23.6.2014 12:11

Μια κάποια... παραλία το λιμάνι της Λαγκάδας

- ΑΧΑΡΤΟΓΡΑΦΗΤΟ ΚΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΛΑΓΚΑΔΑΣ ΠΟΥ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΤΑΙ... ΩΣ «ΠΑΡΑΛΙΑ»

Στο λιμάνι της Λαγκάδας ελλιμενίζονται θαλαμηγοί, ιστιοφόρα, ιστιοπλοϊκά και αλιευτικά σκάφη, εκεί δένουν τα σκάφη για τα δρομολόγια από και προς τις Οιννούσες. Στο λιμάνι της Λαγκάδας πάνε  για να απολαύσουν έναν καφέ, τα μεζεδάκια τους, ή τον  περίπατο  οι ντόπιοι και οι τουρίστες. Τι λέτε; Έτσι νομίζετε! Όλα αυτά δεν τα κάνετε σε κανένα λιμάνι στη Λαγκάδα γιατί…σύμφωνα με το κράτος δεν υπάρχει λιμάνι!
Μην απορείτε, αυτό το κράτος πάντα μας εκπλήσσει δυσάρεστα! Με αφορμή το θέμα της φιλοξενίας των ιστιοπλόων, αποκαλύφθηκε ότι το λιμάνι της Λαγκάδας είναι….αυθαίρετο, δεν υπάρχει!
Αχαρτογράφητο
Όπως αποκάλυψε επαγγελματίας της περιοχής με την παρουσία αρκετού κόσμου και κυρίως δύο πολύ καλών γνωστών του θέματος, του Λιμενάρχη Γιάννη Αργυράκη και του πρώην Λιμενάρχη Σταύρου Μιχαϊλίδη, όταν οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες προσπάθησαν να καταγράψουν επίσημα που θα γίνουν τα έργα οι υπηρεσίες τους πληροφόρησαν ότι τυπικά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα, αφού το λιμάνι είναι ακόμη αχαρτογράφητο, δηλαδή δεν φαίνεται πουθενά ότι υπάρχει, παντού αναφέρεται η ύπαρξη παραλίας και μόνο!                                                          
Οι Ι. Αργυράκης και Στ. Μιχαϊλίδης προς έκπληξη όλων επιβεβαίωσαν το θέμα και δήλωσαν ότι καταλαβαίνουν τον προβληματισμό των κατοίκων.                         Επεκτείνοντας ακόμη περισσότερο το σκεπτικό τους πρόσθεσαν μάλιστα ότι η ύπαρξη αλλά και η αποκάλυψη του θέματος θέτει σε κίνδυνο  οποιοδήποτε άλλο έργο στο μέλλον, αφού αν κάποιος καταθέσει ένσταση μη νομιμότητας των ενεργειών, θα μπορεί να το ακυρώνει.                                                                                                   Προς το παρόν μάλιστα κανείς δεν προτίθεται να ανακινήσει θέμα νομιμοποίησης του γιατί η διαδικασία είναι πολύ χρονοβόρα, θα έλθουν στην επιφάνεια υποθέσεις που μπορεί να οδηγήσουν ακόμη και ενώπιον της δικαιοσύνης.
Σημαντικές ευθύνες δεν έχει μόνο η πολιτεία, αλλά και οι κάτοικοι και οι τοπικές αρχές, οι οποίοι τόσα χρόνια δεν έκαναν τίποτα για τη νομιμοποίηση του. Δεν είναι δυνατόν κάποιοι να μην γνώριζαν το καθεστώς λειτουργίας του λιμανιού τους… Αυτό σημαίνει ότι όλα τα έργα στο λιμάνι έχουν γίνει με παράκαμψη της νομιμότητας, με το - σωστό κατά την άποψη μας - σκεπτικό της κάλυψης επιτακτικών  αναγκών των κατοίκων. Με την  ίδια προοπτική θα γίνουν, τα υπόλοιπα που βρίσκονται σε εξέλιξη ή αυτά που θα προγραμματιστούν μελλοντικά. Αν γίνουν δηλαδή! Αν κάποιος υποβάλλει μια ένσταση και τα ακυρώσει, είναι άλλου κράτους…ευαγγέλιο! Στην Ελλάδα ζούμε, δεν πρέπει να μας εκπλήσσει τίποτα.         

Να προλάβουν τους αγώνες
Την έλλειψη βασικών υποδομών στο λιμάνι της Λαγκάδας αποκάλυψε το  αίτημα του Επιμελητηρίου, του Ιστιοπλοϊκού Όμιλου Χίου και της  Κοινότητας του χωριού στη Λιμενική Επιτροπή για τη διοργάνωση ιστιοπλοϊκού ράλι σκαφών από τη Χίο, την Τουρκία και τη Λέσβο, που θα ξεκινήσει στις 14 Ιουλίου από τον Τσεσμέ, θα πιάσει λιμάνι στη Λαγκάδα όπου θα παραμείνει δύο μέρες και θα ολοκληρωθεί  στις 20 Ιουλίου στη Χίο.
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιώργος Γεωργούλης, η πρόεδρος της Κοινότητας Μερόπη Αργυρούδη και ο εκπρόσωπος του Ιστιοπλοϊκου Όμιλου επισήμαναν την έλλειψη δεστρών και παροχών ρεύματος και νερού και ζήτησαν να κατασκευαστούν τα απαιτούμενα έργα έως την ημέρα έναρξης του αγώνα.                        
Ο Σταύρος Μιχαϊλίδης επισήμανε την ανάγκη κατασκευής μόνιμων έργων, η Μ. Αργυρούδη τόνισε ότι η υποδομή του λιμανιού δεν επαρκεί για την φιλοξενία των σκαφών που ελλιμενίζονται καθημερινά το καλοκαίρι και  ο Γ. Γεωργούλης πρόσθεσε ότι το Επιμελητήριο προσπαθεί να μετατρέψει τον ετήσιο αγώνα σε θεσμό, που θα δώσει την ευκαιρία να φιλοξενούνται κάθε χρόνο γι’ αυτό τον αγώνα περισσότερα από 200 άτομα. Το Λιμενικό Ταμεία θα αναλάβει να συντάξει την απαιτούμενη μελέτη για τις εργασίες που πρέπει να γίνουν, πιστεύοντας  ότι θα προλάβει τις ημερομηνίες.                                                                                             Αρκετά μέλη του διοικητικού συμβουλίου και οι εκπρόσωποι των διοργανωτών υποστήριξαν ότι είναι πολύ δύσκολο να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες μέσα σε τόσο  λίγες ημέρες και υπέδειξαν άλλες τεχνικές για να γίνει δυνατή η παροχή των απαιτούμενων διευκολύνσεων και ζήτησαν να διερευνηθεί η δυνατότητα εξυπηρέτησης των αναγκών φιλοξενίας των σκαφών με άλλες τεχνικές παρεμβάσεις τεχνικών.
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ