13.3.2015 12:10

Μια τελευταία ευκαιρία για την ΕΝΑ Χίου

- ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΩΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΓΙΑ ΤΗ ΝΕΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Σε μια ύστατη πρόταση προκειμένου να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο με το μέλλον της Αναπτυξιακής Εταιρίας της Περιφέρειας ΕΝΑ Χίου, προχώρησαν οι πρώην εργαζόμενοι, διαβλέποντας μέσω αυτής, ιδιαίτερο συμφέρον για την Περιφέρεια και για την πρόθεσή της να άρει τα προβλήματα που έχουν προκύψει.

Οι εργαζόμενοι προτείνουν να μην λάβουν τις αποζημιώσεις που τους οφείλονται από την ΕΝΑ Χίου και τα χρήματα αυτά να λειτουργήσουν ως «κεφάλαιο» για τη νέα Αναπτυξιακή Εταιρία που η Περιφέρεια θέλει να λειτουργήσει στη Χίο, κυρίως με βάση τις προκλήσεις της Προγραμματικής Περιόδου 2014-2020.

Λύση μέσω... Χίου

Η περιφερειάρχης Χρ. Καλογήρου γνωρίζει το ζήτημα ωστόσο για τη λύση του ζήτησε τη συνδρομή των περιφερειακών συμβούλων της Χίου στους οποίους παραχώρησε το θέμα για να προτείνουν λύση. ΟΣτ. Κάρμαντζης είχε ήδη μια πρώτη συζήτηση με τους πρώην εργαζόμενους και σε λογικά πλαίσια, η πρόταση που έχουν καταθέσει μάλλον δεν μπορεί να μη γίνει αποδεκτή, εφόσον ισχύει ακόμη η δέσμευση για την ίδρυση Αναπτυξιακής στη Χίο. «Μιλήσαμε μαζί του όπως και με άλλους συμβούλους, από την πλευρά μας δεν θεωρούμε ότι η πρόταση που κάνουμε να παραχωρήσουμε τα χρωστούμενα μας ως κεφάλαιο για τη νέα εταιρία ή για την συνέχιση της ΕΝΑ Χίου είναι κάτι που παραβλέπεις εύκολα. Στην κρίση του κ. Κάρμαντζη και των άλλων συμβούλων επαφίεται να αποφασίσουν αν και γνωρίζουμε ότι δεν είναι όλοι φιλικά διακείμενοι στην προοπτική να λειτουργήσει στο νησί μια Αναπτυξιακή Εταιρία», αναφέρει ο Π. Βελιανίτης που ανέλαβε το συντονισμό των συζητήσεων εκ μέρους των πρώην εργαζομένων στην ΕΝΑ Χίου.

Δεν υπάρχει Αναπτυξιακή αν δεν λυθεί η ΕΝΑ

Στην προσπάθειά τους να βρουν μια μόνιμη λύση οι πρώην εργαζόμενοι στην ΕΝΑ έχουν σύμμαχό τους... τον Καλλικράτη. Και αυτό διότι προβλέπεται ρητά πως η Περιφέρεια δεν μπορεί να έχει πέραν μιας και μόνο Αναπτυξιακής Εταιρίας. «Αυτό σημαίνει ότι εάν δεν βρεθεί λύση με τη ΕΝΑ Χίου που υφίσταται ακόμη ως νομικό σχήμα δεν μπορούν να προχωρήσουν στην ίδρυση άλλης εταιρίας. Αυτό λοιπόν λέμε και εμείς τώρα. Ανοίξτε την ΕΝΑ Χίου, βάλτε ως κεφάλαιο τα χρήματα που μας χρωστάτε και στη συνέχεια αφήστε το σχήμα να λειτουργήσει με σωστά κριτήρια και μέσα. Υπάρχει ανάγκη για μελέτες στην Περιφέρεια. Σάμος, Ικαρία, Φούρνοι, Ψαρά, Οινούσσες και άλλα νησιά χρειάζονται προτάσεις. Υπάρχει πεδίο να αναπτυχθεί η εταιρία και να προχωρήσει», τονίζει ο κ. Βελιανίτης, που ζητά από τους συμβούλους της Περιφέρειας να αξιολογήσουν σωστά και μακριά από αναστολές ή άλλους προβληματισμούς που θα μπλοκάρουν μια για πάντα τη διαδικασία.

Πάντως για το ζήτημα ίσως να απαιτείταικαι μεγαλύτερη ενεργοποίηση από την Περιφερειάρχη, μιας και η πρόθεση για δημιουργία Αναπτυξιακής Εταιρίας στη Χίο παραμένει προς το παρών, δεδομένη. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ