27.9.2013 12:28

Να σταματήσει η κράτηση των μεταναστών στο προκάτ της ντροπής

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΛΑΘΡΑ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ΤΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ

Την απαράδεκτη στασιμότητα και απραξία των αρμοδίων για την εξεύρεση χώρου κράτησης των προσφύγων, καταγγέλλει η  ΛΑΘΡΑ- Επιτροπή αλληλεγγύης στους πρόσφυγες Χίου, προαναγγέλλοντας πως θα χρησιμοποιήσει κάθε νόμιμο μέσο για να σταματήσει η απάνθρωπη και τριτοκοσμική κράτηση τους στο προκάτ του λιμεναρχείου.
Σε ανακοίνωση της υποστηρίζει ότι το αποτέλεσμα της σύσκεψης των υπηρεσιακών παραγόντων που πραγματοποιήθηκε πριν από ένα περίπου μήνα στο Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη, παρουσία όλων των αρμοδίων με σκοπό την εξεύρεση χώρου προσωρινής κράτησης των προσφύγων που συλλαμβάνονται από το Λιμενικό, βρίσκεται στον αέρα.
«Στο πέρας της σύσκεψης αυτής ανακοινώθηκε ότι βρέθηκε ο κατάλληλος χώρος σε  ένα τμήμα απαλλοτριωθέντος κτιρίου στην περιοχή του αεροδρομίου. Η χρήση του  ακινήτου αυτού όμως δεν έγινε μέχρι σήμερα κι εύλογα αναρωτιόμαστε το γιατί. 
Τα νομικά ζητήματα αλλά και η αδράνεια  των άμεσα εμπλεκομένων για την παραχώρηση του χώρου εμποδίζουν καθώς φαίνεται την υλοποίηση της λύσης αυτής. Μπορεί άραγε το απαλλοτριωμένο τμήμα του ακινήτου να ηλεκτροδοτηθεί και να υδροδοτηθεί; Πώς θα γίνει η παραχώρηση στο Λιμενικό  και ποιος θα καλύπτει τις σχετικές δαπάνες; Και κυρίως υπάρχει τελικά η βούληση για την υλοποίηση της απόφασης ή το ανακοινωθέν αποτέλεσμα της ευρείας σύσκεψης των υπηρεσιακών και αυτοδιοικητικών παραγόντων έγινε για λόγους προσχηματικούς και κάτω από την πίεση των ημερών;» αναφέρει χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση της η επιτροπή προσφύγων σημειώνοντας πως όλο αυτό το διάστημα δεν έχουν σταματήσει οι αφίξεις μεταναστών με τελευταία αυτήν την Παρασκευής.
«Είναι όμως ξεκάθαρο ότι παρά τις όποιες προσπάθειες των αρμοδίων και των εθελοντών, η κατάσταση παραμένει προσβλητική για όλους μας. Στο ξύλινο προκάτ των δύο δωματίων  στοιβάζονται κατ’ επανάληψη και μαζικά δεκάδες Σύριοι πρόσφυγες μαζί με τα γυναικόπαιδα οι οποίοι τις περισσότερες φορές δεν έχουν χώρο ούτε για να ξαπλώσουν στο πάτωμα ούτε καν να ανασάνουν κλεισμένοι επί ώρες στο ξύλινο κλουβί λόγω ουσιαστικής αδυναμίας προαυλισμού.
Θέλουμε να απευθύνουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα. Οφείλουμε να δώσουμε τέλος στην κράτηση προσφύγων και μεταναστών στο ξύλινο προκάτ του λιμεναρχείου και σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε το επόμενο χρονικό διάστημα αξιοποιώντας όλα τα νόμιμα μέσα προκειμένου να σταματήσει αυτή η απαράδεκτη κατάσταση ως ένα ελάχιστο βήμα αυτοσεβασμού και έμπρακτης αλληλεγγύης» καταλήγει η ανακοίνωση της επιτροπής.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ