1.4.2015 14:04

Να γιατί λέμε ψέματα την Πρωταπριλιά

1η Απριλίου. Ο ελληνισμός έχει επίσημη αργία στην Κύπρο, τιμώντας την έναρξη του αγώνα της Ε.Ο.Κ.Α.  για την ελευθερία της Κύπρου από την Βρετανική κυριαρχία, την εθνική αυτοδιάθεση και την ένωσή της με την Ελλάδα! Κατά τα άλλα λέμε ψέματα! Κανονικά και αθώα και όχι σαν κάποια άλλα τραγικά και όλο πόνο.

Υπάρχουν δυο εκδοχές πως ξεκίνησαν τα ψέματα της Πρωταπριλιάς. Μια απ' αυτές λέει, πως οι Κέλτες, κυρίως βουκολικός λαός, αγαπούσαν πολύ το ψάρεμα. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε μεν, την 1η Απριλίου αλλά όσο δεινοί κι αν ήταν  ψαράδες, τα ψάρια πιάνονται δύσκολα αυτή την περίοδο. Για την περηφάνια τους ως ψαράδες και για να μη χάσουν την τιμή τους, έλεγαν λοιπόν για τις ψαριές τους τερατώδη ψέματα! Αφενός οι ψαράδες το συνηθίζουν αυτό και αφετέρου, η συνήθεια της τιμής του ψαρέματος, έγινε με το πέρασμα του χρόνου έθιμο με χιουμοριστική διάθεση.

Η δεύτερη εκδοχή, θέλει τους Γάλλους του 16ου αιώνα να εφευρίσκουν αυτή τη μέρα της απενοχοποίησης του ψέματος. Μέχρι το 1564 η πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν  την 1η Απριλίου. Επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, όμως, αυτό άλλαξε και Πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου.  Κάποιοι απ τους πολίτες αντέδρασαν και συνέχισαν να γιορτάζουν, την παλαιά πλέον, πρωτοχρονιά τους στη 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν, τάχα, πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν.

Στην Ελλάδα φτάνει το έθιμο με βάση ίδια. Ο σκοπός είναι την Πρωταπριλιά να πούμε αθώα ψέματα με σκοπό να ξεγελάσουμε τον άλλον! Σε κάποιες περιοχές, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει, να πει ψέμα και τον πιστέψουν θα έχει την τύχη με το μέρος του όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν πως ο κάλος ψεύτης θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειες του. Αντίθετα, αυτός που ξεγελάστηκε θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και πιθανότατα αν είναι παντρεμένος να χηρέψει γρήγορα.

Τον προηγούμενο αιώνα, η τεχνολογία βοήθησε κάποιους να ξεγελάσουν χιλιάδες άτομα την ημέρα αυτή. Για παράδειγμα μια Αμερικάνικη εφημερίδα δημοσίευσε ένα άρθρο (στις αρχές του 20ού αιώνα), στο οποίο αναφερόταν ότι ο Τόμας Έντισον είχε εφεύρει μια μηχανή, η οποία μετέτρεπε το νερό σε κρασί. Οι μετοχές των εταιριών παρασκευής και διακίνησης οίνου, σημείωσαν κατακόρυφη πτώση στο χρηματιστήριο. Ένα άλλο παράδειγμα μεγάλης πρωταπριλιάτικης φάρσας, είναι αυτή του δικτύου BBC το 1957. Τότε προβλήθηκε από το δίκτυο αυτό ένα ρεπορτάζ, στο οποίο Ιταλοί γεωργοί μάζευαν μακαρόνια από τα δέντρα που υποτίθεται ότι τα παράγουν. Το σύνολο των ΜΜΕ, στον κόσμο, αυτή τη μέρα μέσα στην ύλη του θα βάλει κάποια ψεύτικη είδηση, που συνήθως δείχνει πολύ αληθινή. Γι΄ αυτό προσοχή μη σας γελάσουν…

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ