11.9.2012 16:04

"Να διευκολυνθούν οι Τούρκοι επισκέπτες των νησιών"

Κοινή επιστολή προς τους υπουργούς Εξωτερικών και οικονομίας απέστειλαν από κοινού οι πρόεδροι των Επιμελητηρίων Λέσβο, Χίου και Σάμου, ζητώντας τους περισσότερες διευκολύνσεις σε ότι αφορά την πρόσβαση των Τούρκων πολιτών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Μάλιστα στη συγκεκριμένη επιστολή μεταξύ άλλων ζητούν τη μείωση των τελών για έκδοση βίζας στο μισό της ισχύουσας τιμής.
 
Στην επιστολή αναλυτικά αναφέρουν:
 
Αξιότιμοι κ.κ. Υπουργοί,
 
Οι πρόσφατες διευκολύνσεις και βελτιώσεις στη διαδικασία χορήγησης θεωρήσεων εισόδου (βίζας) στους τούρκους πολίτες που επιθυμούν να επισκεφθούν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, όπως η ρύθμιση για τα «πράσινα» διαβατήρια, η δυνατότητα ομαδικών ταξιδιών για νέους, σπουδαστές, αθλητές, κ.λ.π., το πιλοτικό πρόγραμμα χορήγησης θεωρήσεων στα Τελωνεία πέντε (5) νησιών του Αιγαίου, οι οδηγίες προς τις Προξενικές Αρχές για τη μεγαλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών καλής πίστης, καθώς και για τη χορήγηση θεώρησης εντός 48ώρου, είχαν ως αποτέλεσμα την εντυπωσιακή αύξηση της ροής επισκεπτών από την Τουρκία στα νησιά μας. 
 
Οι τούρκοι επισκέπτες στα παραμεθόρια νησιά μας στηρίζουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την παραπαίουσα εμπορική και τουριστική δραστηριότητα, η οποία τα τελευταία δύο (2) χρόνια αντιμετωπίζει  τεράστια προβλήματα εξ΄ αιτίας της οικονομικής κρίσης, αλλά και της υπέρμετρης αύξησης των αεροπορικών και ακτοπλοϊκών ναύλων που κατέστησαν τα νησιά μας απλησίαστους προορισμούς, κυρίως για τον εσωτερικό τουρισμό.
 
Κατά την γνώμη μας, η πολιτεία και οι φορείς των νησιών του Αιγαίου πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειες προσέλκυσης περισσότερων τούρκων επισκεπτών, ώστε να μεγιστοποιηθούν τα οφέλη για τις οικονομίες των παραμεθόριων νησιών, στα πλαίσια βέβαια των δεσμεύσεων της χώρας μας που απορρέουν από την συνθήκη του Σένγκεν, αλλά και της αμοιβαιότητας των σχέσεων μεταξύ των δύο χώρων.
 
Στο πλαίσιο αυτό προτείνουμε τα ακόλουθα:
 
·        Να καταργηθεί ή τουλάχιστον να μειωθεί στο μισό το ποσό των 60 ευρώ που καταβάλλουν οι Τούρκοι υπήκοοι ως τέλος χορήγησης βίζας. Όπως πληροφορούμεθα ανάλογη ρύθμιση ισχύει για τους Ρώσους και Ουκρανούς υπηκόους που εισέρχονται στη χώρα μας, οι οποίοι καταβάλλουν τέλος 35 ευρώ.
·        Να καταργηθεί η θεώρηση εισόδου (visa) για επίσκεψη σαράντα οκτώ (48) ωρών ή ημερήσια επίσκεψη.
·        Να δημιουργηθεί Δίκτυο Κέντρων Χορηγήσεων θεωρήσεων (Visa Centers) σε πόλεις που βρίσκονται απέναντι από τα νησιά μας, ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία που υφίστανται οι ενδιαφερόμενοι οι οποίοι πρέπει να μεταβούν σε πόλη με προξενείο.
·        Να δοθούν πιστώσεις για την βελτίωση των χώρων υποδοχής στα τελωνεία των νησιών μας
 
Αναμφισβήτητα τα παραπάνω μέτρα θα καταστήσουν τα νησιά μας ακόμα πιο ελκυστικούς τουριστικούς προορισμούς, ενώ από την αύξηση των επισκεπτών οι τοπικές και κατ΄ επέκταση  η εθνική οικονομία θα αποκομίσουν πολλαπλάσια οφέλη σε σχέση με το ποσό που σήμερα εισπράττεται από τέλος χορήγησης βίζας.
 
Αναμένοντας να αξιολογήσετε και να ανταποκριθείτε θετικά στην κοινή πρόταση των Επιμελητηρίων των νησιών του Βορειοανατολικού Αιγαίου, σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ