3.7.2015 14:10

Μετράμε αντίστροφα για το δημοψήφισμα [ΒΙΝΤΕΟ]

ΣΧΕΔΟΝ ΟΛΑ ΕΤΟΙΜΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Η καθιερωμένη αναστάτωση με τα ψηφοδέλτια σε στοίβες, κούτες,  κουτιά,  κάλπες και το υπόλοιπο υλικό για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, να βρίσκεται στο ισόγειο επικρατεί αυτές τις μέρες στο κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας Χίου.

Ο Δ. Βούκουνας και το επιτελείο του βρίσκονται επί ποδός πολέμου για να είναι έτοιμα τα πάντα για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την Κυριακή. Από το υπουργείο έχουν αποσταλεί σχεδόν όλα τα απαραίτητα, απομένει κάποιο εκλογικό υλικό, τα βιβλία όπου θα καταγράφονται όσοι ψηφίζουν, το οποίο αναμένεται να φτάσει σήμερα, ολοκληρώνοντας τον κύκλο των προετοιμασιών.  ‘Είμαστε ακόμη επί της διαδικασίας της προετοιμασίας. Αναμένουμε κάποιο εκλογικό υλικό από το υπ. Εσωτερικών, το ψηφοδέλτιο όπως και το λευκό έχουν έρθει έγκαιρα, έχουν τακτοποιηθεί από τα συνεργεία μας και είμαστε έτοιμοι σε αυτόν τον τομέα», είπε ο Δ. Βούκουνας από τη δ/νση προγραμματισμού της περιφέρειας.

Όπως στις εκλογές

Όπως προβλέπεται, η διαδικασία που θα ακολουθηθεί θα είναι η ίδια με τις τελευταίες εκλογές. Οι ψηφοφόροι θα ψηφίσουν στα ίδια εκλογικά τμήματα, τα οποία επανδρώνουν οι ίδιοι δικαστικοί υπάλληλοι και αντιπρόσωποι καθώς και τα ίδια μέλη των εφορευτικών επιτροπών.Τα ψηφοδέλτιο θα είναι ΝΑΙ, ΟΧΙ και λευκό. Η ψηφοφορία αρχίζει στις 7.00 και ολοκληρώνεται στις 19.00 της ίδιας ημέρας.

Για να θεωρηθεί έγκυρο το αποτέλεσμα της λαϊκής ετυμηγορίας, στο μεν πρώτο είδος δημοψηφίσματος για κρίσιμα εθνικά θέματα θα πρέπει η συμμετοχή των ψηφοφόρων να είναι στο 40%, ενώ για το δεύτερο το λεγόμενο «νομοθετικό» θα πρέπει στην κάλπη να προσέλθει το 50% του εκλογικού σώματος.

Μέσω περιφέρειας η μετάδοση των αποτελεσμάτων

Η μετάδοση των αποτελεσμάτων θα γίνεται ανά εκλογικό τμήμα, το αποτέλεσμα θα μεταδίδεται απευθείας στο υπουργείο εσωτερικών και στην περιφέρεια μέσω κινητού τηλεφώνου. Παράλληλα από την ιστοσελίδα και τη βάση δεδομένων  της Περιφέρειας θα γίνεται η μετάδοση των αποτελεσμάτων για όλα τα νησιά του Β. Αιγαίου και για τη Χίο.

Δεν υπάρχει ζήτημα με τους δικαστικούς

Καθησυχαστικός ως προς την απροθυμία των Δικαστικών να συμμετέχουν στη διαδικασία ήταν ο κ. Βούκουνας, υποστηρίζοντας ότι μέχρι το Σάββατο οφείλουν να επικοινωνήσουν όλοι οι Δικαστικοί με την Περιφέρεια για την παρουσία τους στα εκλογικά τμήματα και ήδη κάποιοι έχουν δηλώσει συμμετοχή. « Οι δικαστικοί είναι υποχρεωμένοι να παρουσιαστούν από αύριο μέχρι και το Σάββατο σε μας στον δήμο και στην εισαγγελία και κ.λπ. και ήδη υπάρχει μια παρουσία. Δεν έχω τέτοιο θέμα αλλά δεν είμαι και ο καθ ύλην αρμόδιος» είπε ο κ. Βούκουνας.

Τι ισχύει για τους ετεροδημότες

Οι ετεροδημότες που μένουν μόνιμα στη Χίο αλλά είναι κάτοικοι άλλης περιοχής κι έχουν δηλώσει πριν τον Απρίλιο του 2015 ότι θα ψηφίσουν στη Χίο, θα ψηφίσουν σε ειδικούς εκλογικούς καταλόγους στα εκλογικά τμήματα. Περισσότερες λεπτομέρειες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν στην γνωστή πλέον ιστοσελίδα του Υπουργείου εσωτερικών «Μάθε πού ψηφίζεις» http://www.ypes.gr/services/eea/eeagr/eea.htm

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ