4.8.2015 23:11

Μουσικοί για χειροκρότημα [ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ]

ΠΛΗΜΜΥΡΙΣΕ ΑΠΟ ΚΟΣΜΟ Η ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΟΥΝΑΚΙΟΥ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ ΤΗΣ ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΧΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ 96ΑΔΤΕ

Δεν είναι μόνο για εθνικές και τοπικές επετείους και παρελάσεις και το απέδειξαν για μία ακόμη φορά. Ο λόγος για τη φιλαρμονική του Δήμου Χίου και της Στρατιωτικής Μουσικής της 96ΑΔΤΕ «Χίος» που για μία ακόμη φορά ένωσαν τις δυνάμεις και μάγεψαν το πολυπληθές κοινό που πλημμύρισε την κεντρική πλατεία Χίου.

Ξένες μελωδίες από γνωστά κινηματογραφικά και όχι μόνο τραγούδια, αναμεμειγμένες με άγνωστα μέχρι σήμερα ιστορικά στοιχεία για τον πρώτο πυρήνα της Φιλαρμονικής Χίου το 1899 αποτέλεσαν το ιδανικό μείγμα, προσφέροντας στο κοινό μία μοναδική βραδιά στο πλαίσιο του 2ου Φεστιβάλ Μαστίχας.

Στη διεύθυνση της Φιλαρμονικής του Δήμου ήταν η αρχιμουσικός Ε. Βορριά ενώ στη διεύθυνση της Στρατιωτικής Μουσικής της 96 ΑΔΤΕ «ΧΙΟΣ» ο ανθυπολοχαγός Π. Μπράβος.

Χορηγός επικοινωνίας της εκδήλωσης ήταν ο "π" και το Politischios.gr

Η φιλαρμονική στη Χίο

Το Φεβρουάριο του 1899 η νεολαία της Χίου φαίνεται να συνέπτυξε τον πρώτο πυρήνα της φιλαρμονικής και έθεσε την εποπτεία και επιμέλεια στον αρχιμουσικό Συώρα.
Την 1η Μαΐου του ίδιου έτους με αρχιμουσικό τον Ανδρέα Ξύνδαν ιδρύεται η Φιλαρμονική Σχολή Χίου «ο Διών». Στη λογοδοσία των πεπραγμένων και στον κανονισμό του 1899 αναφέρεται ως Φιλαρμονική Εταιρία Χίου «ο Διών» ή ως Φιλαρμονική Χίου «ο Διών» και η λειτουργία της φαίνεται να διήρκεσε από την ημερομηνία ίδρυσης έως την 30η Απριλίου του 1901. 
Σκοπός της ήταν η διάδοση του μουσικού αισθήματος, και γενικά η καλλιέργεια της θείας τέχνης της μουσικής, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κανονισμός ιδρύσεως του 1899. Στα πρακτικά του ίδιου έτους φαίνεται ότι λειτουργούσε με ετήσια συνδρομή του Δήμου Χίου και οι μαθητές έδιναν δίδακτρα. Συγκεκριμένα αναφέρεται ότι φοιτούσαν 17 μαθητές πνευστών επί πληρωμή, 28 μαθητές πνευστών που φοιτούσαν δωρεάν και 3 μαθητές εγχόρδων χωρίς να αναφέρεται εάν πλήρωναν κάποια δίδακτρα ή όχι.
Η νέα Φιλαρμονική Εταιρία Χίου-πρόγονος της σημερινής φιλαρμονικής Δήμου Χίου ιδρύεται τη δεκαετία του 1930 επί Δημαρχίας Λεωνίδα Καλβοκορέση. Η πρώτη της εμφάνιση έγινε την 25η Μαρτίου 1938 με μαέστρο τον ιταλικής καταγωγής Αρχιμουσικό Νικόλαο Μαρτίνο.
Τα πρώτα όργανα για τη λειτουργία της τα δώρισε ο εφοπλιστής Σταύρος Λιβανός.

Από το 1941 μέχρι το 1949 περίπου παύει τη λειτουργία της λόγω του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στην επάνοδό της τελεί χρέη Αρχιμουσικού, μόνο για λίγο διάστημα, ο απόστρατος Ταγματάρχης Στρατιωτικής μουσικής Αριστείδης Καρδαμίτσης. Στη συνέχεια, αναλαμβάνει ο Περικλής Πλακωτάρης, ο οποίος μετά από λίγα χρόνια αναχωρεί για την Αθήνα προκειμένου να παρακολουθήσει μαθήματα μουσικής στο Εθνικό Ωδείο. Την περίοδο αυτή προσλαμβάνεται σαν Αρχιμουσικός ο μουσικός της Λυρικής Σκηνής Αθηνών, Σταύρος Χυτήρης και παραμένει έως τον Αύγουστο του 1957 όπου επιστρέφει ο Περικλής Πλακωτάρης. 
Κατόπιν, αρχιμουσικοί διετέλεσαν από το 1989 έως το 1997 ο Στέλιος Παντελογιάννης και από το Δεκέμβριο του 1997 έως το τέλος του 2013 ο Στέργιος Νεαμονιτάκης. 
Από το Φεβρουάριο 2014 υπεύθυνη – αρχιμουσικός της Φιλαρμονικής τελεί η Ευγενία Βορριά. 
Όλα αυτά τα χρόνια η Φιλαρμονική εργάζεται συνεχώς, δίνει πάντοτε το παρόν σε εθνικές, εκκλησιαστικές γιορτές και παρελάσεις και γενικά η λειτουργία της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τα ήθη και έθιμα της χιακής κοινωνίας. Διαθέτει πλούσιο ρεπερτόριο και κατά καιρούς πραγματοποιεί συναυλίες, παρουσιάζοντας διάφορα είδη μουσικής.

 

Δείτε παρακάτω βίντεο και φωτογραφίες

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ