25.2.2013 14:07

Μπαρουτ…αποθήκη

ΕΝ ΒΡΑΣΜΩ Η ΦΑΡΜΑΚΑΠΟΘΗΚΗ ΚΑΙ ΟΙ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΙ

«Βράζει» η Φαρμακαποθήκη και όλος ο φαρμακευτικός κόσμος του νησιού μαζί με αυτήν, εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων που έχουν προκύψει και τα ελλείμματα που εμφανίζονται στο συνεταιρισμό των φαρμακοποιών.

Η μια Γενική συνέλευση των μετόχων διαδέχεται την άλλη χωρίς αποτέλεσμα και εν αναμονή της έλευσης των ορκωτών λογιστών, η παραφιλολογία που αναπτύσσεται γύρω από το έλλειμμα  και για το πώς αυτό προέκυψε αποτελεί κυρίαρχο θέμα στα πηγαδάκια για τους παροικούντες την Ιερουσαλήμ.

Οι ορκωτοί

Στο πρώτο δεκαήμερο του Μάρτη αναμένεται να φτάσουν στη Χίο οι ορκωτοί λογιστές που θα προχωρήσουν στο έλεγχο των οικονομικών στοιχείων της Φαρμακαποθήκης. Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα υποστηρίζουν πως το έλλειμμα είναι πολύ μεγαλύτερο από όσο είχε αρχικά προβλεφθεί, ενώ στα πηγαδάκια τα ποσά που ακούγονται φτάνουν ακόμη και τα 2 εκ. ευρώ.

Πριν από την ολοκλήρωση του λογιστικού ελέγχου, πάντως, οποιαδήποτε πρόβλεψη ή ακόμη και εκτίμηση για το ποιος έχει την  ευθύνη για την πορεία της Φαρμακαποθήκης, θεωρείται παρακινδυνευμένη.

Ωστόσο δεν είναι λίγοι οι φαρμακοποιοί, ακόμη και μέτοχοι της εταιρείας, που δηλώνουν πλήρη άγνοια, υποστηρίζοντας πως η  γνωστοποίηση του ελλείμματος αποτέλεσε για αυτούς κεραυνό εν αιθρία.

Υπολειτουργεί

Στο μεσοδιάστημα η Φαρμακαποθήκη υπολειτουργεί, δεν πραγματοποιεί νέες παραλαβές και προμηθεύει τα φαρμακεία της Χίου από όσα σκευάσματα έχει ήδη στα ράφια της. Για τα υπόλοιπα οι φαρμακοποιοί προχωρούν σε παραγγελίες από την Αθήνα, παρακάμπτοντας την Φαρμακαποθήκη και καταβάλλοντας σε μετρητά το αντίτιμο των φαρμάκων που αγοράζουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ήδη επιβαρυμένη κατάσταση τους.

Μέσα σε όλον αυτό τον αναβρασμός σαν πυροτέχνημα ακούστηκε και η εκδήλωση ενδιαφέροντος από ιδιώτη για την αγορά της Φαρμακαποθήκης, πληροφορία όμως που δεν επιβεβαιώνεται.

Φάρμακα κατά παραγγελία

Πέρα από τους υπαλλήλους της Φαρμακαποθήκης, που η ζωή τους άλλαξε μέσα  σε μια μέρα, αφού υπάρχει ανοικτό το ενδεχόμενο να μείνουν άνεργοι, και για τους φαρμακοποιούς η κατάσταση δεν είναι και η καλύτερη. Ο μόνος τρόπος να σωθεί η Φαρμακαποθήκη είναι η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, βάρος το οποίο θα κληθούν να καλύψουν και πάλι οι φαρμακοποιοί.  Ο καιρός όμως των παχιών αγελάδων για τα φαρμακεία της Χίου έχει προ πολλού περάσει. Τα μετρητά αποτελούν είδος προς εξαφάνιση και ειδικά τώρα που μπαίνουν ως προαπαιτούμενο από τις εταιρείες των Αθηνών για τις συναλλαγές τους, οι οφειλές του Ε.Ο.Π.Υ.Υ. δεν εξοφλούνται.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα φάρμακα που βρίσκονται στα ράφια των φαρμακείων είναι ελάχιστα σε ποσότητα. Οι ίδιοι οι φαρμακοποιοί ανέφεραν στον «π» ότι καθημερινά σχεδόν βρίσκονται σε ένα κυνήγι αναζήτησης φαρμάκων, όταν εμφανίζεται πελάτης με συνταγή που δεν υπάρχει στο φαρμακείο. «Σε λίγο θα έχουμε φάρμακα κατά παραγγελία»,  είπαν χαρακτηριστικά.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ