1.10.2014 17:07

Μηνιαίο φέσι 30.000 ευρώ στο Λιμενικό Ταμείο

ΜΠΕΡΔΕΜΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΙΣΠΡΑΞΗ ΤΩΝ ΤΕΛΩΝ ΕΛΛΙΜΕΝΙΣΜΟΥ ΤΩΝ ΑΛΙΕΥΤΙΚΩΝ ΣΚΑΦΩΝ ΣΤΑ 28 ΛΙΜΑΝΙΑ ΚΑΙ ΑΛΙΕΥΤΙΚΑ ΚΑΤΑΦΥΓΙΑ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Σε «μαύρη τρύπα» για τα έσοδα του Λιμενικού Ταμείου Χίου εξελίσσεται η μη καταβολή του τέλους ελλιμενισμού των σκαφών των ερασιτεχνών αλιέων στα 28 λιμάνια και λιμενικά καταφύγια του νησιού.

Η μη ύπαρξη ελεγκτικού μηχανισμού, ικανού να καταγράψει τον αριθμό των σκαφών που ελλιμενίζονται μηνιαία στη Χίο στερεί από τα έσοδα του Λιμενικού Ταμείου από 28.800 έως 31.200 ευρώ τον μήνα.

«Παρωδία η κατάσταση με τα λιμανιάτικα»

Σε αυτή τη διαπίστωση κατέληξε μιλώντας στον «π» ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μ. Μπελέγρης σημειώνοντας ότι η πλειονότητα των ερασιτεχνών αλιέων, αποφεύγουν να πληρώσουν το ελάχιστο μηνιαίο τίμημα των 4,8 ευρώ, την ώρα που ως θεσμός το Ταμείο δεν διαθέτει ελεγκτικό μηχανισμό καταγραφής των ελλιμενισμένων σκαφών.

«Τα ποσά για τα οποία μιλάμε είναι αστεία. Είναι από 4,80 ευρώ έως 5,20 ευρώ τον μήνα, ανάλογα με το μήκος του σκάφους και πρέπει να τα πληρώνουν όλοι αλιείς ως τέλος για την χρήση των λιμενικών εγκαταστάσεων. Η κατάσταση με βάση την είσπραξη αυτού του τέλους είναι σκέτη παρωδία τα τελευταία χρόνια. Αν υπολογίσει κανείς τα ποσά που δαπανά ένας ερασιτέχνης αλιέας κατά τη διάρκεια ενός ψαρέματος αυτά τα χρήματα δεν είναι τίποτα. Προσπαθούμε να βρούμε μία φόρμουλα για να καταγράψουμε τις βάρκες σε όλη τη Χίο», εξήγησε ο κ. Μπελέγρης τονίζοντας ότι με βάση τους πρόχειρους υπολογισμούς τα αλιευτικά σκάφη σε όλο το νησί ανέρχονται σε 6.000.

«Αν μπορέσουμε να εισπράξουμε αυτά τα χρήματα τότε θα έχουμε και το ηθικό έρεισμα να πραγματοποιήσουμε σειρά εργασιών στα μεγάλα και μικρά αλιευτικά καταφύγια της Χίου, προς όφελος των ψαράδων της κάθε περιοχής», κατέληξε ο ίδιος.

Ενιαίο τέλος

Θετικός στην εισήγηση του Λιμενικού Ταμείου φάνηκε με δηλώσεις του στον «π» ο επίτιμος πρόεδρος του Συλλόγου Ερασιτεχνών Αλιέων Χίου Νίκος Φουρτούνας.

Όπως είπε το γεγονός ότι οι περισσότεροι ερασιτέχνες αλιείς δεν είναι εγγεγραμμένοι στον Σύλλογο δημιουργεί επιπλέον πρόβλημα στην καταγραφή των σκαφών ενώ δήλωσε πρόθυμος να συνεργαστεί με τον Λιμενικό φορέα ώστε να επιλυθεί άμεσα το πρόβλημα.

«Τα μέλη του Συλλόγου είναι στην πλειονότητά τους από περιοχές πέριξ της πόλης. Γι’ αυτό δεν έχουμε εικόνα για το τι γίνεται στη νότια ή στη βόρεια Χίου. Θεωρώ ότι η επιβολή ενός ενιαίου τέλους για τα ερασιτεχνικά αλιευτικά σκάφη θα βοηθήσει και το Λιμενικό Ταμείο κι εμάς τους ίδιους. Άλλωστε ο μέσος όρος όλων των σκαφών δεν ξεπερνάει τα 5,5 μέτρα», είπε ο κ. Φουρτούνας.

Το πρόβλημα πάντως σύμφωνα με τον ίδιο εντοπίζεται κυρίως στα αλιευτικά καταφύγια όπου δεν υπάρχει σαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, όπως είπε στον «π» είναι η Μαρίνα Καστέλου καθώς δεν ανήκει, ούτε στον Δήμο, ούτε στο Λιμενικό Ταμείο, ούτε στο Υπουργείο με αποτέλεσμα όσοι ελλιμενίζονται εκεί να μην πληρώνουν και τα αντίστοιχα τέλη.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ