30.8.2012 19:06

Μεγάλες φουρτούνες για τον Πολυοργανισμό

- ΑΚΟΜΗ ΨΑΧΝΟΝΤΑΙ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΝΑΘΕΣΗΣ ΕΡΓΩΝ ΚΑΙ ΠΙΣΤΩΣΕΩΝ

 
Μαλλιά κουβάρια έχουν γίνει τα μέλη του Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου του Δήμου Χίου με δεδομένο ότι τα παράπονα για τη λειτουργία του φορέα ξεπερνούν ακόμη και τα όρια ανοχής της Δημοτικής Αρχής που σχεδόν σε καθημερινή βάση δέχεται παράπονα από όλες τις πλευρές.
Στην προχθεσινή συνεδρίαση του Πολυοργανισμού, ο πρόεδρος Μ. Γιανναράς δυσκολεύθηκε ακόμη και να περάσει θέματα του φορέα (καταψηφίζονταν από τα μέλη του συμβουλίου το ένα μετά το άλλο) ενώ σε κάποια περίπτωση απαιτήθηκε ακόμη και η διπλή ψήφος του προέδρου προκειμένου να εγκριθούν οι ενέργειες.
Τα μέλη του Συμβουλίου, ακόμη και αυτά που στηρίζουν την πλειοψηφία όπως οι Μυριαγκός και Τσατσαρώνης, εξέφρασαν ανοικτά τη διαφωνία τους με τις ενέργειες του κ. Γιαννάρα, ενώ έκπληξη προκαλεί το γεγονός ότι το συμβούλιο δεν γνωρίζει αν υπάρχει Επιτροπή Ανάθεσης για τις υποχρεώσεις που αναλάβανε ο Οργανισμός.
 
Ποιος αναθέτει;
Μάλιστα ο Β. Μυριαγκός φέρεται να αναρωτήθηκε κάποια στιγμή στη συνεδρίαση ποιος αποφασίζει για τις αναθέσεις πιστώσεων σε ποσά έως 15.000 ευρώ στον Οργανισμό, αφού οι ίδιοι δεν γνωρίζουν πως και με τη σύμφωνη γνώμη ποιων, εγκρίνονται αυτές οι πιστώσεις. «Δεν είναι δυνατόν ο πρόεδρος να αποφασίζει για έργα και αναθέσεις μέχρι και 15.000 ευρώ; Αυτά δεν τα κάνει ούτε ο δήμαρχος που εννοείται πως έχει την ευχέρεια να κινηθεί έτσι», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μυριαγκός, ενώ στο ίδιος μήκος κύματος κινήθηκαν και οι απόψεις των άλλων μελών του συμβουλίου, παραδεχόμενα ότι κάτι δεν πάει καλά στην ευρύτερη λειτουργία του φορέα, γεγονός το οποίο  και ο Πολ. Λαμπρινούδης έχει πληροφορηθεί εκτενώς. 
Αν ευσταθούν και οι πληροφορίες ότι το μεγαλύτερο Νομικό Πρόσωπο του Δήμου Χίου χρωστάει ήδη ένα ποσό που μπορεί να αγγίζει τις 500.000 ευρώ, τότε τα πράγματα είναι σαφώς δύσκολα για την περαιτέρω λειτουργία του, αλλά και για τον πρόεδρο του Μ. Γιαννάρα που καλείται να ισορροπήσει σε μια κλωστή, αφενός δικαιολογώντας τα παράπονα και τις αναφορές των μελών του Συμβουλίου του, αφετέρου περιγράφοντας αναλυτικά την οικονομική κατάσταση του φορέα που προϊσταται και που δείχνει να είναι μετέωρη.
Για του λόγου το ακριβές, ήδη συζητείται το Ιωνικό Κολυμβητήριο να ανοίξει γύρω στο Νοέμβριο, σε αντίθεση με τον Οκτώβριο όπως συνέβαινε μέχρι σήμερα, γεγονός που μαζί με όλα τα άλλα που συζητήθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση έχουν βάλει σε βαθύ προβληματισμό τη Δημοτική Αρχή.
 
 
Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑΝΝΑΡΑ
Την απόλυτα εύρυθμη λειτουργία του Νομικού Προσώπου υπερασπίζεται  ο πρόεδρος του Μικές Γιαννάρας, απαντώντας στο δημοσίευμα του «π» όπου καταθέτει τις απόψεις του, σε όσα βέβαια ο ίδιος θεωρεί απαραίτητα.
Ακολουθεί η απάντηση του κ. Γιαννάρα και μια αναφορά από τον «π». 
 
«Το ΝΠΔΔ χειρίζεται από τις 06/05/2011 οπότε και συστάθηκε (ΦΕΚ 761/06-05-2011 τεύχος Β΄) θέματα που άπτονται ιδιαιτέρως ευαίσθητων τομέων της τοπικής κοινωνίας, όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, η πρόνοια, η φροντίδα της τρίτης ηλικίας,.
Η υπηρεσία λειτουργεί με βάση το δημόσιο λογισμικό και όλα τα χρηματικά της εντάλματα –υπεράνω του προβλεπόμενου ορίου- ελέγχονται από την υπηρεσία Επιτρόπου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Η δε νομιμότητα τηρείται με θρησκευτική ευλάβεια. Ουδείς δύναται να αποστεί κατά ελάχιστον από όσα προβλέπουν οι κείμενες διατάξεις, αφού άλλωστε ο νομοθέτης έχει προβλέψει τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, ενώ η συμμετοχή σχεδόν κατά αποκλειστικότητα υπαλλήλων σε επιτροπές (αξιολόγησης, παραλαβής και λοιπά) εγγυάται την πιστή τήρηση της νομιμότητας.
Οι οφειλές κυμαίνονται σε απολύτως λογικά πλαίσια (55.000 ευρώ για το 2011 και 115.000 ευρώ έως 29-08-2012) και μακάρι και ο λοιπός δημόσιος τομέας να είχε ανάλογες. Θα ήταν δε μηδενικές αν δεν παραλαμβάναμε χαοτικές καταστάσεις από τα 28 καταργηθέντα νομικά πρόσωπα.
Οι κακόβουλοι πληροφοριοδότες σας, που δεν επιθυμούν να λειτουργεί τίποτα, ούτε στο δήμο ούτε στον Οργανισμό, ας αφήσουν το νομικό πρόσωπο να φέρει εις πέρας το έργο του, που πραγματοποιείται υπό τις δεδομένες δυσμενείς συγκυρίες και εσείς να φροντίζετε για τη διασταύρωση των πληροφοριών παίρνοντας τη γνώμη της Διοίκησης και των Υπηρεσιών του Οργανισμού».
 
Απάντηση «π»
Μια χαρά τα λέτε εσείς κ. Γιαννάρα αλλά τις απόψεις σας προς το παρών, δεν τις συμμερίζονται ούτε τα μέλη του Δ.Σ. του Νομικού Προσώπου....  Παρόλα αυτά, χρήσιμο και αναγκαίο θα ήταν να παρουσιάσετε αναλυτικότατα, στα πλαίσια των αρχών και της θρησκευτικής ευλάβειας  και τυπικότητας που επικαλείστε, όλα τα οικονομικά στοιχεία, τις υποχρεώσεις και τα έξοδα που έχουν γίνει, προκειμένου να ενημερωθεί και ο τελευταίος πολίτης και να διαψευστούν όσοι κατά τη γνώμη σας λειτουργούν κακόβουλα, αλλά ακόμη και ο «π» που παρέθεσε τους προβληματισμούς του σε προηγούμενο ρεπορτάζ.
Με τις αναθέσεις άνω των 15.000 ευρώ είναι γνωστό ότι απαιτείται έγκριση από το Ελεγκτικό  Συνέδριο. Με τις αναθέσεις έως 15.000 ευρώ τι προβλέπεται;
Φανταζόμαστε ότι τα στοιχεία αυτά είναι ανά πάσα ώρα και στιγμή διαθέσιμα, επομένως δεν απαιτείται περαιτέρω χρόνος και επιπλέον ειδοποίηση από μέρους μας.  Αναμένουμε με ενδιαφέρον.
                                                                       
 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ