2.4.2019 8:33

Μεστά και δήμος Nilüfer ανταλλάσσουν τεχνογνωσία στην κοινωνική καινοτομία

Στην Προύσα της Τουρκίας βρίσκεται αντιπροσωπεία από το δήμο Χίου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεστών για την εναρκτήρια συνάντηση του έργου “Innovation for Rural Development” που υλοποιείται στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού προγράμματος “Town Twinning Action between Turkey and the EU”.

Πρόκειται για ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που έχει σαν στόχο τη συνεργασία σε επίπεδο ανταλλαγής τεχνογνωσίας μεταξύ Τουρκικών και Ευρωπαϊκών πόλεων. Το εταιρικό σχήμα του έργου περιλαμβάνει τους δήμους Χίου (Ελλάδα), Nilüfer (Προύσα, Τουρκία), Trakai (Λιθουανία) καθώς και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μεστών σαν εκπρόσωπο της κοινωνίας των πολιτών (CSO).

Η περιοχή της Προύσας είναι το κέντρο της τουρκικής αυτοκινητοβιομηχανίας με σημαντικά εργοστάσια όπως της Renault της Fiat και της Bosch. Ειδικότερα ο δήμος Nilüfer διαθέτει ένα εξελιγμένο κέντρο κοινωνικής καινοτομίας με ειδίκευση στη συμμετοχή των πολιτών στη λήψη αποφάσεων.

Αντίστοιχα η Χίος αποτελεί έναν αναγνωρισμένο τουριστικό προορισμό για τους Τούρκους επισκέπτες και ειδικότερα τα Μεστά ένα επιτυχημένο παράδειγμα τουριστικής διαχείρισης παραδοσιακού οικισμού. Το ίδιο και το Trakai που αποτελεί τουριστικό θέρετρο κοντά στην πρωτεύουσα της Λιθουανίας Vilnius.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος, που θα είναι ένας χρόνος, ο δήμος Nilüfer θα μοιραστεί την τεχνογνωσία του στην κοινωνική καινοτομία ενώ ο Δήμος Χίου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Μεστών και ο δήμος Trakai θα μοιραστούν την τεχνογνωσία τους στον αγροτουρισμό με όφελος για όλες τις πλευρές.

«Μετά από 1,5 χρόνο και τρεις φάσεις εγκρίσεων βρισκόμαστε στην Προύσα, ως ένας από τους τρεις επιτυχόντες δήμους από την Ελλάδα, για την έναρξη του προγράμματος “Town Twinning Action between Turkey and the EU”. Οι προσπάθειες που γίνονται τα τελευταία χρόνια για την αξιοποίηση κάθε δυνατού πόρου χρηματοδότησης αποφέρουν καρπούς. Εκτός από τα προγράμματα ΕΣΠΑ στα οποία ο Δήμος Χίου είναι πρώτος σε εγκεκριμένο προϋπολογισμό μεταξύ των δήμων του Βορείου Αιγαίου, επιτυγχάνουμε πλέον εγκρίσεις και αποκτούμε τεχνογνωσία σε αμιγώς ευρωπαϊκά προγράμματα όπως αυτό, ενώ αναμένουμε την έγκριση και άλλων προγραμμάτων που βρίσκονται ακόμα στο στάδιο της αξιολόγησης», δήλωσε ο εντεταλμένος Σύμβουλος Δημήτρης Καράλης.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ