22.2.2016 11:36

Μέρος δεύτερο, καιρός για διεκδίκηση

• ΤΙ ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΕΙ Η ΑΠΟΤΟΜΗ ΑΛΛΑΓΗ ΠΛΕΥΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ ΣΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

Σε μια νέα φάση, της εκ της μακρόθεν ανάμειξης με το προσφυγικό, εισέρχεται απότομα η δημοτική αρχή. Το πρώτο κρίσιμο διάστημα εκτίναξης των εισροών, με την απουσία του κρατικού μηχανισμού να κινδυνεύει να δημιουργήσει χαοτικές συνθήκες στην τοπική κοινωνία, οι τοπικές αρχές Α’ και Β’ βαθμού πήραν, χωρίς να τους αντιστοιχούν, την ευθύνη διαχείρισης του προβλήματος. Έπαιξαν ρόλο συντονιστικό, αποφασιστικό και συνάμα εκτελεστικό. Δίχως τη δική τους επέμβαση οι συνθήκες άναρχης κατάστασης στο κέντρο θα ήταν πολλαπλάσιες.

Από την πρώτη στιγμή η δημοτική αρχή επέμεινε στην ανάμειξη κρατικών και διακρατικών φορέων. Αρχικά ευνόησε την παρουσία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, παραχώρησε το δημοτικό χώρο της ΒΙΑΛ για την εγκατάσταση του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής και κατάφερε να μην καταγραφούν ουσιαστικές αντιδράσεις από τους κατοίκους του Χαλκειούς.

Εδώ και λίγες ημέρες η ευθύνη διαχείρισης του προσφυγικού στη Χίο ανήκει πλήρως στο κράτος, πριν λίγα εικοσιτετράωρα μάλιστα έφθασε στο νησί και ειδική συντονίστρια από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής.

Ο συμβολισμός

Η απόφαση σταδιακής απεμπλοκής της δημοτικής αρχής από το προσφυγικό έγινε ορατή από το γεγονός ότι ο δήμαρχος Χίου ή άλλο στέλεχος της δημοτικής αρχής απέφυγαν να παραστούν στην τελετή εγκαινίων από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας. Ήταν μια κίνηση – σαφές μήνυμα ότι κάπου εδώ η ευθύνη και ο ρόλος του Δήμου ολοκληρώνονταν. «Πλέον τηρούμε αποστάσεις ασφαλείας από το πρόβλημα, παρατηρούμε διαρκώς αλλά εκεί περιορίζεται ο ρόλος μας», αναφέρει στον «π» στέλεχος της δημοτικής αρχής.

Τα αίτια

Η νυχθημερόν ενασχόληση του Δήμου με το προσφυγικό είχε ατονήσει άλλες λειτουργίες του, καθώς υπηρεσίες και αιρετοί έμοιαζαν ασφυκτικά δεσμευμένοι από την πιεστικότητα της καθημερινής διαχείρισης των χιλιάδων εισερχόμενων μεταναστών.

Ο κίνδυνος να χαθεί πολύτιμος χρόνος σε επίσης επείγοντα θέματα καθημερινότητας των δημοτών και κυρίως η πίεση κατάθεσης προτάσεων και μελετών για την επόμενη Προγραμματική Περίοδο καθιστούσαν απαραίτητη τη σταδιακή απεμπλοκή του Δήμου.

Ταυτόχρονα η καθαρή εικόνα ότι οι επιπτώσεις του προσφυγικού θα αρχίσουν από τον Μάιο και μετά να καθρεφτίζονται στην εικόνα της τοπικής οικονομίας, με σαφή επίδραση στον τουριστικό κλάδο, αναβαθμίζουν τη στρατηγική της απαίτησης αντισταθμιστικών.

Γραπτώς στην Κουντουρά

Η συνάντηση με τους ταξιδιωτικούς πράκτορες ήταν η πρώτη κίνηση στη νέα σκακιέρα του δημάρχου. Οι επιπτώσεις από μια διαχείριση της μειωμένης τουριστικής κίνησης την τελευταία στιγμή θα ήταν επώδυνες για τη δημοτική αρχή, η οποία, εγκαίρως, βγαίνει μπροστά διεκδικώντας πιστώσεις που θα απαλύνουν, όσο το δυνατόν, τις εφετινές απώλειες και κυρίως θα μπορούν να οδηγήσουν σε διεύρυνση του τουριστικού ρεύματος την επόμενη χρονιά.

Στην κατεύθυνση αυτή ο αντιδήμαρχος Τοπικής Ανάπτυξης, Δημ. Καράλης, προετοιμάζει ήδη γραπτώς αίτημα προς την αν. υπουργό Τουρισμό, Ελ. Κουντουρά, απαιτώντας στροφή της στρατηγικής του ΕΟΤ προς τα δοκιμαζόμενα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Οι διεκδικήσεις το επόμενο διάστημα ενδέχεται να πολλαπλασιαστούν, αγγίζοντας όλο το φάσμα της οικονομικής ζωής του τόπου, πιθανά σε συνεργασία με τους οικονομικούς φορείς του νησιού, καθώς στο Δήμο αντιλαμβάνονται ότι η αδυναμία ουσιαστικής ευρωπαϊκής παρέμβασης στο προσφυγικό θα αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια του τουλάχιστον για την επόμενη διετία.

Τα εγκαίνια έγιναν, οι οικίσκοι δεν άνοιξαν

Οι πρώτες μέρες λειτουργίας του Κέντρου Πρώτης Υποδοχής αυτονόητα δεν έχουν επιτύχει η παροχή υπηρεσιών να είναι εφάμιλλη του προηγούμενου δοκιμασμένου συστήματος. Υπάρχει ωστόσο η προσδοκία ότι καθημερινά θα καταγράφεται βελτίωση όσο Στρατός και κυβέρνηση εξοικειώνονται με τη διαχείριση.

Μελανό μέχρι στιγμής σημείο ότι οι οικίσκοι, προσφορά των Ελληνικών Πετρελαίων, δεν έχουν ακόμα ανοίξει για να διατεθούν στους πρόσφυγες, προφανώς γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί η πλήρης εγκατάσταση τους. Το ερώτημα γιατί επισπεύστηκαν τα εγκαίνια, απαντάται γιατί κάτι έπρεπε να δείξουμε στις Βρυξέλες και η ΒΙΑΛ ήταν απ’ τα πιο καλά προχωρημένα παραδείγματα. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ