30.5.2014 20:36

Μετά τον ανασχηματισμό, γενικός γραμματέας

Ζήτημα ημερών θεωρείται πλέον η κάλυψη του κενού που άφησε η παραίτηση της Χριστιάνας Καλογήρου στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου (ΑΔΑ).
Όλα δείχνουν, μάλιστα, πως μέσα στο επόμενο δεκαήμερο, αμέσως μετά τις πολυσυζητούμενες αλλαγές σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο που αναμένονται μέσω ευρύτατου ανασχηματισμού, θα έρθει η σειρά και για τον ορισμό απ’ το Υπουργικό Συμβούλιο νέου γενικού γραμματέα στην περιοχή ευθύνης των Περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου.

Αυτό που δεν έχει γίνει ακόμη γνωστό, ούτε καν στους κομματικούς χώρους, είναι η προέλευση του νέου προσώπου, αφού δε θεωρείται απίθανο (τουναντίον μάλιστα, εικάζεται ως πολύ πιθανότερο ένα τέτοιο ενδεχόμενο), ο διάδοχος της κ. Καλογήρου να είναι απ’ το χώρο τού ΠΑΣΟΚ κι όχι απ’ της Ν.Δ..

Έως τώρα, και πριν την παραίτηση της νεοεκλεγείσας περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου, η «κατανομή» των επτά αποκεντρωμένων διοικήσεων ανάμεσα στους δύο κυβερνητικούς εταίρους, Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ, ήταν αντίστοιχα πέντε και δύο. Δεν αποκλείεται λοιπόν να αλλάξει η ισορροπία και μία ακόμη θέση γενικού γραμματέα να περάσει στο ΠΑΣΟΚ.

Στην περίπτωση που ο νέος γενικός γραμματέας δεν προέρχεται απ’ το ΠΑΣΟΚ, η Ν.Δ. εξετάζει ήδη δύο πρώτες προτάσεις που έχουν υποβληθεί και αφορούν σε πρόσωπα προερχόμενα απ’ το χώρο της.

Η πρώτη πρόταση, που έχει προέλευση κομματικούς παράγοντες απ’ τη Λέσβο, αφορά στον αντιστράτηγο, εν αποστρατεία πλέον, Πολιχνιάτη Γιώργο Καμπούρη, τον οποίο μερίδα τοπικών στελεχών χαρακτηρίζει επιβεβλημένο να τον αξιοποιήσει η κυβέρνηση σε θέση ευθύνης.
Ομοίως στους ίδιους κύκλους συζητιέται έντονα το όνομα του πρώην συνεργάτη της Χριστιάνας Καλογήρου, υποψήφιου βουλευτή Β΄ Αθηνών τής Ν.Δ. στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές, αλλά και υποψήφιου με το Γιώργο Κουμουτσάκο αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Τομέα Αττικής, Νίκου Κωστόπουλου. Ο κ. Κωστόπουλος κατέχει τη θέση του εκτελεστικού αντιπροέδρου τού ΕΚΑΒ και έχει ευρύτατες σπουδές σε Ελλάδα, Γερμανία και Κύπρο, ενώ έχει εργαστεί επί σειρά ετών ως διευθυντικό στέλεχος σε εμπορικές επιχειρήσεις της χώρας.

Στην ίδια ατζέντα
Δεν αποκλείεται δε, η συγκεκριμένη επιλογή να αποτελέσει και προέκταση του ανασχηματισμού. Καλά πληροφορημένη πηγή απ’ το χώρο τού ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως πλέον όλες οι κυβερνητικές θέσεις, μετά τις ευρωεκλογές, θα κατανέμονται μεταξύ των δύο κομμάτων με εντελώς διαφορετική αναλογία απ’ ό,τι έως σήμερα.

Σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, η «μοιρασιά» προβλέπεται να γίνει στη μέση, με μικρό προβάδισμα της Ν.Δ. όπου δε θα μπορεί να ισχύσει η αναλογία «ένας προς έναν». Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, απ’ τις επτά αποκεντρωμένες διοικήσεις είναι σίγουρο πως οι τρεις θα έχουν γενικό γραμματέα προερχόμενο απ’ το χώρο τού ΠΑΣΟΚ, οπότε αν δεν υπάρξουν γενικευμένες αλλαγές, τότε η ΑΔΑ μάλλον θα γίνει «πράσινη».

Μία ακόμη παράμετρος που αφορά στην ΑΔΑ, είναι η προσωπική επιλογή του πρωθυπουργού - που φάνηκε όταν ορίστηκε η κ. Καλογήρου - οπωσδήποτε ο επικεφαλής της ως γενικός γραμματέας να είναι άνθρωπος απ’ το Αιγαίο, νησιώτης, που θα ξέρει και θα αγαπά τα νησιά και θα έχει τις ικανότητες να αντιμετωπίσει επιτυχώς τη διοίκησή τους και τις ιδιαιτερότητές τους.

Άλλωστε, η κ. Καλογήρου πολλές φορές σε προσωπικές συζητήσεις είχε αναφερθεί στο βαρύ από κάθε πλευρά έργο που έχει ο γενικός γραμματέας τής ΑΔΑ όταν διαλέγει να ασκήσει το σύνολο των αρμοδιοτήτων του και να ασχοληθεί με όλα τα νησιά και των δύο γεωγραφικών περιφερειών.

Νέος;
Μια τρίτη συνισταμένη που θα πρέπει να προστεθεί στο προφίλ του καινούργιου γραμματέα, είναι το ποιος μπορεί να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της θέσης. Θα πρόκειται για έμπειρο και δοκιμασμένο σ’ άλλους ρόλους πρόσωπο ή για νέο και με ιδιαίτερες αντοχές, αλλά άπειρο στέλεχος;

Η ζυγαριά, ειδικά για το Αιγαίο, κλίνει, και δεν αποκλείει την αποδοχή κάποιας «φρέσκιας» πρότασης, προς πρόσωπο που θα έχει τα προσόντα και την επιστημονική κατάρτιση να διοικήσει, αλλά και να ελέγξει τους αμέτρητους δήμους και τις δύο περιφερειακές αρχές του Αρχιπελάγους.

Όλα αυτά, χωρίς να φεύγουν απ’ το τραπέζι όπου ήδη έχει ανοίξει η συζήτηση, και κάποιοι αυτοδιοικητικοί ή έχοντες στο παρελθόν αναλάβει ανάλογα πόστα γραμματέα σε περιφέρειες ή υπουργεία.

Τέλος, μια ακόμη διάσταση που θα πρέπει να επισημάνουμε στην κάλυψη της θέσης, είναι πως λόγω των εκλογών και της αναστολής των τακτικών συνεδριάσεων των αυτοδιοικητικών οργάνων, όλο το προηγούμενο διάστημα δε λαμβάνονταν αποφάσεις που θα έπρεπε να ελεγχθούν.

Οπότε το κενό της απουσίας γενικού γραμματέα δεν επηρέασε τη λειτουργία τής ΑΔΑ, πόσο μάλλον που η κ. Καλογήρου πριν παραιτηθεί εκχώρησε δικαίωμα υπογραφής, όπου αυτό ήταν εφικτό, στο γενικό διευθυντή, Νίκο Θεοδωρίδη, κι έτσι οι υπηρεσίες της ανά το Αιγαίο λειτουργούν κανονικά.
πηγη:emprosnet

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ