16.3.2015 17:34

Μπολιάζονται με την αγάπη για τη φύση

Ο ΔΑΣΚΑΛΟΣ, ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΓΕΩΠΟΝΙΑΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΛΑΤΟΜΙΤΙΣΣΑΣ

Ο γεωπόνος  Μιχάλης Μποναφάτσος  διδάσκει  15 χρόνια στο εργαστήριο του Κουκουνάρειου  Πνευματικού Ιδρύματος της εκκλησίας  Παναγίας Λατομίτισσας. Είναι στρατευμένος εθελοντικά από την πρώτη στιγμή της λειτουργίας του.

Παρά το ότι είναι πια 83 ετών και πολύ κουρασμένος, όπως δηλώνει, συνεχίζει να διδάσκει γιατί το θεωρεί ένα κομμάτι του εαυτού του, αλλά παράλληλα παίρνει ζωή και ο ίδιος.

«Όλο λέω να σταματήσω, αλλά από τη μια δε με αφήνουν και από την άλλη με ανανεώνει το περιβάλλον, με κάνει ενεργητικό. Όταν έρχομαι εδώ γίνομαι άλλος άνθρωπος», ομολογεί. Την περασμένη Τρίτη απολαύσαμε και εμείς το μάθημα. Μας μπόλιασε με την αγάπη του για τη φύση, μας αγκάλιασαν οι μαθητές του με τη συμπεριφορά τους.

Το μάθημα

 «Δάσκαλο» τον αποκαλούν οι 22 μαθητές  και δεν υπερβάλλουν. Διδαχθήκαμε και εμείς το μπόλιασμα συκιάς, μάθαμε πως φυτεύουμε το σπορείο της ντομάτας,  τη μέθοδο πολλαπλασιασμού της ελιάς με εναέρια καταβολάδα, είδαμε το σφίξιμο των νερατζιών για τη δημιουργία του σπορείου, καταλάβαμε ότι  ο καθένας  στο χωράφι, στο μικρό του κήπο, ακόμη και στο μπαλκόνι του στην πόλη, μπορεί  να κάνει  θαύματα.

«Θα ζουλήσουμε τα νεράτζια  και μετά από 20-25 μέρες θα είναι έτοιμα  να  τα βάλουμε στο φυτώριο. Τον επόμενο χρόνο θα  τα πάρουμε  μπολιασμένα και  θα τα τοποθετήσουμε  στο χώρο που επιλέγουμε. Είναι μια δύσκολη εργασία που δεν μπορεί να την κάνει ο καθένας», τονίζει ο δάσκαλος στους μαθητές που τον παρακολουθούν προσεκτικά και τον διακόπτουν με ερωτήσεις .

Το μήνυμα

«Όλοι οι γεωργοί θα πρέπει  να ξέρουν  να παράγουν δικά τους σπορεία και μπόλια γιατί  μόνο έτσι θα ξέρουν τι φυτό έχουν. Όταν πάρουν το μπόλι της αρεσκείας τους,  το κόβουν από το δέντρο και το φυτεύουν, έτσι ξέρουν τι έχουν, τι θα απολαύσουν και τι θα κάνουν. Τα περισσότερα από αυτά που αγοράζουν δεν πιάνουν, ενώ πολλές φορές άλλο αγοράζουν και άλλο τους βγαίνει.  Μπορούν να παράγουν δικά τους φυτά, ανέξοδα και σωστά», μας λέει πριν αναχωρήσει με τους μαθητές  για το φυτώριο.

«Φανταστική εμπειρία»

Από την Ολυμπιακή και τα φώτα της προκυμαίας και της δημοσιότητας η Δέσποινα Χουλιαροπούλου έχει αφιερωθεί στην κηπουρική, τη γεωργία, τη  ζωγραφική και σε πολλές άλλες ασχολίες που παλιότερα δεν φανταζόταν ότι θα μπορούσε να κάνει. Είναι η μόνη γυναίκα μέσα σε 21 άνδρες, αλλά αισθάνεται περίφημα, αφού τη γεμίζουν το αντικείμενο και η ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί με τους… συμμαθητές και το δάσκαλο.

«Έχω ξεκινήσει από τον Οκτώβριο και θα τελειώσω τον Ιούλιο, όπως όλοι οι άλλοι.  Δεν χάνω το μάθημα, κάθε Τρίτη είμαι στο Κουκουνάριο Ίδρυμα της Παναγίας Λατομίτισσας και μαθαίνω πράγματα που δεν το φανταζόμουνα ότι θα μπορούσαν να τα κάνω εγώ. Να μπολιάζω; Αν είναι δυνατόν έλεγα κάποτε, κι όμως έμαθα να μπολιάζω, να φυτεύω, να ασχολούμαι με τη φύση Είναι μια ασχολία που την μαθαίνεις μόνο αν σου αρέσει. Διαφορετικά δεν μπορείς. Μου άρεσε πάντα η κηπουρική και η γεωπονική, απλά δεν είχα χρόνο να ασχοληθώ . Ο δάσκαλος μας είναι φανταστικός, μας μαθαίνει πράγματα  που δεν θα μπορούσαμε να τα μάθουμε ούτε στο καλύτερο Πανεπιστήμιο. Το Κουκουνάριο μας  προσφέρει πάρα πολλά, αξίζει ο κόπος να συμμετέχει ο κόσμος».

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ