29.1.2016 11:39

Να πέσει ο φράχτης στον Έβρο

ΑΡΘΡΟ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΧΙΟΥ

Να πέσει αμέσως ο φράκτης τoυ Έβρου και να εγγυηθεί η χώρα μας την ασφαλή διέλευση των προσφύγων, είναι μερικές από τις θέσεις του ΑΝΤΑΡΣΥΑ έτσι όπως αυτές αναλύονται στο άρθρο παρέμβαση για το προσφυγικό και τη δράση της frontex,  που ακολουθεί:

 
"Με αφορμή τις πρόσφατες κινητοποιήσεις συλλογικοτήτων στη Χίο σε σχέση με τη δράση της FRONTEX, τη στοχοποίηση των εθελοντών και τη διατήρηση του φράκτη στον Έβρο που καταδικάζει σε θάνατο χιλιάδες κατατρεγμένους στα νερά του Αιγαίου και της Μεσογείου, η Τ.Ε. Χίου της ΑΝΤΑΡΣΥΑ τονίζει τα εξής:
Απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση να ρίξει τον φράχτη στον Έβρο, να ανοίξει τα σύνορα και να εγγυηθεί ασφαλή κι ελεύθερη διέλευση σε πρόσφυγες και μετανάστες.
Ο φράχτης στον Έβρο που η κυβέρνηση υπερασπίζεται εκτρέπει την προσφυγική διαδρομή στο επικίνδυνο και θανατηφόρο πέρασμα του ανατολικού Αιγαίου. Τους τελευταίους μήνες στις ακτές του Αιγαίου περισσεύουν τα πτώματα.
Την ίδια ώρα η Ευρωπαϊκή Ένωση, με πρόσχημα την ασφάλεια η ΕΕ, αποφασίζει να επιβάλει μέτρα ακόμα πιο ισχυρής οχύρωσης των συνόρων της, με Frontex και Europol, με τη νέα ευρωσυνοριοφυλακή, φράχτες και hot spot, μέτρα καταγραφής, επιλογής, κατανομής και επαναπροώθησης. Διαχωρίζει αυθαίρετα τα θύματα της ιμπεριαλιστικής βίας και της προσφυγιάς σε δικαιούμενους και μη άσυλο και τους εγκλωβίζει σε στρατόπεδα συγκέντρωσης σε Ελλάδα και Τουρκία. Οι απανωτές σύνοδοι κορυφής της ΕΕ μοναδικό στόχο έχουν να ανακόψουν και να φιλτράρουν τις προσφυγικές ροές. Χρησιμοποιεί το ρατσισμό και την ισλαμοφοβία για να επιβάλλει κράτος έκτακτης ανάγκης με περιορισμό των δικαιωμάτων των ευρωπαϊκών λαών, με κυνήγι μαγισσών ενάντια τόσο στους πρόσφυγες, όσο και τους εγκατεστημένους στα ευρωπαϊκά κράτη μουσουλμανικούς πληθυσμούς, να καλύψει τις δικές της ευθύνες για το παγκόσμιο μακελειό. Γιατί η ιμπεριαλιστική επιθετικότητα είναι η κύρια αιτία της προσφυγικής κρίσης.
Από το 2001 που οι ΗΠΑ με τη «συμμαχία των προθύμων» κήρυξαν τον πόλεμο «κατά της τρομοκρατίας» έχουν καταστραφεί από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις το Αφγανιστάν, το Ιράκ, η Λιβύη και τώρα η Συρία, με εκατοντάδες χιλιάδες άμαχους νεκρούς και πρόσφυγες. Η Αραβική Άνοιξη, που συνεπήρε και κινητοποίησε εκατομμύρια ανθρώπους σε ένα πρωτοφανή ξεσηκωμό για ελευθερία και κοινωνική δικαιοσύνη, συντρίφτηκε από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις αδιανόητης βαρβαρότητας. Για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους δεν περιορίζονται μόνο σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά επιδιώκουν τον εκφυλισμό και την διάλυση των κοινωνιών με τη υποδαύλιση της δημιουργίας και την οικονομική και στρατιωτική υποστήριξη σκοταδιστικών και μισαλλόδοξων οργανώσεων. Αυτή η πολιτική της Δύσης, μαζί με τα πετροδολλάρια των μοναρχιών του Κόλπου, πιστών τους συμμάχων, αλλά και την ποικιλόμορφη βοήθεια από την Τουρκία του Ερντογάν, γέννησαν και θέριεψαν τέρατα όπως το ISIS, η Μπόκα Χαράμ, η Αλ Κάιντα και τα διάφορα παρακλάδια της.
Η ελληνική κυβέρνηση συμμετέχει στους ιμπεριαλιστικούς και ξενοφοβικούς σχεδιασμούς της ΕΕ. Με τη συμμετοχή της στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και την αποδοχή της στις τις ευρωπαϊκές συμφωνίες αναλαμβάνει κεντρικό ρόλο τόσο στην συνέχιση των πολεμικών τυχοδιωκτισμών, όσο και ρόλο συνοριοφύλακα στην «αναχαίτιση» και τον εγκλωβισμό των προσφύγων στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.
Ειδικά στα νησιά μας με τις συλλήψεις μεμονωμένων ατόμων με κατηγορίες για κατοχή ναρκωτικών και κατασκοπεία, είναι φανερή η πρόθεση και η διάθεση συνολικής στοχοποίησης των εθελοντών και αλληλέγγυων. Προηγήθηκαν από τις αρχές της χρονιάς φήμες, διαδόσεις και ψίθυροι ότι οι εθελοντές δήθεν συνεργάζονται με τους λαθρέμπορους και σενάρια που τα έχουμε ξαναζήσει τα προηγούμενα χρόνια και επαναλαμβάνει η αντιδραστική, νεοφιλελεύθερη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στόχος τους είναι να δημιουργήσουν κλειστά κολαστήρια-γκέτο ανθρώπινων ψυχών, χωρίς πρόσβαση στους εθελοντές, χωρίς κοινωνικό έλεγχο και με αποκλειστικό έλεγχο τηςFRONTEX που ήδη λειτουργεί ως κράτος εν κράτει. Η κοινωνία της Χίου είναι μικρή και καθημερινά γινόμαστε μάρτυρες πλήθους περιστατικών και καταγγελιών για αυταρχισμό, αυθαιρεσία, διακρίσεις εις βάρος εθνοτήτων και κουρελιάσματος του Χάρτη Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Ο.Η.Ε.
Την ίδια στιγμή, περισσεύει η υποκρισία και η σκοπιμότητα και το κατεστημένο κάνει λόγο για απονομή βραβείου νόμπελ ειρήνης στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου!
Απέναντι στα τείχη αποκλεισμού που υψώνουν τα ευρωπαϊκά κράτη στα εκατομμύρια θύματα της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας που εγκαταλείπουν τις εστίες τους για να σωθούν από τα δεινά που αυτή προκάλεσε, εμείς απαντάμε ορθώνοντας το δικό μας τείχος διεθνιστικής αλληλεγγύης και αντίστασης ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, το ξεριζωμό και την προσφυγιά, την κακοποίηση των προσφύγων από τις ιμπεριαλιστικές μητροπόλεις. Ενάντια στις πολιτικές που γεννούν τους πολέμους στην περιφέρεια, αλλά και καταδικάζουν τους λαούς όπου γης στην πείνα και την εξαθλίωση.
 
Παλεύουμε για:
  • Να γκρεμιστεί ο φράκτης στον Έβρο. Να σταματήσει η δολοφονική αντιμετώπιση των προσφύγων από ΕΕ, κυβέρνηση. Έξοδος από την Ε.Ε. Σύνορα ανοιχτά, ασφαλής και νόμιμη είσοδος προσφύγων και μεταναστών. Κατάργηση του Δουβλίνου Ι και ΙΙ, της FΡΟΝΤΕΧ, του Ευρωστρατού και των δυνάμεων ταχείας επέμβασης.
  • Όχι στην ενίσχυση των ελληνικών συνόρων με ευρωπαϊκές δυνάμεις καταστολής. Όχι κονδύλια για τον έλεγχο των συνόρων, τις επιχειρήσεις αποτροπής και τις επαναπροωθήσεις. Όχι στο κλείσιμο των εσωτερικών ευρωπαϊκών συνόρων, όχι στον εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών σε Τουρκία και Ελλάδα. Όχι στρατόπεδα συγκέντρωσης για πρόσφυγες και μετανάστες.
  • Άσυλο στους πρόσφυγες, νομιμοποίηση όλων των οικονομικών μεταναστών. Όχι στην κατασταλτική λειτουργία του συστήματος ασύλου, όχι στη στρατιωτικοποίηση της διαχείρισης του προσφυγικού.
  • Κονδύλια και δομές για αξιοπρεπή στέγαση, σίτιση, περίθαλψη, δωρεάν μετακίνηση των προσφύγων. Οικονομική βοήθεια σε κάθε πρόσφυγα.
  • Μέριμνα για την επανένωση οικογενειών, για την παροχή ασύλου και την ένταξη των παιδιών στα σχολεία και τους παιδικούς σταθμούς. Ιθαγένεια για όλα τα παιδιά.
  • Να σταματήσουν οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις που έχουν μετατρέψει τις χώρες προέλευσης των προσφύγων σε κόλαση πολέμου, πείνας και θανάτου. Έξω όλοι οι ιμπεριαλιστικοί στρατοί από τις ξένες χώρες.
  • Καμιά νέα βάση, όχι επεκτάσεις, κλείσιμο όλων των βάσεων, καμία συμμετοχή του ελληνικού στρατού σε αποστολές στο εξωτερικό, καμία διάθεση ελληνικού εδάφους, αέρος και εξοπλισμού για επεμβάσεις σε άλλες χώρες. Έξοδος της Ελλάδας από το ΝΑΤΟ. Ενάντια στην ΕΕ των μνημονίων και του ρατσισμού".

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ