραιά αποτέλεσε την πραγματική πρόκληση για το «Cosmos».

«Η Χίος είναι γνωστή τόσο για τη ναυτοσύνη της όσο και για τον αριθμό των ναυτικών της. Με τα χιώτικα στελέχη της ναυτιλίας γνωριζόμαστε εδώ και πολλά χρόνια, η σχέση μας είναι διαρκής, άρα αυτό αποτελεί για εμάς μία εξαιρετική πιστοποίηση», αναφέρει.

 «Το «Cosmos» αποτελεί το πρώτο πανελλαδικό παράρτημα που είναι εξοπλισμένο με τέτοιου είδους μηχανήματα. Ουσιαστικά υλοποιήσαμε την παρότρυνση των ναυτιλιακών εταιριών, που εδώ και καιρό μας ζητούσαν τη δημιουργία του Κέντρου στη Χίο, ώστε να μειωθεί το κόστος για το Χιώτη ναυτικό που αναγκάζονταν να μένει στον Πειραιά αρκετό καιρό ώστε να λάβει τα πιστοποιητικά που χρειάζονταν».

Προσομοιωτές με τεχνολογία αιχμής

Το πιο εντυπωσιακό στοιχείο εντός του κέντρου δεν θα μπορούσε να είναι άλλο από τους προσομοιωτές. Ο εκπαιδευόμενος έχει την ευκαιρία να βρεθεί στη γέφυρα του πλοίου κάτω από συνθήκες που προσομοιώνουν την πραγματικότητα σε ποσοστό πάνω από 95%.

Επιπλέον έχει τη δυνατότητα αλλαγής καιρικών συνθηκών, ενώ διαθέτει δυνατότητα εφαρμογής διάφορων σεναρίων, από ατύχημα μέχρι κι ενδεχόμενη πειρατεία. 

Το Κέντρο περιλαμβάνει επίσης προσομοιωτές μηχανής, επικοινωνιών, ηλεκτρονικούς χάρτες καθώς και προσομοιωτές φορτοεκφόρτωσης για τάνκερ, χημικά και υγραεριοφόρα πλοία.

Όλα αυτά κάτω από την επίβλεψη κατάλληλων ναυτοδασκάλων, που συνδυάζουν τη θεωρητική εκπαίδευση με την εμπειρία ετών στα πλοία.

«Ισότιμα πτυχία κι ευκαιρίες»

Ο κ. Τζωρτζάτος ερωτώμενος για την αξία των πιστοποιητικών αλλά και των προαγωγικών διπλωμάτων που παρέχει το «Cosmos», είναι κατηγορηματικός:

«Όπως και στον Πειραιά τα πιστοποιητικά, τα σεμινάρια και οι μετεκπαιδεύσεις είναι ελεγμένα από ευρωπαϊκές σημαίες και βάσει αυτού τα πιστοποιητικά είναι ισότιμα των ελληνικών. Άλλωστε υπάρχει και το σχετικό ΦΕΚ. Όλες οι ναυτιλιακές που στέλνουν σε εμάς ναυτικούς από το 2007 μέχρι σήμερα λαμβάνουν τα κατάλληλα πιστοποιητικά για να επανδρώσουν τα πλοία τους. Τώρα πλέον, έχοντας και προαγωγικά διπλώματα, κάτι αντίστοιχα του ελληνικού ΚΕΣΕΝ, είμαστε υπερήφανοι που έχουμε στελέχη που φοίτησαν σε εμάς και πλέον είναι πλοίαρχοι, υποπλοίαρχοι, πρώτοι και δεύτεροι μηχανικοί».

 «Εμπιστοσύνη στους Χιώτες ναυτικούς»

Ο καπ. Παναγής Τζωρτζάτος θέλησε να κλείσει τη συνέντευξή του στον «π» με παρότρυνση προς τις ναυτιλιακές εταιρίες να επανδρώνουν τα πλοία τους με Έλληνες και Χιώτες ναυτικούς, υπογραμμίζοντας ότι το DNA της θάλασσας δεν απαντάται στα ξένα πληρώματα.

«Η γνώση της θάλασσας, η γνώση του πλοίου, η ικανότητα αλλά κυρίως η ευστροφία που βγαίνει μέσα από τη βαθιά σχέση του Έλληνα και ειδικά του Χιώτη με τη θάλασσα, είναι αυτό που έχει κάνει τη Χίο ένα από τα πρωτοπόρα νησιά στη ναυτιλία.  Είναι στο DNA του Έλληνα, κάτι που δεν το έχουν οι άλλοι. Εκεί που υστερούμε λίγο είναι να καταφέρουμε να ακολουθήσουμε τις νέες τεχνολογίες, το αύριο που τρέχει γρήγορα. Κι εκεί νομίζω ότι η ιδιωτική εκπαίδευση τα καταφέρνει πολύ καλά καλύπτοντας το οποιοδήποτε κενό υπάρχει, μέχρις ότου η ελληνική κρατική εκπαίδευση να εναρμονίσει τη δική του εκπαίδευση στα νέα πρότυπα και τεχνολογίες».

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ