21.3.2014 10:44

«Να τελειώσουμε με τη μνημονιακή βαρβαρότητα τον Μάη»

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΑΓΛΑΪΑΣ ΚΥΡΙΤΣΗ ΣΤΗ ΣΑΜΟ

Στη Σάμο βρέθηκε, από την Δευτέρα 17 Μαρτίου, η Αγλαΐα Κυρίτση στο πλαίσιο των  πρώτων επισκέψεών της στα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Η υποψήφια περιφερειάρχης ολοκλήρωσε το μεσημέρι της Πέμπτης τον πρώτο κύκλο γνωριμίας με φορείς, κοινωνικές ομάδες, εργαζόμενους και πολίτες των νησιών ενώ ήδη ετοιμάζεται για την επόμενη φάση της προεκλογικής της εκστρατείας.
Η υποψήφια περιφερειάρχης ενημερώθηκε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών, η οποία αποτελεί έναν από τους βασικούς πυλώνες της οικονομίας του νησιού και δεσμεύτηκε να στηρίξει έμπρακτα κάθε προσπάθεια για την επίλυσή τους. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Η θέση μου αλλά και συνολικά της περιφερειακής παράταξης, είναι η διατήρηση του συνεταιρισμού, που αποτελεί όρο για την εξασφάλιση του ελάχιστου εισοδήματος των 2800 παραγώγων που είναι μέλη του». Η  Αγλαΐα Κυρίτση ζήτησε τη συνεργασία της Ένωσης στη διαμόρφωση προτάσεων προκειμένου από κοινού να προωθηθούν λύσεις, με έμφαση στη στήριξη του προϊόντος, του περίφημου σαμιώτικου κρασιού, που είναι βασικό εργαλείο για την παραγωγική ανασυγκρότηση. Επισήμανε παράλληλα ότι θα είναι στη πρώτη γραμμή διεκδίκησης για τη διαγραφή μεγάλου μέρους των χρεών της Ένωσης, την επίλυση των οικονομικών προβλημάτων της και την ουσιαστική στήριξη των αμπελοκαλλιεργητών .

Το απόγευμα της ίδιας μέρα Αγλαΐα Κυρίτση συναντήθηκε με τους πολύτεκνους του νομού στα γραφεία του συλλόγου στο Βαθύ. Εκεί είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει απόψεις με τους προέδρους των συλλόγων πολυτέκνων Απόστολο Τσιώλη και τριτέκνων Μανώλη Χατζηδημητρίου που συνεργάζονται στενά για την προώθηση των αιτημάτων τους.
Οι πολύτεκνοι παρουσίασαν τα προβλήματα των 814 οικογενειών-μελών των συλλόγων τους και στα τρία νησιά.
«Μην μας ξεχάσετε, συνεργαστείτε μαζί μας, βοηθήστε τον κόσμο να ενημερώνεται για τα δικαιώματα του», επεσήμανε στην Αγλαΐα Κυρίτση ο Πρόεδρος των Πολυτέκνων, με την  υποψήφια περιφερειάρχη να απαντά: «Περιμένω τις προτάσεις σας. Προέρχομαι από ένα κίνημα, δεν θα χάσουμε την επαφή με τον κόσμο και τις ανάγκες του».
Στη συνάντηση έδωσαν το παρόν τόσο η βουλευτής του νησιού Αγνή Καλογερή όσο και ο Τάσος Κοζώνης, υποψήφιος δήμαρχος του νησιού με την παράταξη «Σαμιακή Πολιτεία» οι οποίοι παρευρέθηκαν και στην επόμενη επίσκεψη της Αγλαΐας Κυρίτση στο Πυθαγόρειο.
Σε ανοικτή συζήτηση με τους κατοίκους, έγινε ανάλυση όλων των προβλημάτων που απασχολούν την οικονομία του Πυθαγορείου, που βασίζεται στον τουρισμό. Διατυπώθηκαν προτάσεις από επιχειρηματίες της περιοχής για τη μαρίνα, τα κρουαζιερόπλοια, ενώ μεταξύ άλλων εκφράστηκαν παράπονα για τα έσοδα του λιμενικού ταμείου και την ελάχιστη, όπως καταγγέλλουν οι ντόπιοι, ανταποδοτικότητα τους καθώς  και για το κλείσιμο του γραφείου του ΕΟΤ. Επίσης έγινε σε βάθος συζήτηση για τον χαρακτήρα του τουριστικού προϊόντος που προσφέρει το νησί και για το τρόπο που αυτό μπορεί να αναβαθμισθεί, προκειμένου να κερδίσει ξανά το νησί τους περίπου 60.000 τουρίστες που έχει χάσει από το 1998.
Το πρωί της Τρίτης, η Αγλαΐα Κυρίτση επισκέφθηκε δύο κοινωνικούς φορείς πρώτης γραμμής, το Κέντρο Κοινωνικής Υποστήριξης και Κατάρτισης Σάμου και το Κέντρο πρόληψης των εξαρτήσεων την ύπαρξη των οποίων βάζουν σε κίνδυνο οι μνημονιακές πολιτικές των περικοπών και η αδιαφορία κεντρικού κράτους και περιφέρειας. Οι δύο φορείς κρατιούνται ζωντανοί χάρη στην αγάπη και την προσφορά των εργαζομένων, που αγγίζει τα όρια του εθελοντισμού!
Μετά τις δύο αυτές επισκέψεις η Αγλαΐα Κυρίτση δήλωσε: «Σήμερα είδαμε με τα μάτια μας πώς, ακριβώς την μεγάλη ώρα της κρίσης, την ώρα που οι αδύναμοι είναι περισσότερο εκτεθειμένοι από ποτέ, οι μνημονιακές κυβερνήσεις και τα στηρίγματα τους στην περιφέρεια, οι πολιτικές της τρόικας και της Ε.Ε., διαλύουν κάθε δομή στήριξης.  Τώρα που ο λαός τις έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη. Αυτό τελειώνει το Μάη. Με την ψήφο τους οι πολίτες του Βορείου Αιγαίου θα στείλουν το μήνυμα ότι έρχεται το τέλος της μνημονικής βαρβαρότητας, δίνοντάς μας εντολή Ανατροπής, εντολή Ανασυγκρότησης, εντολή Δημιουργίας».
 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ