17.10.2016 9:45

Μια 15χρονη Χιώτισσα πρέσβειρα της Unicef στην Ιορδανία

Η Μαρία Ζούρα είναι μόλις 15 χρόνων, όμως η ηλικίας της δεν την εμποδίζει καθόλου να πετύχει πράγματα και να αποκτήσει εμπειρίες που άλλα παιδιά της ηλικίας της ούτε καν είχαν φανταστεί.

Η Μαρία έχει οριστεί από την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη UNICEF Πρέσβειρα Νεότητας (Youth Ambassador)  στην εκστρατεία ευαισθητοποίησης #EmergencyLessons σχετικά με την αξία της εκπαίδευσης σε περιόδους κρίσης - εκτάκτων αναγκών. Στο πλαίσιο της εκστρατείας αυτής η Μαρία συμμετείχε στην Αποστολή που έστειλε η UNICEF στην Ιορδανία, στον μεγαλύτερο προσφυγικό καταυλισμό στο Ζαατάρι, στα σύνορα Συρίας - Ιορδανίας. Στην Αποστολή, η Μαρία εκπροσώπησε τους νέους της Ελλάδας και μαζί της ήταν η πρόεδρος της UNICEF κ. Σοφία Τζιτζίκου και η κ. Μαρί Κυριακού από τον Αντέννα.

Η Ιορδανία

Η Μαρία είναι χιακής καταγωγής, η μητέρα της είναι η χιώτισσα συγγραφέας κι εκπαιδευτικός Αγγελικής Μαστρομιχαλάκη. Η ίδια περιγράφοντας την εμπειρία της στην ιστοσελίδα του Ομίλου Καινοτόμων Δράσεων του Λεοντείου Λυκείου Νέας Σμύρνης αναφέρει: " Δεν υπάρχουν λόγια να περιγράψω όσα βίωσα σήμερα στον καταυλισμό Ζαατάρι στο πλαίσιο της Εκστρατείας #EmergencyLessons της Ευρωπαίκής Ένωσης και της UNICEF. Ανάμικτα συναισθήματα, που οι λέξεις μάλλον τα αποχρωματίζουν, αφού αδυνατούν να σταθούν στο ύψος, τον αριθμό και την έντασή τους.

Λέξεις που χάνονται ανάμεσα στα λαμπερά μάτια των παιδιών ελπίζοντας ένα καλύτερο αύριο, που υποκλίνονται στο μεγαλείο της γεμάτης αγάπης μητρότητας, που δακρύζουν όταν αντιλαμβάνονται πόσο άδικη είναι η ζωή για πολλούς ανθρώπους και κυρίως παιδιά, που χαμογελούν για να δώσουν ελπίδα, που σιωπούν για να μη χαλάσουν το μεγαλείο της στιγμής.

Ναι, είναι ανήμπορες οι λέξεις... Μόνο μία μπορεί να μιλήσει ακόμη και στη σιωπή: Η ΑΓΑΠΗ!

Η αγάπη που δώσαμε και η αγάπη που πήραμε, τα χαμόγελα, οι ζεστές αγκαλιές, τα βουρκωμένα μάτια, τα όνειρα που μοιραστήκαμε...

Η μοίρα μου χάρισε σήμερα δυο καινούργιους φίλους, εκεί μακριά, στα σύνορα Συρίας - Ιορδανίας, μέσα στην έρημο, στο Ζαατάρι: Την Φατίμα και τον Μούσα. Έχουν την ίδια ηλικία με μένα και όνειρα όπως κι εγώ. Είναι παιδιά που αγαπούν τη μάθηση, το σχολείο και που θέλουν να σπουδάσουν, να μορφωθούν, για να αλλάξουν τον κόσμο, να βοηθήσουν τη χώρα τους, τη Συρία, που η φρίκη του πολέμου την έχει ισοπεδώσει...

Τα όνειρά τους από εδώ και μπρος θα είναι η προσευχή μου και το κίνητρο για να ευαισθητοποιώ όλο και περισσότερους νέους και νέες, ώστε να μην στέκονται με αδιαφορία στα προβλήματα αυτού του κόσμου και ιδιαίτερα των παιδιών!"

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ