4.5.2016 14:19

Μεγάλες ανακατατάξεις στις γραμμές Χίου – Τσεσμέ

ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ Η «EGE BIRLIK”, - ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΧΙΟ Η “TURYOL LINES” ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, -ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΑ Η ERTURK

ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ Η «EGE BIRLIK”, -  ΚΑΤΕΒΑΙΝΕΙ ΧΙΟ Η “TURYOL LINES” ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ, -ΔΙΚΟ ΤΗΣ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ ΑΝΑΖΗΤΑ Η ERTURK

Σε ρότα πλήρους αναβάθμισης και επέκτασης των μέχρι σήμερα δεδομένων στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις της Χίου με τον Τσεσμέ προχωρούν οι Τούρκοι πλοιοκτήτες μικρών αποστάσεων, επιθυμώντας κατά αυτό τον τρόπο να κερδίσουν μερίδιο από την πίτα της ολοένα και αυξανόμενης επιβατικής κίνησης που υπάρχει για το νησί μας.

Σύμφωνα με καλά επιβεβαιωμένες πληροφορίες του «π», οι περισσότερες ακτοπλοϊκές εταιρίες που δραστηριοποιούνται στη γείτονα, σε ταξίδια μικρών αποστάσεων, έχουν από καιρό στρέψει το ενδιαφέρον τους στην γραμμή Χίου- Τσεσμέ, αναζητώντας είτε ευρύτερες συμμαχίες στην περιοχή, είτε χώρο για να επεκτείνουν τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.

Σε αυτό δείχνει να έχει συμβάλει σημαντικά και το γεγονός ότι ο τουρισμός στη Τουρκία την φετινή περίοδο καταγράφει αρνητικό ρεκόρ, με αποτέλεσμα να προβάλει η ανάγκη για εξεύρεση νέων τρόπων κάλυψης των ζημιών που προκαλούνται στις εταιρίες και τα τουριστικά γραφεία.

Μάλιστα προς αυτή την κατεύθυνση, τρία σενάρια καταγράφουν τις επόμενες εξελίξεις.

  • Προς πώληση η «EgeBirlik”

Η πρώτη εξέλιξη σχετίζεται με την εταιρία “EgeBirlik”που δεν έχει καταφέρει να αποσπάσει μεγάλο μερίδιο στην διακίνηση επιβατών από Τσεσμέ προς Χίο, γεγονός που την αναγκάζει είτε να εγκαταλείψει τη γραμμή, είτε να αναζητήσει συμμαχία ή και πώληση προκειμένου να αποφύγει περαιτέρω επιδείνωση των οικονομικών της. Η εταιρία ανήκει σε έναν από τους μεγαλύτερους μεταφορείς της Τουρκίας, παρόλα αυτά δείχνει να διακινεί ένα μόλις 15% των επιβατών προς Χίο γεγονός διόλου ενθαρρυντικό αν αναλογιστεί κάποιος και τα επιχειρησιακά έξοδα.

  • Η κάθοδος της TURYOL

Η δεύτερη εξέλιξη σχετίζεται με την εταιρία “TURYOL”που δραστηριοποιείται εδώ και χρόνια στην ακτοπλοϊκή σύνδεση εντός του Βόσπορου, αλλά διατηρεί και μία γραμμή σύνδεσης από Μυτιλήνη στο Αϊβαλί.

Με δικό της τουριστικό γραφείο ταξιδίων στην Τουρκία και ένα στόλο πλοίων ιδιοκτησίας και διαχείρισής της που ξεπερνά τα 40 σκάφη, η εταιρία δείχνει έτοιμη να μπει στην γραμμή Χίου – Τσεσμέ, διεκδικώντας δυναμικά μερίδιο από την προσφερόμενη κίνηση. Στα σενάρια μάλιστα που τις τελευταίες ημέρες συζητιούνται είναι και εκείνο της εξαγοράς της “EgeBirlik» που μένει να φανεί αν θα ευοδωθεί. Όπως πάντως αποκαλύπτουν οι πρώτες διερευνητικές συζητήσεις που πραγματοποίησε η εταιρία με ντόπιους γνώστες της ακτοπλοϊκής σύνδεσης, το ενδιαφέρον της είναι έντονο και μάλλον η έλευσή της θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.

  • Η δυναμική Erturk

Την γνώση και την εμπειρία για την γραμμή Χίος- Τσεσμές  αδιαμφισβήτητα ανάμεσα στους Τούρκους την κατέχει η «Erturk Lines», πράγμα που παραδέχεται το σύνολο των εμπλεκομένων στα ακτοπλοϊκά. Η αναβάθμιση του στόλου με την προσθήκη του καταμαράν, η συνέπεια στην μακρόχρονη σύνδεση του νησιού με τον Τσεσμέ και οι πολύ καλές σχέσεις που διατηρεί με το ντόπιο στοιχείο, έχουν οδηγήσει την παραδοσιακή τουρκική ακτοπλοϊκή εταιρία στην διακίνηση του μεγαλύτερου ποσοστού Τούρκων επισκεπτών στο νησί μας.

Η εταιρία το τελευταίο διάστημα επιβεβαιώνει την στρατηγική της θέση στην γραμμή, αναζητώντας την δημιουργία δικού της πρακτορείου στο νησί, μετά από χρόνια διάφορων συνεργασιών. Όπως μάλιστα υποστηρίζεται, αποτελεί μια φυσική εξέλιξη στην ανάπτυξη της εταιρίας, που βρίσκεται στην γραμμή για περισσότερα από 35 χρόνια. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ