11.5.2016 17:19

Μπορεί να «ελεγχθεί»

Η Φ. ΠΑΣΠΑΤΗ ΚΑΙ Ο ΤΟΥΡΚΙΚΟΣ ΑΓΩΓΟΣ ΤΟΥ ΛΙΜΑΝΙΟΥ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΣΩΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΠΛΥΤΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ Ο Δ. ΧΑΛΚΙΑΣ

«Των φρονίμων τα παιδιά πριν πεινάσουν μαγειρεύουν». Αυτή τη παροιμία χρησιμοποιεί ο τοπικός σύμβουλος της δημοτικής ενότητας Χίου Δημοσθένης Χαλκιάς για να τονίσει ότι τώρα πρέπει να κατασκευαστούν  τα προληπτικά έργα  για να διανεμηθούν σωστά στο δίκτυο οι ροές του χείμαρρου Καλοπλύτη  που προκαλούν τις πλημμύρες στο εμπορικό κέντρο και τη λιμενική ζώνη.

Μετά από ενδοσκόπηση του Καλοπλύτη με  βιντεοκάμερα που έχει κάνει και έχει καταθέσει στη ΔΕΥΑΝΧ, προτείνει την αντικατάσταση του δικτύου των ομβρίων της Φιλίππου Πασπάτη από τη διασταύρωση του Ριζαρίου έως την Απλωταριά με αγωγό μεγαλύτερου διαμετρήματος και τον καθαρισμό του Τούρκικου αγωγού στον οποίο καταλήγουν και διοχετεύονται  στο λιμάνι.

 «Από την τελευταία πλημμύρα του 2012 έπαθαν ζημιές 4 εκ. ευρώ  οι ιδιώτες και 1 εκ. ευρώ το κράτος. Δεν πρέπει να επαναληφθεί η καταστροφή, έχω καταθέσει σχετική πρόταση στη ΔΕΥΑΝΧ, η οποία  μπορεί να ενεργήσει έγκαιρα από τώρα έως  χειμώνα του 2016. Ο αγωγός της Φ. Πασπάτη στενεύει  λίγο πριν την Απλωταριά και στη συνέχεια ο Τούρκικος αγωγός είναι φραγμένος με χώματα πολλών δεκαετιών. Η  υπηρεσία μου απάντησε ότι  το πρόβλημα δημιουργείται επειδή όταν κάνει αντιμάμαλο στο λιμάνι τα θαλάσσια ύδατα μπαίνουν στον αγωγό  και γυρίζουν τα  νερά και τα χώματα μέσα στο δίκτυο. Υπάρχει λύση.  Μπορεί να καθαριστεί και να συνδεθεί  με τον Τούρκικο αγωγό ο οποίος καλύπτει περιμετρικά όλη τη χερσαία λιμενική ζώνη και εκβάλλει στη θάλασσα πίσω από το Λιμεναρχείο, έξω από το λιμάνι. Έτσι δεν θα επηρεάζονται οι παρόχθιες περιοχές και το εμπορικό κέντρο από τα «κατεβάσματα» του Καλοπλύτη και το αντιμάμαλο του Λιμανιού. Το κόστος των εργασιών είναι μικρό και μπορεί να καλυφθεί εύκολα από το αποθεματικό της υπηρεσίας και του Λιμενικού Ταμείου, αν υπάρξει συνεργασία», προσθέτει.  

Αν μη τι άλλο, η ΔΕΥΑΝΧ μπορεί  να εξετάσει την πρόταση και να επιλέξει την καλύτερη και πιο προσιτή λύση.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ