2.3.2017 8:56

Μέσω Κύπρου η - χωρίς πανελλήνιες - απόκτηση διπλωμάτων πλοιάρχων και μηχανικού

ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΣΤΑΔΙΟΔΡΟΜΙΑΣ ΣΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΓΙΑ ΕΚΑΤΟΝΤΑΔΕΣ ΝΕΟΥΣ ΧΙΩΤΕΣ

Τον επαγγελματικό δρόμο της θάλασσας ανοίγει και για εκατοντάδες Χιώτες η ίδρυση και λειτουργία στην Κύπρο της πρώτης ιδιωτικής Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού. Η απόκτηση διπλώματος ανθυποπλοιάρχου ή γ’ μηχανικού, εφάμιλλου του ελληνικού, δεν περνά πια υποχρεωτικά από την εισαγωγή στις ΑΕΝ μέσω των πανελληνίων εξετάσεων, αλλά έχει την εναλλακτική επιλογή φοίτησης στην ιδιωτική Ακαδημία της Κύπρου.Η συμβολική σημασία και η σύνδεση της ειδικά με το νησί μας φάνηκε και από το γεγονός ότι τον αγιασμό των εγκαινίων τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Χίου, κ. Μάρκος, γνωστός για τη στήριξη του στη ναυτική εκπαίδευση.

Ένα χρόνο λιγότερο

Η αποφοίτηση από τη Mediterranean Maritime Academy, με έδρα τη Λεμεσό, απαιτεί την παρακολούθηση 6 εξαμήνων, 4 θεωρητικής εκπαίδευσης και 2 πρακτικής. Είναι συντομότερη δηλαδή κατά ένα χρόνο από την αντίστοιχη φοίτηση σε Δημόσιες ΑΕΝ της χώρας μας. Για την εγγραφή προϋπόθεση είναι μόνο το απολυτήριο Λυκείου, ανεξαρτήτου βαθμολογίας. Τα μηνιαία δίδακτρα είναι 400 ευρώ.Ήδη σε εξέλιξη βρίσκεται το Α’ εξάμηνο στην κατηγορία των πλοιάρχων. Από το Σεπτέμβριο προβλέπεται να ξεκινήσει το Α’ εξάμηνο στην κατηγορία των μηχανικών και νέο εξάμηνο για την κατηγορία πλοιάρχων.Η σχολή διαθέτει εντυπωσιακό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας, με προσομοιωτές γέφυρας, μηχανές φορτώσεων ηλεκτρονικών χαρτών και τηλεπικοινωνιών, πλήρη εξοπλισμό μιας σύγχρονης ναυτικής σχολής, καθώς και έμπειρο και καταρτισμένο διδακτικό προσωπικό, σε συνεργασία με την Cosmos Nautical Training Center, το οποίο εδρεύει στο νησί μας. 

Η πρώτη ιδιωτική ΑΕΝ

Η Mediterranean Maritime Academy είναι η πρώτη ιδιωτική ΑΕΝ στην Κύπρο, στην οποία, σημειωτέον, δεν λειτουργεί δημόσια ΑΕΝ.Τα εγκαίνια της Ακαδημίας έκανε ο υπουργός Μεταφορών – Επικοινωνιών και Έργων της Κύπρου, κ. Μάριος Δημητριάδης, παρουσία σημαντικών ναυτιλιακών παραγόντων, προσδίδοντας με τη θεσμική παρουσία του τη βαρύτητα που δίνει η κυβέρνηση της Κύπρου στο νέο εγχείρημα.Είναι μια ακόμη απόδειξη γιατί η Κύπρος κατάφερε σύντομα να απαγκιστρωθεί από τα μνημόνια. Χωρίς συνταγματικές αγκυλώσεις απαγόρευσης λειτουργίας ιδιωτικών πανεπιστημίων πετυχαίνει να προσελκύσει το ενδιαφέρον για σπουδές σε έναν δυναμικό κλάδο της οικονομίας, όπως η ναυτιλία.«Η ναυτική εκπαίδευση αποτελεί έναν πολύ σημαντικό τομέα της ναυτιλιακής βιομηχανίας. Μέχρι πρόσφατα η χώρα μας υστερούσε σ’ αυτόν τον τομέα. Όμως με τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει αυτό τον καιρό, πιστεύουμε ότι μπορούμε να καταστήσουμε την Κύπρο ένα σημαντικό κέντρο εκπαίδευσης ναυτικών όσο και ναυτών», ανέφερε ο κ. Δημητριάδης στο χαιρετισμό των εγκαινίων.

 

Η στερημένη ευκαιρία της Χίου 

Στο νησί μας λειτουργούν, σε σταθερά υψηλό επίπεδο, δυο από τις δημόσιες Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού. Παρόλα αυτά η σύνδεση της εισαγωγής σ’ αυτές μέσω πανελληνίων εξετάσεων στέρει τη δυνατότητα σε πολλούς νέους να ακολουθήσουν τον επαγγελματικό δρόμο της θάλασσας.Μετά την ετήσια ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των πανελληνίων εξετάσεων παρατηρείται το φαινόμενο δεκάδες νέοι Χιώτες τα τελευταία χρόνια να αναζητούν μπάρκο για να αποκτήσουν θαλάσσια υπηρεσία και να πάρουν τα αντίστοιχα μόρια για την εισαγωγή τους στις ΑΕΝ την επόμενη χρονιά. Η αγωνιώδης προσπάθεια αναζήτησης πρόθυμων εταιρειών να απορροφήσει την προσφορά προσκρούει συνήθως στον ήδη μεγάλο αριθμό σπουδαστών που κάνουν την πρακτική τους.Το ναυτικό dna των Χιωτών και η καταγωγή από το νησί μας δεκάδων σημαντικών εφοπλιστικών ονομάτων θα μπορούσε να την είχε αναδείξει σε κέντρο ναυτικών σπουδών στη Μεσόγειο.Η απαγόρευση λειτουργίας ιδιωτικών Ακαδημιών αφήνει κενό χώρο σε ανταγωνιστικές χώρες – εν προκειμένω η Κύπρος – να κάνουν τα πρώτα τους βήματα και πιθανά να σταθεροποιηθούν στο συγκεκριμένο αντικείμενο σπουδών, αφήνοντας το νησί μας με την αίγλη της ναυτομάνας, την ώρα που άλλοι προσπορίζονται τα σύγχρονα ωφελήματα της θάλασσας.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ