16.4.2013 16:16

Μετά τους Γάλλους φάγαμε το περισσότερο άλογο

111 ΤΟΝΟΥΣ ΑΛΟΓΙΣΙΟΥ ΚΡΕΑΤΟΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΑΝ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΤΗ ΔΙΕΤΙΑ 2011- 2012

Το δεύτερο μεγαλύτερο αριθμό κρουσμάτων του διατροφικού σκανδάλου που αφορά στην παρουσία αλογίσιου κρέατος σε προϊόντα βοδινού κρέατος, καταγράφει η Ελλάδα, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα αναλύσεων DNA, καθώς από τις 288 αναλύσεις που έγιναν στη χώρα μας στις 36 εντοπίστηκε DNA αλόγου, ποσοστό 12,5% επί του συνόλου.

Το διατροφικό σκάνδαλο με το αλογίσιο κρέας έπληξε την ευρωπαϊκή βιομηχανία παρασκευής έτοιμων γευμάτων, όπως και τις πωλήσεις των επεξεργασμένων ετοίμων γευμάτων και οδήγησε σε αυξημένη ζήτηση βιολογικών προϊόντων.

Η έκθεση προόδου περιλαμβάνει ολοκληρωμένα στοιχεία για 11 χώρες της ΕΕ.

Στη Γαλλία εντοπίζονται τα περισσότερα από κάθε άλλη χώρα της ΕΕ κρούσματα, καθώς 47 από τα 353 δείγματα βρέθηκαν να περιέχουν αλογίσιο κρέας.

Στη Γερμανία βρέθηκαν θετικά 29 δείγματα από τα 867 που ελέγχθηκαν.

Στη Βρετανία, όπου αλογίσιο κρέας έχει ήδη εντοπιστεί σε μπιφτέκια και άλλα προϊόντα εταιρειών συμπεριλαμβανομένης της Tesco, 150 επίσημες αναλύσεις που πραματοποιήθηκαν στο πλαίσιο του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ προγράμματος δεν είχαν θετικά αποτελέσματα.

Ωστόσο, ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ δήλωσε ότι στη Βρετανία έχουν εντοπιστεί τα περισσότερα θετικά αποτελέσματα για το επιβλαβές παυσίπονο φάρμακο φαινυλβουταζόνη, που χρησιμοποιείται για τα ζώα, στο πλαίσιο μιας δεύτερης σειράς αναλύσεων στην ΕΕ για το αλογίσιο κρέας που προορίζεται για κατανάλωση.

«Η παρουσία του φαρμάκου αυτού στη Βρετανία είναι ευρεία, αλλά κυρίως επειδή στη χώρα έχει ελεγχθεί κάθε άλογο που έχει σφαγιαστεί από το Φεβρουάριο. Συνεπώς οι αναλύσεις που έχουν γίνει είναι πολλές, πολύ περισσότερες από 800», τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος, ο οποίος δεν κατονομάζεται.

Ελληνική Στατιστική Αρχή: Φάγαμε 111 τόνους αλογίσιου κρέατος...

Συνολικά 111 τόνοι αλογίσιου κρέατος έφθασαν στην Ελλάδα την περίοδο  2011 – 2012 σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής που διαβίβασε στην Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάξιμος Χαρακόπουλος. Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με το έγγραφο, το 2011 έφθασαν στην Ελλάδα συνολικά 37 τόνοι κρέατος αλόγου, οι 35 από την Ρουμανία και οι 2 από την Ισπανία. Το 2012 στην ελληνική αγορά κυκλοφόρησαν  74,2 τόνοι κρέατος αλόγου, οι 24 από την Ισπανία, 15,9 από την Ρουμανία και 34,3 από την Βουλγαρία.

Σύμφωνα με τον κ. Χαρακόπουλο, για τις συγκεκριμένες παρτίδες ελήφθησαν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα και θα επιβληθούν οι προβλεπόμενες κυρώσεις.

 

ΠΗΓΗ: PROTOTHEMA.GR

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ