2.8.2016 16:32

Μόνη ελπίδα για τους πληγέντες το νέο ΕΣΠΑ [ΒΙΝΤΕΟ]

ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΠΛΗΜΜΥΡΙΚΩΝ ΦΑΙΝΟΜΕΝΩΝ ΣΤΑ ΜΕΣΤΑ ΚΑΙ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ ΕΡΗΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΜΕΝΩΝ ΕΚΤΑΣΕΩΝ

Το διεκδικητικό πλαίσιο με βάση το οποίο οι φορείς του νησιού και της Περιφέρειας θα συναντηθούν το μεσημέρι της Πέμπτης με τον Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης με σκοπό να συζητήσουν τις ενέργειες που απαιτούνται για την ανασύσταση των περιοχών που επλήγησαν από την πυρκαγιά της προηγούμενης εβδομάδας τέθηκε σε κοινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης με πρωτοβουλία της Π.Ε. Χίου.

Παρουσία του συνόλου των εμπλεκόμενων φορέων για πρώτη φορά αποτιμήθηκε η καταστροφική πυρκαγιά παρουσία τόσο του διοικητή της Π.Υ. Χίου Ι. Αρχοντάκη καθώς και του Δασάρχη Κ. Μπέλλα.

Ι. Αρχοντάκης: «Μεγαλύτερη σε ένταση από το 2012»

Αναφερόμενος στην φετινή πυρκαγιά ο κ. Αρχοντάκης επεσήμανε ότι ήταν μεγαλύτερη σε ένταση από την πυρκαγιά του 2012 αλλά μικρότερη σε διάρκεια. Σε αυτό όπως είπε συνέβαλαν οι καλές μετεωρολογικές συνθήκες και γι αυτό η πυρκαγιά ήταν σε ύφεση το βράδυ της Δευτέρας. Ο ίδιος επεσήμανε και τον κίνδυνο της ερημοποίησης των καμένων εκτάσεων λέγοντας ότι θα πρέπει να υπάρξουν άμεσες παρεμβάσεις στις διπλοκαμένες περιοχές.

«Ο καλύτερος τρόπος για να σβήσεις μία φωτιά είναι να την προλάβεις πριν ξεκινήσει. Η φωτιά θέλει έκταση, θέλει καύσιμη ύλη, θέλει και οξυγόνο. Το οξυγόνο υπάρχει, το στοίχημα είναι να μη βρει καύσιμη ύλη είτε σε δασικές εκτάσεις, είτε σε καλλιέργειες», είπε ο κ. Αρχοντάκης.

Κ. Μπέλλας: «Κίνδυνος πλημμυρικών φαινομένων στα Μεστά»

Εξίσου ενδιαφέροντα ήταν και τα στοιχεία που έδωσε ο δασάρχης Κ. Μπέλλας. Όπως ανέφερε από τα 40.000 στρέμματα το 35% αφορά σε γεωργικές και το 65% σε δασικές εκτάσεις. Από τον συνολικό αριθμό των στρεμμάτων τα 22.000 στρέμματα είχαν καεί από την πυρκαγιά του 2012 και τα υπόλοιπα 18.000 στρέμματα είναι νέες καμένες εκτάσεις ιδιαίτερα στην περιοχή της Ελάτας και των Μεστών. Ο κ. Μπέλλας σημείωσε τον κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων στα Μεστά επισημαίνοντας ότι σε όσες εκτάσεις έχουν καεί και το 2012 είναι δεδομένο ότι δεν θα υπάρξει φυσική αναγέννηση και γι αυτό θα πρέπει να γίνουν δράσεις αναδάσωσης διπλοκαμένων εκτάσεων.

 Μόνη λύση το ΕΣΠΑ

Ιδιαίτερης σημασίας ήταν όσα επεσήμανε ο και ο αντιπεριφερειάρχης Αγρ. Ανάπτυξης Κ. Αδαμίδης που εστίασε στους τρόπους που πρέπει να παρέμβουν οι φορείς της αυτοδιοίκησης. Πρότεινε μεταξύ άλλων την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ των εμπλεκόμενων πλευρών ενώ ανέφερε ότι με δεδομένη την ανυπαρξία χρημάτων από το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων μοναδική πηγή χρηματοδότησης είναι το νέο ΕΣΠΑ.

«Τα μέτρα στο νέο ΕΣΠΑ είναι πολύ συγκεκριμένα. Καθήκον μας είναι όσο το δυνατόν συντομότερα να ωριμάσουμε και να εντάξουμε μελέτες για την αναγέννηση των καμένων περιοχών αλλά και για τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα», επεσήμανε ο κ. Αδαμίδης.

Να σημειωθεί πάντως ότι στη σύσκεψη επικράτησε έντονος προβληματισμός κυρίως γιατί διαπιστώθηκε ότι από το 2012 μέχρι σήμερα έχουν γίνει ελάχιστα, με τον αντιπεριφερειάρχη Στ. Κάρμαντζη να καλεί σε συστράτευση Δήμο, Δασαρχείο και Πυροσβεστική ώστε να μην επαναληφθούν σήμερα τα ίδια λάθη.

Είναι πασιφανές ότι η πυρκαγιά του 2012 δεν μας συνέτισε. Το πάθημα δεν έγινε μάθημα και τα λάθη επαναλήφθηκαν. Αν δεν επανακαθοριστεί η στάση όλων, αν δεν βάλουν νερό στο κρασί τους οι υπηρεσίες υπερβάλλοντας εαυτό και νοοτροπία δημόσιου υπαλλήλου κι αν δεν αποφασιστεί κοινή πορεία, δυστυχώς θα βρεθούμε ξανά να αφορίζουμε τη μοίρα μας και να γλύφουμε τις πληγές μας πάνω από καμένα. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ