11.7.2016 15:14

Μετρούν τις πληγές τους οι Ψαριανοί

Η ΦΩΤΙΑ ΕΚΑΨΕ ΤΟΥΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΕΡΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΤΟΠΟΥΣ ΤΩΝ ΨΑΡΩΝ ΚΑΙ ΘΑ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΜΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΔΩΣΟΥΝ

Η φωτιά της περασμένης Πέμπτης θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στη μελισσοκομία και κατ’ επέκταση στην οικονομία  των Ψαρών. Το βράδυ της Πέμπτης ήταν εφιαλτικό αφού ήταν αδύνατη η παροχή κάθε βοήθειας από τα αρμόδια κέντρα. Η κατάσταση βελτιώθηκε από το πρωί της Παρασκευής και τελικά ελέγχθηκε με τις ρίψεις από δύο αεροπλάνα και την επέμβαση των 15 ανδρών της ΕΜΑΚ των δέκα  ανδρών του πεζοπόρου τμήματος των στρατιωτών του φυλακίου των Ψαρών και των  δύο οχημάτων του δήμου και Ψαρών και της Πυροσβεστικής Χίου και κυρίως. Αυτοί όμως που έδωσαν μεγάλη μάχη ήταν κυρίως οι κάτοικοι, που έκαναν ότι ήταν ανθρώπινα δυνατόν για να σώσουν το νησί τους

«Μαστίχα» το μέλι

 Η φωτιά  κατάστρεψε την μεγαλύτερη έκταση της πεδιάδας του Αχλαδόκαμπου, όπου ανθούσε η παραγωγή του περίφημου Ψαριανού μελιού. Οι μελισσοκομικές μονάδες σώθηκαν αλλά τώρα η γη θα κάνει περίπου δέκα χρόνια να αποδώσει στην μελισσοτροφία, δηλώνει στον «π», ο Ανδρέας Καραγιώργης ιδιοκτήτης της  μελισσοκομικής μονάδας ΜΕΛΙΣΣΟΚΗΠΙ.

«Ότι είναι η μαστίχα για τη Χίο, είναι το μέλι για τα Ψαρά. Είναι το μοναδικό εμπορεύσιμο προϊόν μας που μπορεί να στηρίξει εξαγωγή στην Ελλάδα και προσεχώς στο εξωτερικό», επισημαίνει.

Το βράδυ της Πέμπτης ήταν εφιαλτικό.  πρόβλημα επιβεβαιώνει ο δήμαρχος Κώστας Βρατσάνος, ο οποίος το επεκτείνει και στους κτηνοτρόφους. Με τον Α. Καραγιώργη διαφωνεί μόνο στον χρονικό προσδιορισμό της απόδοσης του εδάφους στη μελισσοτροφία.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ