16.1.2014 11:17

Μήπως δεν μας έκαψε αρκετά;

ΠΑΡΑ ΤΟΝ ΕΦΙΑΛΤΗ ΤΟΥ 2012 ΠΡΩΤΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΣΕ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΑΠΟ ΑΜΕΛΕΙΑ ΤΟ 2013

Στη σωστή ενημέρωση των πολιτών εστίασε το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας της Χίου στην πρώτη συνεδρίαση του χρόνου που πραγματοποιήθηκε χθες το μεσημέρι.

Ο απολογισμός

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στην περσινή αντιπυρική περίοδο εκδηλώθηκαν συνολικά 47 πυρκαγιές, οι περισσότερες από τις οποίες οφείλονται στο γεγονός ότι οι πολίτες αγνοούν τις συστάσεις της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Χίου να αποφεύγουν την καύση και τις υπαίθριες εργασίες από το χρονικό σημείο έναρξης μέχρι και την ημερομηνία λήξης της εκάστοτε αντιπυρικής περιόδου.

 Το ακόμα πιο ανησυχητικό στοιχείο έρχεται μέσα από την αντιπαραβολή των αριθμών συμβάντων με τα υπόλοιπα νησιά του Βορείου Αιγαίου. Χαρακτηριστικό είναι ότι η Χίος μετά τη μεγάλη καταστροφή της πυρκαγιάς του Αυγούστου του 2012 συνεχίζει να κρατάει τα πρωτεία στα συμβάντα πυρκαγιών από αμέλεια.

«Η πρόληψη σώζει»

Σε αυτή τη διαπίστωση οδηγήθηκαν οι συμμετέχοντες στο Συντονιστικό Όργανο, θεωρώντας ότι φέτος θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στη σωστή ενημέρωση του κόσμου, που θα πρέπει να ξεκινήσει πολύ πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Προς αυτή την κατεύθυνση σχεδιάζεται η παροχή πληροφόρησης στους πολίτες από τα τέλη Μαρτίου.

Επόμενο σημαντικό βήμα θεωρήθηκε  ο πολλαπλασιασμός δρόμων πρόσβασης στις δασικές εκτάσεις, ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί στις αντιπυρικές ζώνες, με το Δασαρχείο να αναλαμβάνει να τις διατηρεί ανοιχτές και προσβάσιμες από τα οχήματα της Πυροσβεστικής.

Τέλος ενώπιον της αρμόδιας αντιδημάρχου, Αθ. Θλιβίτου, τέθηκε και το ζήτημα των σημείων υδροληψίας. Η βελτίωση του δικτύου των πυροσβεστικών κρουνών ναι μεν παρουσιάζει αισθητή βελτίωση σε σχέση με το 2012 ωστόσο επιδέχεται πολλών ακόμα βελτιώσεων ώστε να εξασφαλίζεται η αμεσότερη πρόσβαση των οχημάτων σε πηγές νερού.

Από την πλευρά πάντως των Εθελοντικών Ομάδων ζητήθηκε ακόμα καλύτερος συντονισμός από την πλευρά του Δήμου, ενώ τέθηκε και το θέμα της αξιοποίησης των Εθελοντικών Ομάδων ανάλογα με τα μέσα, την εκπαίδευση και την επιχειρησιακή ετοιμότητα της κάθε μίας. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ