7.4.2012 13:07

Μουσείο Μιχάλη Παπαμαύρου

ΠΡΟΤΑΣΗ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΧΙΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΤΟΥ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΒΟΛΙΣΣΟΥ

         Πρόταση για αγορά και αξιοποίηση του σπιτιού του κορυφαίου Χιώτη εκπαιδευτικού Μιχάλη Παπαμαύρου κατέθεσε προς το δημοτικό συμβούλιο, ο σύλλογος διδασκόντων του Γυμνασίου της Βολισσού. Στην επιστολή αναφέρεται:  
"Κύριε Πρόεδρε     
         Όπως γνωρίζετε, το σχολείο μας έχει τη μεγάλη τιμή να φέρει από το 2008 το όνομα του κορυφαίου  Χιώτη παιδαγωγού Μιχάλη Παπαμαύρου.
         Η ονοματοδοσία αυτή μας δημιούργησε αυτονόητα την ευχάριστη υποχρέωση να τιμάμε πάντα το Βολισσιανό δάσκαλο και με τη διοργάνωση  εκδηλώσεων και με τη δουλειά μας και κυρίως με τη συνεχή προσπάθειά μας να προσφέρουμε ότι μπορούμε περισσότερο στους μαθητές μας και την κοινωνία γενικότερα..
         Αποκορύφωμα των μέχρι σήμερα δραστηριοτήτων  μας προκειμένου να τιμήσουμε αυτή τη μεγάλη προσωπικότητα ήταν η εκδήλωση που διοργανώσαμε τον περασμένο Νοέμβριο, ενώ ταυτόχρονα συνεργαζόμαστε με το Ίδρυμα Γιάννη και Πηνελόπης Κουγιούλη, το οποίο ανέλαβε την έκδοση του συγγραφικού  έργου του Παπαμαύρου και την ανέγερση της προτομής του   στο χώρο του σχολείου.
         Η μεγάλη συμμετοχή του κόσμου στις εκδηλώσεις μας και το ενδιαφέρον που παρατηρείται γενικότερα για τη ζωή και το έργο του συντοπίτη μας,  μας δίνουν το έναυσμα να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για να προβάλλουμε την κορυφαία μορφή της εκπαίδευσης που πρέπει να αποτελεί ένα πρότυπο για όλους μας.
         Το 2013 συμπληρώνονται 50 χρόνια από το θάνατο του Μιχάλη Παπαμαύρου και αυτή η επέτειος μας δίνει και πάλι την ευκαιρία να τον τιμήσουμε με τον τρόπο που του αρμόζει.
        Πιστεύουμε ότι είναι καιρός τη σκυτάλη της απόδοσης τιμής  να παραλάβει, αυτή τη φορά, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, δεδομένου ότι ο Μιχάλης Παπαμαύρος αποτελεί ένα κεφάλαιο όχι μόνο για την παιδεία, αλλά για ολόκληρη τη Χίο και τη Βολισσό ειδικότερα.
        Στη συνοικία Πυθώνα της Βολισσού, όπως είναι γνωστό, διατηρείται, αν και σε πολλή κακή κατάσταση, το σπίτι στο οποίο γεννήθηκε και μεγάλωσε ο Μιχάλης Παπαμαύρος.
       Το σπίτι αυτό θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και να μετατραπεί σ έναν χώρο επισκέψεων φοιτητών παιδαγωγικών τμημάτων, παραγόντων και φίλων της εκπαίδευσης, και όλων των ενδιαφερόμενων από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Θα μπορούσε επίσης να ενταχθεί σ ένα δίκτυο σχολικών εκδρομών. Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως έχουμε διαπιστώσει, δεν υπάρχει γωνιά της Ελλάδας, απ την οποία να μην έχουν επικοινωνήσει μαζί μας ερευνητές, εκπαιδευτικοί και απλοί άνθρωποι που έχουν ασχοληθεί ή ζητούν  περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή και το έργο του μεγάλου παιδαγωγού.
        Μέσα σ αυτό το πλαίσιο ο Σύλλογος Διδασκόντων του Γυμνασίου Βολισσού «Μιχάλης Παπαμαύρος» αποφάσισε να σας προτείνει να προχωρήσετε, ως Δήμος Χίου, σ όλες εκείνες τις ενέργειες που θα οδηγήσουν στην επίτευξη του παραπάνω στόχου και συγκεκριμένα: την αγορά του οικήματος από τους σημερινούς ιδιοκτήτες, την ανακατασκευή του και τη δημιουργία ενός «Μουσείου Μιχάλη Παπαμαύρου».
        Η δημιουργία αυτού του Μουσείου θα είναι μια οφειλόμενη τιμή στο Μιχάλη Παπαμαύρο, αλλά ταυτόχρονα θα είναι μια μεγάλη τιμή και για τη γενέτειρά του, η οποία επί πλέον θα αποκομίσει πολλά οφέλη από τις αναμενόμενες επισκέψεις σ αυτό το χώρο.  Είναι προφανές ότι μια τέτοια ενέργεια συνάδει με το ρόλο που έχει να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ως παράγοντας παιδείας και πολιτισμού.  
       Κάθε περιοχή της χώρας μας φροντίζει να προβάλλει παντοιοτρόπως  τις προσωπικότητες της και να αναδεικνύει τα στοιχεία που συνδέονται με την παρουσία τους στο συγκεκριμένο γεωγραφικό χώρο. Πιστεύουμε ότι το παράδειγμα των άλλων περιοχών θα πρέπει να ακολουθήσει και η Χίος, αξιοποιώντας τη σημαντική συμβολή δικών της ανθρώπων στην παιδεία και τον πολιτισμό. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ