12.7.2013 10:46

Μετά το λιμάνι… η ακτοπλοϊκή σύνδεση

ΜΕΓΑΛΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ Η ΑΚΤΟΠΛΟΪΚΗ ΣΥΝΔΕΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ

Έργο αναγκαιότητας για τις Οινούσσες χαρακτηρίζει το Συμβούλιο της Επικρατείας την αναβάθμιση των λιμενικών υποδομών του γειτονικού νησιού που γι’ αυτό το λόγο απέρριψε την αίτηση οριστικής διακοπής των εργασιών που κατέθεσαν οι δύο εφοπλιστικές οικογένειες Λύρα και Λαιμού καθώς και ο Σύλλογος Οικολογίας των Οινουσσών.

«Σε ενάμιση χρόνο»

Όπως σημείωσε στον «π» ο Γ. Δανιήλ εκ μέρους του Δήμου Οινουσσών στο αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες από την ανάδοχο εταιρία που είχαν διακοπεί μέσα σε μία νύχτα εξαιτίας της ένστασης.

«Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης του έργου έχει οριστεί στον 1 χρόνο. Αν μέσα σε αυτόν υπολογίσουμε και τις συνηθισμένες καθυστερήσεις τότε το έργο αναμένεται να ολοκληρωθεί μέχρι τα τέλη του 2014, δίνοντας έτσι νέα ώθηση στο ακριτικό μας νησί», σημείωσε ο ίδιος

«Θα επισκευαστεί ο υπάρχον λιμένας ενώ από την εξωτερική πλευρά θα κατασκευαστεί κρηπίδωμα μήκους 30 μέτρων ώστε να μπορέσουν να πρυμνοδετήσουν τα μεγάλα πλοία της ακτοπλοϊας που εκτελούν δρομολόγια προς Μυτιλήνη, Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Σάμο και άλλα μεγάλα νησιά», εξήγησε ο κ. Δανιήλ ερωτώμενος για το είδος των εργασιών που αναμένεται να ξεκινήσουν.

«Επόμενος στόχος η ακτοπλοϊκή σύνδεση»

Από την ατζέντα της Δημοτικής Αρχής Αγγελάκου δεν θα μπορούσε να λείψει το αίτημα της απευθείας ακτοπλοϊκής σύνδεσης των Οινουσσών με Πειραιά καθώς και με άλλα λιμάνια της άγονης γραμμής.

Ο κ. Δανιήλ χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη διεκδίκηση ως «επόμενο στόχο» μετά τη δημιουργία λιμένα λέγοντας:

«Η κατασκευή του κρηπιδώματος αλλά και η αναβάθμιση των λιμενικών μας υποδομών είχε ακριβώς αυτό τον στόχο. Είμαστε πλέον έτοιμοι να διεκδικήσουμε την ένταξη των Οινουσσών σε κάποια από τα δρομολόγια της ακτοπλοΐας και κυρίως με τον Πειραιά. Τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα θα ζητήσουμε τα πλοία να δένουν στις Οινούσσες. Είναι εύκολο διότι δεν παρεκκλίνουν από την πορεία τους. Δεν είναι ας πούμε ούτε σαν τα Ψαρά ούτε σαν τους Φούρνους. Θεωρώ ότι το συγκεκριμένο αίτημα είναι εφικτό. Δηλαδή να προσεγγίζουν το νησί μετά την αναχώρηση από τη Χίο και μετά την αναχώρηση από Μυτιλήνη.

Σε ότι αφορά στον υπόλοιπο σχεδιασμό έτσι όπως εύστοχα είχε παρουσιαστεί από την εφημερίδα σας προχωράει ικανοποιητικά. Είμαστε στην τελική φάση των τευχών για τη χρηματοδότηση του έργου. Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή πολλών χώρων που θα επιτρέπει πολλές δραστηριότητες στον επισκέπτη. Θα είναι ένα παραθαλάσσιο πάρκο αναψυχής μακριά από τον θόρυβο και των κίνδυνο αυτοκινήτων και δικύκλων».

Με την αγωνία του Οικοτροφείου

Ο κ. Δανιήλ πάντως δεν άφησε ασχολίαστο το ζήτημα της συνέχισης λειτουργίας του Οικοτροφείου Οινουσσών που αποτελεί μόνιμη στέγη για δεκάδες παιδιά από όλη την υπόλοιπη Ελλάδα λέγοντας ότι η τοπική κοινωνία καταβάλλει καθημερινά αγώνες για να παραμείνει ανοιχτό.

«Η λειτουργία του απαιτούσε όλα αυτά τα χρόνια συγκεκριμένα χρήματα τα οποία βρίσκαμε. Όμως τώρα οι εποχές είναι δύσκολες και πραγματικά όλοι μαζί ενωμένοι δίνουμε τον δικό μας αγώνα για να καταφέρουμε να το κρατήσουμε ανοιχτό. Η πραγματικότητα στις Οινούσσες δεν είναι διαφορετική από όλη την υπόλοιπη Ελλάδα και εδώ υπάρχει κρίση γεγονός που αποτυπώνεται στον τουρισμό και τις τουριστικές μας υποδομές», κατέληξε ο ίδιος.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ