16.10.2013 10:15

Μια σεπτή ιερατική μορφή

Υπάρχουν πρόσωπα γεννημένα για το ρόλο τους. Βρίσκουν σ’ αυτόν τον προορισμό τους και κάνουν την κοινωνία να ελπίζει ότι υπάρχουν αντισώματα, πιστά σε αρχές και αξίες. Μια τέτοια προσωπικότητα οφείλουμε να αποχαιρετήσουμε σήμερα, στις 16.00, από τον Ιερό Ναό Παναγίας Ερειθιανής, το δικό του παντοτινό στασίδι.

Ο παπά Θοδωρής Παπαληός τίμησε το ράσο του. Με τη σεπτή, σεβάσμια μορφή του σου έδινε να αντιληφθείς πώς είναι η προσωπικότητα ενός ιερέα πρότυπου για την εποχή του. Υπηρέτησε τον Καταρράκτη, τον Άγιο Λουκά και επί 53 (!) ολόκληρα χρόνια την Παναγιά του Βροντάδου, μια ενορία διάσημη, μια ενορία απαιτήσεων. Εκεί έκανε τους πιστούς να τον αποκαλούν «ο παπάς μας». Στον Άγιο Λουκά έσπασε τα στεγανά, ενσωματώνοντας τους πρόσφυγες στην Ενοριακή Επιτροπή του.   

Ποτέ δεν προκάλεσε, ποτέ δεν αναμείχθηκε το όνομα του στο παραμικρό. Ακόμα κι όταν η οικογένεια του είχε εμπλοκή στην πολιτική, ο ιερέας κράτησε στη δέουσα απόσταση το ράσο από τις οικογενειακές επιδιώξεις. Δεν το κηλίδωσε εκμεταλλευόμενος το ρόλο του. Ήταν κι έμεινε μερακλής σεόλη τη ζωή του.

Ομολογώ ότι δεν ξέρω πολλά περισσότερα για τον παπά Θόδωρο. Απλά στο άκουσμα της εκδημίας του στοχάστηκα πως κάπως έτσι, σαν εκείνον, θα ήθελα όλο τον κλήρο του νησιού μας. Να περνά από δίπλα σου και να σκύβεις το κεφάλι από σεβασμό. Ο Θεός ας τον αναπαύσει!  

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ