24.5.2013 11:41

Να κρατήσουν τα «δυνατά μυαλά» στην Ελλάδα επιχειρούν τρία ΑΕΙ στη Θεσσαλονίκη

«Φρένο» στη διαρροή επιστημόνων στο εξωτερικό επιχειρούν να βάλουν τα τρία πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης και να αναδείξουν την πληθώρα επιλογών που μπορεί να έχει ένας απόφοιτος που επιθυμεί να συνεχίσει τις σπουδές του.

Για το λόγο αυτό το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας (ΠΑΜΑΚ) και το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος διοργάνωσαν από κοινού μια ημερίδα όπου παρουσίασαν  όλα τα μεταπτυχιακά προγράμματα και τις υποτροφίες που παρέχουν. Το στοίχημα που θέτουν είναι να «κρατήσουν στη χώρα τα δυνατά μυαλά» και να δώσουν κίνητρα σε όσους βρίσκονται έξω να επιστρέψουν στη χώρα.

Σύμφωνα με τον πρύτανη του ΑΠΘ, Γιάννη Μυλόπουλο,  «ο στόχος είναι διπλός: αφενός να κρατήσουμε τα “καλά” μυαλά στην Ελλάδα, σε μια δύσκολη εποχή και αφετέρου όσοι επιστήμονες έχουν φύγει στο εξωτερικό για μεταπτυχιακές σπουδές να επιστρέψουν και να συνεχίσουν εδώ το ερευνητικό τους έργο με διδακτορικές και μεταδιδακτορικές σπουδές».

Πρόσθεσε μάλιστα ότι το ΑΠΘ επενδύει στην έρευνα και παρά την κρίση, κατάφερε φέτος να τριπλασιάσει με τα έσοδά του, τα χρήματα που έλαβε από τον κρατικό προϋπολογισμό. «Σκεφτείτε ότι σε αυτήν τη δύσκολη εποχή εμείς δημιουργούμε ετησίως 3.000 νέες θέσεις εργασίας μέσω των ερευνητικών μας προγραμμάτων», τόνισε ο πρύτανης.

Τη διασύνδεση της έρευνας και της επιχειρηματικότητας θέτει ως πρώτη προτεραιότητα το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας που προσφέρει 13 μεταπτυχιακά προγράμματα. «Οι απόφοιτοι των μεταπτυχιακών μας προγραμμάτων έχουν υψηλή “ζήτηση” και στην Ελλάδα αλλά και στο Εξωτερικό. Είναι πολλοί που διδάσκουν στις ΗΠΑ και τον Καναδά αλλά και άτομα που εργάζονται σε ελληνικές επιχειρήσεις», αναφέρει η Ευγενία Αλεξανδροπούλου, αναπληρώτρια πρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού του ΠΑΜΑΚ.

πηγη: ΤΑ ΝΕΑ

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ