20.1.2016 13:34

««Ναι» στην Αλληλεγγύη, «Όχι» στη FRONTEX»

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ 19 ΠΟΛΙΤΩΝ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Στο στόχαστρο 19 πολιτών της Χίου μπαίνει η δράση της Frontex στο νησί, την οποία κατηγορούν ότι λειτουργεί ως υπερεθνική δύναμη αστυνόμευσης που μέσα από υπαγόρευση συλλήψεων επιχειρεί να ανακόψει το κύμα αλληλεγγύης των εθελοντών που καθημερινά εκτυλίσσεται στις ακτές του νησιού.

Όπως σημειώνουν, προκαλούν βαθιά ανησυχία στην τοπική κοινωνία οι δραματικές αλλαγές του τελευταίου διαστήματος μέσα από τα σχεδιαζόμενα hotspot αλλά και τις αλλεπάλληλες επιθετικές κινήσεις κατά των εθελοντών που φέρουν τη σφραγίδα της Frontex.

«Ο στόχος είναι σαφής: να ανακοπεί το κύμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες και να αποθαρρυνθεί το ανεξάρτητο τοπικό κίνημα εθελοντισμού. Να μην υπάρχουν μάρτυρες αλληλέγγυοι σε όσα σχεδιάζονται (hot spots, στρατόπεδα εγκλεισμού,  παράνομες παρεμβάσεις - επαναπροωθήσεις).  Να ανακοπεί το προσφυγικό κύμα, σπρώχνοντας τους απελπισμένους σε ακόμα πιο επικίνδυνες διόδους.

Η τοπική αυτοδιοίκηση έχει ευθύνες γιατί αποδέχεται αδιαμαρτύρητα και υιοθετεί απαράδεκτους σχεδιασμούς.  Θεωρούμε πάντως την ελληνική κυβέρνηση ως την βασική υπεύθυνη για την υποταγή και συμμόρφωση σε όσα διατάσσουν οι υπερεθνικοί χωροφύλακες. Το κίνημα αλληλεγγύης, που στήριξε κι εξακολουθεί να στηρίζει τους κατατρεγμένους που φτάνουν στα νησιά μας, μπορεί και επιβάλλεται να ανατρέψει αυτούς τους σχεδιασμούς. Η ανθρωπιά και η αλληλεγγύη δεν ποινικοποιούνται», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι υπογράφοντες.

Υπογράφουν:

  1. Ανθή Αϊβαλή, οικιακά
  2. Κώστας Βαττές, εκπαιδευτικός
  3. Κώστας Ζαφείρης, δημόσιος υπάλληλος
  4. Σταμάτης Ηλιαδάκης, εκπαιδευτικός
  5. Μαρία Καλαμέρα, εκπαιδευτικός
  6. Γιώργος Καλόγερος, ιδ. Υπάλληλος – ελ. Επαγγελματίας
  7. Δημήτρης Λαβατσής, συντ. τραπεζικός
  8. Περικλής Μήτσιαλης, φοιτητής
  1. Βασιλική Μπούρα, αρχαιολόγος
  2. Αλέξανδρος Παναγιωτάκης, δημοσιογράφος
  3. Φώτης Παπαδόπουλος, φοιτητής
  4. Γιώργος Πασχαλίδης, συντ. αρχιτέκτονας
  5. Κατερίνα Πουπάλου, οικιακά
  6. Κωνσταντίνος Σφατσίρας, φοιτητής
  7. Μιχάλης Σφυράκης, συνταξιούχος
  8. Δέσποινα Τσαρδάκα, αρχαιολόγος
  9. Δημήτρης Φρεζούλης, δημοσιογράφος
  10. Ιουλία Χαλλιορή, γιατρός
  11. Φιλία Χαλάτση, οικιακά

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ