1.2.2013 15:28

Μήπως το μετάνιωσαν για την «ημέρα παραγωγού»;

Αύριο Σάββατο τίθεται σε εφαρμογή στις δημοτικές εγκαταστάσεις του Καστρομηνά η «ημέρα παραγωγού», διοργανωμένη από το Δήμο Χίου. Για να στηθεί πέρασε από χίλια μύρια κύματα αμφισβήτησης της αναγκαιότητας της, από μια δημοτική αρχή η οποία έχει αποδεδειγμένα ρίξει βαρύτητα στις κοινωνικές πολιτικές αλλά δίσταζε τη σύγκρουση με τα αντίρροπα μιας τέτοιας πρωτοβουλίας συμφέροντα.

Τώρα, αφού, χάρη στην επιμονή του Παν. Στεφάνου, μη γελιόμαστε, πειθαναγκάστηκε να βρει τη μέση λύση απ’ το κοινωνικό αίτημα για τη σύσταση λαϊκής αγοράς, κάνει ό,τι περνάει από το χέρι της για να την υπονομεύσει.

Μολονότι βομβαρδίζει το σύμπαν με πληροφορίες για ψύλλου πήδημα, μέχρι και σήμερα είναι ελάχιστη η δημοσιότητα που έχει δώσει στη νέα πρωτοβουλία. Πέρα από μια λιτή ανακοίνωση, ότι στήνονται οι πέργκολες που θα φιλοξενήσουν τους πάγκους των παραγωγών, ελάχιστα γνωρίζει η τοπική κοινωνία για τους όρους διοργάνωσης της «ημέρας παραγωγού».

Την έχει αυτή τη συνήθεια η δημοτική αρχή. Θεωρεί ότι τέλειωσε, πριν καν αρχίσει. Για να εμπεδωθεί η κοινωνική διάσταση της πρωτοβουλίας της, μιας από τις λίγες σε ολόκληρη τη χώρα, έπρεπε να κάνει το παν για να την ενισχύσει. Είναι πολύ εύκολο να αποθαρρυνθούν οι λιγοστοί, ούτως ή άλλως, παραγωγοί, αν τα δυο – τρία πρώτα Σάββατα εμφανιστούν στον Καστρομηνά οι … κουκουβάγιες. Ανύπαρκτη επικοινωνιακή στήριξη, την οποία θα μπορούσε να την είχε επιχειρήσει από κοινού με την Ένωση Καταναλωτών Χίου, επίσης εξαφανισμένη από το κάδρο μέχρι τώρα. Ανύπαρκτη και η συγκοινωνιακή στήριξη. Ο Καστρομηνάς όσο κοντά άλλο τόσο μακριά βρίσκεται από το κέντρο της πόλης. Η συμφωνία με το Αστικό ΚΤΕΛ για συχνά δρομολόγια σύνδεσης του κέντρου με το χώρο κάθε Σάββατο είναι στοιχείο επικουρικό για να ενισχυθεί ο θεσμός στα πρώτα του βήματα.

Το στοίχημα της «ημέρας παραγωγού» είναι μεγάλο και διπλό για το νησί. Δημιουργεί καταναλωτική συνείδηση για όσους συνδυάζουν τις αγορές με την οικονομία, κυρίως όμως κινητροδοτεί ουσιαστικά την τοπική παραγωγή, επιτρέποντας της να αποσυνδεθεί από τους όποιους μεσάζοντες. Όσο ο ίδιος ο Δήμος δεν στηρίζει επαρκώς την πρωτοβουλία του, την καταδικάζει έμμεσα σε μαρασμό, κάτι σα δικαιολογία της αρχικής του αντίρρησης στη δημιουργία του. Μήπως τελικά αυτό κάνει;

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ