17.2.2014 20:23

Με οικειοθελή συμμετοχή οι εκπαιδευτικοί στις ομάδες αυτοαξιολόγησης

Σύμφωνα με γνωμοδότηση νομικής συμβούλου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, δεν είναι υποχρεωτική η συμμετοχή σε ομάδες έργου καθώς και η παροχή πρόσθετης διοικητικής εργασίας εκτός ωραρίου από τους εκπαιδευτικούς της πρωτοβάθμιας που εμπλέκονται στην διαδικασία της αυτοαξιολόγησης. Η νομική σύμβουλος της ΔΟΕ επισημαίνει ότι δεν είναι υποχρεωτική η συμμετοχή σε ομάδες έργου καθώς και η παροχή πρόσθετης διοικητικής εργασίας εκτός ωραρίου από τους εμπλεκόμενους δασκάλους στη διαδικασία της αυτοαξιολόγησης. Το παραπάνω αναφέρεται στη έγγραφο της νομικής συμβούλου της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας από την οποία ζητήθηκε να γνωμοδοτήσει σχετικά με τις δυνατότητες, που παρέχονται στους Συλλόγους Διδασκόντων των Δημοτικών Σχολείων να αρνηθούν την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα αυτοαξιολόγησης των σχολικών μονάδων.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι η νομική σύμβουλος χαρακτηρίζει οικειοθελή το χαρακτήρα της αυτοαξιολόγησης και αυτό συνάγεται και από το γεγονός, ότι το άρθρο 3 του π.δ. 152/2013 προβλέπει, ότι η συμμετοχή στην διαδικασία αυτοαξιολόγησης αποτελεί αξιολογούμενο κριτήριο στα πλαίσια της αξιολόγησης των εκπαιδευτικών.

Εκτός των άλλων η κα Τσίπρα αναφέρει ότι σε περίπτωση, που ο Σύλλογος Διδασκόντων αποφασίσει να προβεί στην συγκρότηση ομάδων έργου, λαμβάνοντας απόφαση με την πλειοψηφία των μελών του, η απόφαση αυτή είναι υποχρεωτική όσον αφορά στην συγκρότηση των ομάδων, χωρίς, ωστόσο, οι δάσκαλοι να είναι υποχρεωμένοι να συμμετάσχουν σε αυτές. Η γνώμη της μειοψηφίας καταχωρείται στο σχετικό πρακτικό, εφόσον ζητηθεί κάτι τέτοιο.

Επίσης εν όψει του γεγονότος, ότι ούτε στην Υπουργική Απόφαση ούτε στην σχετική εγκύκλιο προβλέπεται χρόνος κατά τον οποίο θα διενεργηθεί η διαδικασία της αυτοαξιολόγησης, ενώ από την άλλη πλευρά, η σχετική αρμοδιότητα για την συγκρότηση των ομάδων έργου ανήκει αποκλειστικά και μόνο στον σύλλογο διδασκόντων, είναι προφανές, ότι τυχόν υπάρχουσες εντολές από προϊστάμενα όργανα, προς τον σύλλογο να λάβει απόφαση ή να προβεί στην σύσταση των ομάδων έργου, δεν μπορούν να είναι δεσμευτικές γι’ αυτόν.

Η ΔΟΕ οδηγήθηκε στην απόφαση να ζητήσει τη γνωμοδότηση της κα Τσίπρα μετά από έγγραφο του Προϊσταμένου Επιστημονικής και Παιδαγωγικής καθοδήγησης Π.Ε. Περιφέρειας με το οποίο καλούσε τους Σχολικούς Συμβούλους Π.Ε. να του αποστείλουν «...τον αριθμό με την ημερομηνία του πρακτικού ανάθεσης ομάδων εργασίας, για κάθε σχολική μονάδα της δικαιοδοσίας σας, όπως προβλέπεται στη διαδικασία υλοποίησης της αυτοαξιολόγησης.» με καταληκτική ημερομηνία την Παρασκευή 21-02-2014 και ώρα 12.00».

Επίσης η ΔΟΕ δέχτηκε καταγγελία από Σύλλογο Εκπαιδευτικών ότι στέλεχος εκπαίδευσης πιέζει τις προϊσταμένες των νηπιαγωγείων ώστε να αναφέρουν τις διαδικασίες στις οποίες έχουν προχωρήσει αν και η εγκύκλιος δε θέτει ασφυκτικά χρονικά περιθώρια.

Η ΔΟΕ καλεί τους Συλλόγους Διδασκόντων να μη συγκροτήσουν τις ομάδες εργασίας ώστε να μην ξεκινήσουν οι διαδικασίες της αυτοαξιολόγησης που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την αξιολόγηση – χειραγώγηση, ενώ επισημαίνει ότι η πιο πάνω γνωμοδότηση ενισχύει και με νομικά επιχειρήματα την απόφαση του Κλάδου να μην αποδεχτεί τις μεθοδεύσεις της επιβολής της αξιολόγησης - χειραγώγησης.

Διαβάστε, πατώντας ΕΔΩ, αναλυτικά τη γνωμοδότηση της νομικής συμβούλου. Η γνωμοδότηση αυτή ενισχύει και με νομικά επιχειρήματα την απόφαση του Κλάδου να μην αποδεχτεί τις μεθοδεύσεις της επιβολής της αξιολόγησης – χειραγώγησης

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ