10.10.2012 19:03

Μία πλατεία γεμάτη ιστορία (ΦΩΤΟ)

ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΣΤΗΝ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΣΕ ΕΙΔΙΚΑ ΔΙΑΜΟΡΦΩΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ

Στην τοποθέτηση 8 καλαίσθητων σταντ, που αφηγούνται με λεπτομέρειες και φωτογραφίες την ιστορική απελευθέρωση της Χίου από τον Οθωμανικό ζυγό, προχώρησε ο Δήμος Χίου, έπειτα από πρωτοβουλία του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων.
Τα σταντ, που έχουν δημιουργηθεί από ανοξείδωτο μέταλλο και πλαστική επιφάνεια, είναι τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο ώστε ο αναγνώστης των κειμένων να μπορεί να έχει νοηματική συνάφεια.
Έτσι 8 συνεχόμενες στάσεις σε μήκος περίπου 10 μέτρων είναι αρκετές ώστε ο οποιοσδήποτε να μπορεί να αντλήσει σπάνιες πληροφορίες για τα γεγονότα της 11ης Νοεμβρίου του 1912, όπως επίσης και όσα ακολούθησαν αυτή.
Ο κατάπλους του ελληνικού στόλου, οι τελευταίες μάχες, η παράδοση του κλειδιού της πόλης, οι πανηγυρισμοί αλλά και η στάση του Στρατού απέναντι στους Τούρκους αιχμαλώτους, συνοδευόμενα από το σχετικό φωτογραφικό υλικό που παραχώρησε ο Αν. Μιχαηλίδης, είναι πλέον προσβάσιμα από όλους όλο το 24ωρο, αφού τα σταντ τις βραδινές ώρες είναι πλήρως φωτιζόμενα από ειδικό μηχανισμό, ενσωματωμένο στην κατασκευή.
Όπως εξήγησε στον «π» η υπεύθυνη του Τμήματος Δημοσίων Σχέσεων Ρένα Δαμίγου, το τελευταίο σταντ, που αναφέρεται στη στάση των Ελλήνων έναντι των αιχμαλώτων, σχεδιάστηκε με ιδιαίτερη προσοχή ένεκα του τουριστικού ρεύματος που υπάρχει από τη γείτονα χώρα.
«Επιλέξαμε ως επίλογο να τοποθετήσουμε ένα κείμενο και μία φωτογραφία που απεικονίζει την ανωτερότητα των Ελλήνων. Το ότι επιτρέψαμε τότε στους Τούρκους αξιωματικούς να φύγουν με τα σπαθιά τους και να δείξουμε σεβασμό, δεν είναι καθόλου τυχαίο», τονίζει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αντίστοιχες κατασκευές αναμένεται να τοποθετηθούν σύντομα σε λιμάνι, αεροδρόμιο, Μητρόπολη και άλλα κεντρικά σημεία του νησιού.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ