28.4.2015 15:24

Μπαίνουν – βγαίνουν και το Λιμενικό τρέχει και δε φτάνει

«ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΦΤΑΝΟΥΜΕ» ΔΙΑΜΗΝΥΕΙ Ο ΛΙΜΕΝΑΡΧΗΣ ΠΟΥ ΕΛΠΙΖΕΙ ΣΕ ΜΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ

Κυριακή μεσημέρι και γνωστά θέρετρα αναψυχής του νησιού σφύζουν από ζωή μιας και ο καιρός αρχίζει να βελτιώνεται σημαντικά. Δεκάδες κόσμου επισκέπτονται τα γραφικά λιμανάκια για να απολαύσουν ένα ούζο ή τον καφέ τους και μαζί τους, την προτίμησή τους δείχνουν και οι Τούρκοι που με σκάφη αναψυχής από απέναντι μπαινοβγαίνουν στα χιώτικα λιμανάκια αλλά με τελείως ανορθόδοξο τρόπο, σε βαθμό που το ζήτημα φτάνει και ξεπερνά κάποια όρια λογικής. Τον κύριο όγκο τέτοιων επισκέψεων δέχεται η Αγ. Ερμιόνη, η Κώμη, η Λαγκάδα και άλλα μικρά αλιευτικά καταφύγια.

Η διαδικασία εισόδου ενός σκάφους από τρίτη χώρα προβλέπει το προφανές, πρώτα να ενημερωθεί το Λιμεναρχείο Χίου και στη συνέχεια το Τελωνείο προκειμένου να καταβληθούν τα τέλη εισόδου που ανέρχονται σε 30 ευρώ για τους ιδιώτες και σε 50 ευρώ για τα σκάφη που είναι δηλωμένα σε εταιρίε ς.

Ωστόσο το ζήτημα δεν αντιμετωπίζεται στην τρέχουσα περίοδο επαρκώς καθώς σύσσωμες οι δυνάμεις του Λιμεναρχείου Χίου έχουν να καταπιαστούν με το καθημερινό ζήτημα της μετανάστευσης.

 

Αναγνωρίζετε δεν αντιμετωπίζεται άμεσα

Ο Λιμενάρχης Γ. Αργυράκης αναγνωρίζει το ζήτημα που προκύπτει προκαλεί ερωτηματικά στους πολίτες, ωστόσο ξεκαθαρίζει ότι υπό τις υπάρχουσες συνθήκες και με το μεταναστευτικό να εκτοξεύεται, προέχουν οι αρμοδιότητες φύλαξης των συνόρων από τους λαθρέμπορους των απέναντι ακτών. «Είναι προφανές ότι υπάρχουν κανόνες και υποχρεώσεις και είναι ζήτημα που μας απασχολεί. Όμως όλο το δυναμικό του Λιμεναρχείου βρίσκεται «στο πόδι» για την κατάσταση με τους μετανάστες που οξύνεται και επομένως, εφόσον δεν υπάρξει μια ενίσχυση στο προσωπικό , δεν μπορούμε να βρισκόμαστε ταυτόχρονα σε κάθε σημείο του νησιού», αναγνωρίζει με ειλικρίνεια.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το θέμα θα διευθετηθεί καθώς το Λιμεναρχείο λαμβάνει μέτρα αντιμετώπισης εν όψη καλοκαιρινής περιόδου. «Κάθε σκάφος που μπαίνει σε ελληνικό ή ντόπιο λιμάνι οφείλει να κατεβαίνει στο Λιμεναρχείο και να δηλώνει είσοδο και στη συνέχεια να πληρώνει στο Τελωνείο. Με τις δυνάμεις μας και με καθημερινό αγώνα προσπαθούμε να είμαστε όπου οι συνθήκες το απαιτούν, όμως η τρέχουσα περίοδος για το Λιμεναρχείο είναι δύσκολη», υποστηρίζει.

 

«Οφείλουν να πληρώνουν»

Το Τελωνείο Χίου θεωρεί δεδομένη την υποχρέωση κάθε σκάφους να πληρώνει.  Με συνεχή αλληλογραφία έχει επισημανθεί το ζήτημα της παράνομης εισόδου σκαφών αναψυχής ζητώντας να υπάρχει από την πλευρά του Λιμεναρχείου η αντίστοιχη αντιμετώπιση. «Είναι θέμα που τουλάχιστον και για τα δημοσιονομικά της χώρας οφείλουμε να το δούμε. Αναγνωρίζουμε τις ανάγκες στο μεταναστευτικό, όμως πρέπει να τα σκάφη αυτά και συγκεκριμένα τα σκάφη αναψυχής να πληρώνουν και να δέχονται τον νόμιμο έλεγχο. Είναι και ζήτημα της αίσθησης που πρέπει να μεταδίδεται προς πάσα κατεύθυνση ότι υπάρχουν κανόνες και πρέπει να τηρούνται. Αναγνωρίζουμε την συμβολή όλων των επισκεπτών στην τοπική οικονομία και ιδιαίτερα των Τούρκων. Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με κανόνες», αναφέρουν κύκλοι του Τελωνείου της Χίου.   

 

Η άνιση μάχη

Είναι δεδομένο ότι οι συνθήκες εργασίας του προσωπικού του Λιμεναρχείου δοκιμάζονται εδώ και καιρό αναφορικά με το πρόβλημα της μετανάστευσης. Στη λεπτή ισορροπία μεταξύ των καθημερινών αρμοδιοτήτων και της φύλαξης των συνόρων, το Λιμεναρχείο ίσως πρέπει να υπερβάλει εαυτόν. Διαφορετικά και με δεδομένα τα προβλήματα, στους επισκέπτες στέλνουμε λάθος μήνυμα. Εφόσον μπαίνουν στη χώρα μας, υπάρχουν κανόνες. Ας προσπαθήσουμε να το εφαρμόσουμε.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ