3.1.2014 10:45

Μισή αλήθεια και από το Σ.Ε.Σ.ΝΟ.Χ.

• ΤΡΙΓΜΟΥΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ ΝΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Η … ΑΣΘΕΝΕΙΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΩΝ

Λάβρο κατά της εκτίμησης της κεντρικής διοίκησης του ΕΚΑΒ για την καθυστερημένη μεταφορά του τροχαίου περιστατικού της 23ης Δεκεμβρίου, που κατέληξε σε θανατηφόρο, εμφανίζεται σε ανακοίνωση του το Σωματείο Εργαζομένων στο «Σκυλίτσειο».
Περιγραφική της αριθμητικής παρουσίας του ΕΚΑΒ στη Χίο αναδεικνύει το πρόβλημα υποστελέχωσης, όμως δεν εξηγεί γιατί, ενώ η μεταφορά του ασθενούς από τα Λημνιά ήταν προγραμματισμένη, δεν ενημερώθηκε η εφεδρική βάρδια του ΕΚΑΒ να βρίσκεται σε ετοιμότητα αν και μεσολάβησαν τουλάχιστον δυο ώρες.
Να σημειωθεί ότι πληροφορίες από την οικογένεια του θύματος αναφέρουν ότι πρόκειται να αναθέσει σε δικηγορικό γραφείο την αναζήτηση ευθυνών για την ολιγωρία.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
«Το ΣΕΣΝΟΧ λαμβάνοντας υπ’ οψιν την απαράδεκτη ανακοίνωση της κεντρικής διοίκησης του ΕΚΑΒ σχετικά με το περιστατικό καθυστέρησης άφιξης ασθενοφόρου στον τόπο τροχαίου ατυχήματος την 23/12/2013, θεωρεί σκόπιμο ότι πρέπει να διευκρινίσει τα εξής:
• Η δύναμη του ΕΚΑΒ στη Χίο είναι επτά άτομα, αριθμός ανεπαρκής για να καλύψει  τις ανάγκες του νησιού. Δεν μπορεί λοιπόν να λειτουργήσει αυτόνομα και επιπλέον δεν διαθέτει ανεξάρτητο τηλεφωνικό κέντρο. Αντίθετα, σε άλλες περιοχές της χώρας, όπως π.χ στη Λέσβο, υπηρετούν στο ΕΚΑΒ περίπου 35 εργαζόμενοι, καθιστώντας  έτσι την υπηρεσία τους αυτόνομη.
• Το «Σκυλίτσειο» διαθέτει επτά οδηγούς, οι οποίοι, σύμφωνα με τις σχετικές  διατάξεις (Νόμος 3984/27-6-2011), έχουν διατεθεί στη «συντονιστική αρμοδιότητα του ΕΚΑΒ και των παραρτημάτων του» Αξίζει να σημειωθεί ότι, εάν είχε  προχωρήσει, αυτοί θα είχαν βρεθεί σε καθέτως διαθεσιμότητας από τις αρχές του Δεκεμβρίου.
• Τις περισσότερες ημέρες του έτους η Χίος καλύπτεται από δυο  ασθενοφόρα  το πρωί,  ένα το απόγευμα και ένα το βράδυ. Υπάρχουν επίσης  οι οδηγοί του Κέντρου Υγειάς Πυργίου (3 άτομα), οι οποίοι όμως δεν μπορούν να καλύψουν  επί 24 ώρες και καθημερινά τη νότια Χίο. Και σ’ αυτήν την περίπτωση το νοσοκομείο καλείται να καλύψει το κενό που δημιουργείται.
• Τη συγκεκριμένη  ημέρα 23/12/2013, το «ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ», όπως το χαρακτηρίζει η ανακοίνωση, είχε μεταβεί στα Λημια με οδηγό  υπάλληλο του νοσοκομείου και συνοδό του ΕΚΑΒ. Αξίζει να σημειωθεί ότι η διακομιδή του ασθενούς από τα Ψαρά ήταν ευθύνη του ΕΚΑΒ, εφόσον η κλήση  διεκπεραιώθηκε από τα κεντρικά του ΕΚΑΒ.
• Από τη στιγμή που ο άτυχος συμπολίτης μας διαμετακομίσθηκε στο Νοσοκομείο, όλο το προσωπικό έπραξε τα δέοντα ώστε να αντιμετωπισθεί το περιστατικό κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Δυστυχώς  όλα αυτά που προαναφέρθηκαν  καμιά σημασία δεν έχουν για τον άτυχο συμπολίτη μας και την οικογένεια του. Εντούτοις, θα πρέπει  όλοι μας να καταλάβουμε ότι με υποστελεχωμένες υπηρεσίες που λειτουργούν  οριακά, ο κίνδυνος ανάλογων τραγικών περιστατικών στο μέλλον είναι υπαρκτός. Ο μόνος λόγος που δεν αντιμετωπίσαμε  τέτοιες καταστάσεις στο παρελθόν οφείλεται αποκλειστικά στην υπευθυνότητα των οδηγών και των πληρωμάτων των ασθενοφόρων (τόσο του Νοσοκομείου όσο και του ΕΚΑΒ) και στη  συνεργασία που υπάρχει μεταξύ τους, συνεργασία που αναπτύχθηκε όλα αυτά τα χρόνια που λειτούργησε το ΕΚΑΒ στη Χίο και που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλη την Ελλάδα.
Το Σωματείο μας έχει επανειλημμένως αναφερθεί στις ελλείψεις προσωπικού, επισημαίνοντας τους κινδύνους που αυτές εγκυμονούν για όλους μας. Ελπίζουμε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες τόσο του Υπουργείου Υγείας όσος και του ΕΚΑΒ θα αποβούν στις ενέργειες εκείνες ώστε να αποτρέψουν ανάλογα περιστατικά στο μέλλον, αντί να αποποιούνται των ευθυνών τους προσπαθώντας να τις επιρρίψουν σε κάποιους άλλους.»

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ