10.5.2013 17:38

Μετατρέπεται σε ΧΥΤΙ ο ΧΥΤΑ της Βέσσας

ΣΤΗΝ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΒΕΣΣΑΣ Ή ΣΤΟ ΣΚΟΥΠΙΔΟΤΟΠΟ ΤΗΣ ΧΙΟΥ Η ΜΟΝΑΔΑ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ

Μια περιοχή κοντά στο ΧΥΤΑ της Βέσσας με εναλλακτική λύση το σκουπιδότοπο της Χίου, είναι οι χώροι που έχουν επιλεγεί τελικά για την εγκατάσταση της μονάδας επεξεργασίας των απορριμμάτων του νομού. Τις θέσεις αυτές προτείνει η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων που καταρτίζει ο ΔΙΑΝΟΧ, για την επιλογή των υποψήφιων χώρων που θα εγκατασταθεί η μονάδα.

Παράλληλα ολοκληρώνεται και έχει παρουσιαστεί το πρώτο στάδιο της μελέτης λειτουργίας  της μονάδας, που με ορισμένες τροποποιήσεις στη μέθοδο διαλογής των απορριμμάτων θα δώσει τη δυνατότητα στις εγκαταστάσεις να μετατραπούν από ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΙ,  με περισσότερα χρόνια ζωής και ποιοτικότερη απόδοση.

Η μετατροπή θα επιτευχθεί με το διαχωρισμό των σιδερένιων αντικειμένων, την κομποστοποίηση των οργανικών υλών και το χειρωνακτικό διαχωρισμό των υπολοίπων, χωρίς αυτό να αναιρεί  την ανακύκλωση στην πηγή της παραγωγής και πρώτης εναπόθεσης, που εφαρμόζει τώρα η δημοτική αρχή.

Σύμφωνα πάντα με τη μελέτη, αυτή η μέθοδος επεξεργασίας θα έχει ως αποτέλεσμα να καταλήγει στο ΧΥΤΑ μόνο το 25-30% του συνολικού όγκου των απορριμμάτων του νομού, συμπεριλαμβανομένων των Οινουσσών και των Ψαρών.

Ανάληψη διαχείρισης

Η δοκιμαστική λειτουργία του ΧΥΤΑ ολοκληρώνεται το επόμενο δεκαπενθήμερο και από τις αρχές του Ιουνίου αναλαμβάνει τη διαχείριση του ο ΔΙΑΝΟΧ. Μετά τις αναγκαίες βελτιώσεις που είχαν επισημανθεί και έγιναν σε κάποιες λειτουργίες των εγκαταστάσεων, ο πρόεδρος του φορέα Σταμάτης Σουρέλας υποστηρίζει ότι έχουν αποκτηθεί πλέον η τεχνογνωσία και η εμπειρία για τη λειτουργία και συντήρηση των εγκαταστάσεων. Αυτό που δεν έχει αποκτηθεί όμως είναι το απαραίτητο προσωπικό, αφού μετά τη δοκιμαστική λειτουργία διαπιστώθηκε ότι δεν είναι εύκολο να δουλέψει σωστά η μονάδα με  το ελάχιστο προσωπικό των τεσσάρων ατόμων , που έχουν διατεθεί από την αρχή.

Χρειάζονται οπωσδήποτε άλλα τρία άτομα  και έχουν ξεκινήσει μέσω της διαδικασίας του ΑΣΕΠ  η προκήρυξη των θέσεων ενός εργάτη ειδικών καθηκόντων, ενός ηλεκτρολόγου Τ.Ε. και ενός περιβαλλοντολόγου.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ