27.8.2013 15:47

Ναυαγοσώστες με... φαρμακείο αυτοκίνητου!

- ΧΩΡΙΣ ΒΑΣΙΚΑ ΕΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΝ ΟΙ ΝΑΥΑΓΟΣΩΣΤΕΣ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Τις τραγικές ελλείψεις, την μειωμένη δυνατότητα αντίδρασης και επέμβασης αλλά και την απουσία υποδομής στον εξοπλισμό των ναυαγοσωστών που έχουν εγκατασταθεί σε παραλίες του νησιού καταγγέλλουν μέσα από τον «π» συγγενείς 90χρονου που πριν από λίγες ημέρες έχασε τις αισθήσεις του και πνίγηκε στο Λιθί για να επανέλθει μετά από τις επίπονες προσπάθειες των συγγενών του που γνώριζαν από πρώτες βοήθειες.

Το περιστατικό μεταφέρει στον «π» ο Δημ. Χαψιάς, συγγενής του 90χρονου που κολυμπούσαν οικογενειακά στο θέρετρο της δυτικής Χίου. «Ξαφνικά ακούσαμε τον κόσμο να φωνάζει ότι ο παππούς πνίγεται. Πέσαμε στο νερό γρήγορα, όμως παρά το ότι ο βυθός είναι πολύ ρηχός ο παππούς είχε ήδη χάσει τις αισθήσεις του και είχε καταπιεί πολύ νερό. Χωρίς να έχει επαφή με το περιβάλλον και χωρίς παλμό τον βγάλαμε στην παραλία όπου και ήρθε η ναυαγοσώστρια της παραλίας. Εμείς από μόνοι μας, γνωρίζουμε αρκετά καλά πρώτες βοήθειες, ξεκινήσαμε την διαδικασία με μαλάξεις για να επανέλθει. Ζητήσαμε όμως μια φορητή φιάλη οξυγόνου για να δώσουμε αέρα στον παππού... Μάταια. Η ναυαγοσώστρια είχε μαζί της ένα φαρμακείο όπως αυτά του αυτοκινήτου με τσιρότα, αντιμικροβιακά και άλλα παρόμοια που φυσικά αφορούν σε τελείως διαφορετικές περιπτώσεις», υποστηρίζει ο κ. Χαψιάς.

Στο Νοσοκομείο

Ειδοποιήθηκε εν τω μεταξύ ασθενοφόρο για να παραλάβει τον 90χρονο, όπως και έγινε, αφού άμεσα επενέβη το Κέντρο Υγείας Πυργίου. Παράλληλα και σε επικοινωνία με την ιατρό της Βέσσας οι συγγενείς έπεισαν τη γιατρό να κατέβουν στο «Σκυλίτσειο» για να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος και ενώ πριν είχαν ειδοποιήσει τους γιατρούς στα επείγοντα περιστατικά. «Μέχρι να κατέβουμε με το ασθενοφόρο καταφέραμε και επαναφέραμε τον παππού με αποτέλεσμα όταν φτάσαμε στο Νοσοκομείο οι γιατροί να αναλάβουν δράση και τελικά να τον σώσουμε μιας και σήμερα νοσηλεύεται στην Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας», περιγράφει ο Δημ. Χαψιάς που την επόμενη κιόλας μέρα ξεκίνησε την διαδικασία να ενημερωθεί για τους λόγους που αν και υπάρχουν ναυαγοσώστες η υποδομή που διαθέτουν είναι πέρα για πέρα υποστυπώδης και δεν έχουν κανένα περιθώριο να προστατέψουν τον λουόμενο.

Στο Λιμεναρχείο και από εκεί στο Δήμο 

Από το Κεντρικό Λιμεναρχείο που ο κ. Χαψιάς ξεκίνησε την έρευνα του τον έστειλαν στο Δήμο Χίου που είναι αρμόδιος για την υποδομή και την επιλογή των ναυαγοσωστών. Εκεί, σε συζήτηση με τον αρμόδιο για το θέμα Π. Φλάμο από την πλευρά του Δήμου παραδέχθηκε τις ελλείψεις και ζήτησε κατανόηση, που όμως δεν θα είχε καμία ουσία αφού η ανθρώπινη ζωή και ο μηχανισμός του Δήμου εκτέθηκε για τα καλά. «Δεν είναι δυνατόν από όσα υποχρεωτικά πρέπει να διαθέτει ένας ναυαγοσώστης στη Χίο να μην υπάρχει τίποτα. Στην λέξη έχουμε ναυαγοσώστες. Ο Θεός να βάλει το χέρι του μη τυχόν και κάποιος χρειαστεί βοήθεια. Με φαρμακείο αυτοκινήτου δεν μπορείς να σώσεις μια ζωή. Ούτε φορητό οξυγόνο υπάρχει, ούτε άλλα υλικά απαραίτητα. Τίποτα. Κοροϊδέυουν τον κόσμο και εκθέτουν σε κίνδυνο τους λουόμενους. Πως να αντιμετωπίσει ένας ναυαγοσώστης το περιστατικό. Να κρατάει το χέρι του πνιγμένου μέχρι να έρθει ασθενοφόρο; Είναι αστεία πράγματα και είναι ντροπή. Νομίζουμε οτί υπάρχει ασφάλεια όμως όλα έχουν στηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να ξεγελιόμαστε για δήθεν υποδομές», καταλήγει ο κ. Χαψιάς, που ενδέχεται να κινηθεί και προς την καταγγελία του περιστατικού στις αρμόδιες αρχές.

Τι προβλέπεται να υπάρχει σε ένα σημείο διάσωσης

-Σωσίβιο Rescue Can ( Baywatch  )

-Σετ Σημαίες Πύργου  ( Πορτοκαλί - Κόκκινη ) 

-Σετ Σημαίες Καιρού ( Πράσινη – Κόκκινη – Κίτρινη ) 

-Σημαία Α΄Βοηθειών

-Κυάλια

-Τηλεβόας

-Βατραχοπέδιλα

-Μάσκα Θαλάσσης

-Αναπνευστήρας

-Καταδυτικό Μαχαίρι

-Αδιάβροχος Φακός

-Σφυρίχτρα

-Κυκλικό Σωσίβιο ( μικρό )

-2 Σημαντήρες Πορτοκαλί με σχοινί 50m

-Φορητό Φαρμακείο σύμφωνα με το ΠΔ 23/2000

Περιέχει :

Καρδιοκυκλοφορικά , Αναλγητικά , Ενέσιμο Κορτικοειδές , Σύριγγες, Σκευάσμα Κατά Εγκαυμάτων, Κοινοί Επίδεσμοι, Πακέτο Γάζες Αποστειρωμένες , Ελαστικός Επίδεσμος, Αποστειρωμένο Τούλι Εμποτισμένο σε Νερό και Φυτικά Έλαια για Έγκαυμα, Mercurochrome , Οξυζενέ , Οινόπνευμα , Λευκοπλάστης, Ψαλίδι, Στιγμιαία Παγοκομπρέσα, Γάντια latex. 

-Ισοθερμική Κουβέρτα

-Μεταλλική Φιάλη Οξυγόνου 1 lt με Μανόμετρο Πιέσεως , Ρινοδιανομέα & -Τσάντα

-Συσκευή Ανάνηψης δια χειρός Τύπου Ambu

-Στοματοφαρυγγικός Αεραγωγός  GUEDEL ( Σετ Ενήλικα & Παιδιού )

-Pocket Mask ( BROOK ) για Τεχνητή Αναπνοή

-Πιεσόμετρο

-Μαντηλάκι για Τεχνητή Αναπνοή

-Ρυθμιζόμενο Κολάρο Αυχένος

-Φορείο Μεταλλικό Αναδιπλώμενο κατά πλάτος με πλαστικό πορτοκαλί υλικό κατάκλισης ( Εγκεκριμένο από την Αρμόδια Δ/νση του Υ.Ε.Ν. ).

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ