7.11.2014 10:12

Μια και δρομολογήθηκαν τα υπόλοιπα, γιατί όχι και η σημαία – γίγας

• ΔΥΟ ΠΑΡΑΠΑΝΗΣΙΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΡΘΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΩΝ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗΣ

Η απόλυτη ταύτιση θρησκείας και ελληνισμού προκαλεί ενδεχόμενα στις μέρες μας αυτονόητες ενστάσεις, περιορίζοντας την οικουμενικότητα της χριστιανικής πίστης, δεν θα πρέπει να παραβλέψουμε ωστόσο ότι ιστορικά με συμβολισμούς και ουσία θεμελίωσε την έννοια του γένους στην περίπτωση των Ελλήνων. Σπουδαίες μορφές του ιερατείου αναδείχθηκαν εξίσου σημαντικές μορφές του ελληνισμού και πάνω στις δικές τους παρορμήσεις διασώθηκε η ελληνική φλέβα σε καιρούς εξαιρετικά δύσκολους.

Στα βήματα των φωτισμένων ιερατικών μορφών εκείνων των εποχών βαδίζει και η πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Χίου, Ψαρών και Οινουσσών να στήσει γιγαντιαία σημαία επιφάνειας 150 τ.μ. στις εθνικές εορτές. Υπό το πρίσμα αυτό μια καλοδεχούμενη πράξη τόνωσης του εθνικού φρονήματος από τη Χιακή Εκκλησία, διαβλέποντας ορθά πως τελευταία έχει αρχίσει να κάμπτεται από αδιαφορία ή σκοπιμότητα.

Η υλοποίηση μιας τέτοιας πρωτοβουλίας εντυπωσιασμού απαιτεί δαπάνες εργατοωρών και χρήματος. Εργατοώρες γιατί κάποιοι πρέπει να ασχοληθούν από τη σύλληψη της ιδέας έως τη δύσκολη υλοποίησή της και χρημάτων γιατί, όσο κι αν η πηγή της προέρχεται από ιδιωτικές δωρεές, δεν παύει αυτές να στερούνται από κάπου αλλού στο μέλλον.

Η ανάληψη της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας από την Ιερά Μητρόπολη σηματοδοτεί και κάτι επιπλέον. Ότι έχει τελειώσει με όλες τις υπόλοιπες δουλειές της. Ένα επαρκές πια διάστημα από την ενθρόνιση του Μητροπολίτη Χίου λογικά έχουν δρομολογηθεί μια σειρά από φλέγοντα και ουσιαστικά ζητήματα πλήρους αρμοδιότητας της Μητροπόλεως Χίου. Σε εκείνην ανήκει η ευθύνη συντήρησης και προβολής των πολλών προσκυνημάτων, εκείνη παραμένει κτήτορας σημαντικών δημοσίων πόρων, αναξιοποίητων, για να μην πω ρημαγμένων, στο νησί μας.

Προς αυτή την κατεύθυνση έχει γίνει γνωστό ή έχει διαρρεύσει ότι έχουν συσταθεί ομάδες εργασίας στη Μητρόπολη. Έχει δοθεί δικαίως βάρος στη διαχείριση του Ιερού Προσκυνήματος της Αγίας Μαρκέλλας. Έχει προκύψει αντίστοιχη ομάδα για το φιλόδοξο σχέδιο μετατροπής του πρώην Ειδικού Σχολείου σε θρησκευτικό μουσείο ή εντευκτήριο. Με πρωτοβουλία του Επισκόπου μας έχει συσταθεί ομάδα εργασίας για το μέλλον των εγκαταστάσεων του Τρυπατέ. Λογικά κάτι θα βρίσκεται στα σκαριά και για το Λωβοκομείο. Ίσως να έχουν δρομολογηθεί ενέργειες για την ανάδειξη της προσκυνηματικής φυσιογνωμίας του νησιού. Δράσεις και πρωτοβουλίες ουσιαστικού εθνικού και τοπικού χαρακτήρα.

Αναλαμβάνοντας την ευθύνη του οράματος της γιγαντιαίας σημαίας και για να μην βρεθούν οι κακοπροαίρετοι να λοιδορήσουν την ορθή πρωτοβουλία, χρήσιμο θα ήταν για τον κ.κ. Μάρκο να ξεδιπλώσει το συνολικό του σχέδιο για τη δράση της Ιεράς Μητροπόλεως, να παρουσιάσει τα τμήματα της δουλειάς που σίγουρα έχουν γίνει όλο αυτό το διάστημα της ποιμαντορίας του και να πετύχει να συνεγείρει όλο το πλήρωμα στην εκπλήρωση του. Η σεμνότητα του Επισκόπου μας δεν πρέπει πια να τον εμποδίζει να κάνει το επόμενο βήμα. Να δημοσιοποιήσει τη δουλειά που έχει γίνει στα σοβαρά, για να περνούν ανώδυνα στην κοινωνία και οι εξαγγελίες για τα υποδεέστερα, όπως είναι η γιγαντιαία σημαία.    

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ