7.3.2013 9:16

Με κινητοποίηση τιμά το ΚΚΕ τη μέρα της γυναίκας

ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΣΤΗΝ ΑΠΛΩΤΑΡΙΑ

 

Την ημέρα της γυναίκας ως μέρα μνήμης και μέρα αγώνων τιμά το ΚΚΕ την Παρασκευή και καλεί τους ργαζόμενους να μετατρέψουν αυτήν τη μέρα σε μέρα εργατικού κινήματος.
«Στις 8 του Μάρτη, πριν από 156 χρόνια (το 1857), οι γυναίκες που εργάζονταν στις βιοτεχνίες ενδυμάτων στη Νέα Υόρκη, οι φάντρες δηλαδή και οι ράφτρες, έκαναν μια μεγάλη απεργία. Ενώ έκαναν την ίδια δουλειά με τους άντρες συντρόφους τους, πληρώνονταν λιγότερο! Δούλευαν πάνω από 12 ώρες την ημέρα μέσα σε απίστευτα άθλιες συνθήκες.
Οι εργάτριες ζητούσαν καλύτερα μεροκάματα, λιγότερες ώρες και πιο ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς. Καθημερινά γίνονταν πορείες και πικετοφορίες διαμαρτυρίας, απεργίες και καθημερινά χτυπιούνταν από την αστυνομία. Αν δέχονταν να πληρώνουν παραπάνω τις γυναίκες και τα παιδιά που δούλευαν στα εργοστάσιά τους, οι εργοστασιάρχες θα έβγαζαν λιγότερο κέρδος! Δε τους σύμφερε ούτε να δεχτούν τα αιτήματα των γυναικών ούτε να συνεχιστεί η απεργία τους. Έτσι, οι εργοστασιάρχες είχαν στο πλευρό τους και την αστυνομία και τους δικαστές, όπως και σήμερα…
Η 8η Μάρτη αποτελεί μέρα τιμής για τους αγώνες των εργαζόμενων γυναικών και παράλληλα αφορμή για κάλεσμα στις γυναίκες της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων να πάρουν στα χέρια τους τη σκυτάλη, να πάρουν θέση στον αγώνα, να οργανώσουν την πάλη τους για τα σύγχρονα δικαιώματά τους, για την κατάργηση της εκμετάλλευσης και της ανισοτιμίας.
Φέτος, η Παγκόσμια Μέρα της Γυναίκας βρίσκει τις εργαζόμενες του Σαραντή, του Hondos, του εμπορικού κέντρου της Φάρκαινας, των Super Market, των παιδικών σταθμών τις άνεργες, τις αυτοαπασχολούμενες γυναίκες, τις φτωχές αγρότισσες των μαστιχοχωρίων, που μετρούν το καμμένο βιός της πύρινης λαίλαπας του Αυγούστου μαζί με τις κούφιες υποσχέσεις της συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-
ΔΗΜΑΡ, τις συνταξιούχους, τις νέες των λαϊκών οικογενειών του Βαρβασιού, της Τουρλωτής και άλλων συνοικιών, τις μετανάστριες να παλεύουν με την ανεργία και τα εκρηκτικά ποσοστά της, με τη φτώχεια που απειλεί τις ίδιες και τις οικογένειές τους, με την επίθεση στα εργασιακά, τα ασφαλιστικά και κοινωνικά τους δικαιώματα. Ο αγωνιστικός εορτασμός της επετείου είναι υπόθεση του εργατικού κινήματος, όπως και του κινήματος των αυτοαπασχολούμενων, των αγροτών, της νεολαίας και των γυναικών.
Η Γραμματεία Χίου του ΠΑΜΕ και ο Σύλλογος Γυναικών Χίου μεταφέρουν το μήνυμα των αγώνων της εργατικής τάξης και των γυναικών που ανήκουν σε αυτή, εκεί που χρειάζεται: Στις γυναίκες του μεροκάματου, που ζουν καθημερινά την απληρωσιά, το φόβο της απόλυσης και τις ανεργίας. Στις φτωχές αγρότισσες που βλέπουν τον κόπο τους να μεγαλώνει και παρ' όλα αυτά να μην μπορεί να θρέψει τις οικογένειές τους. Στις γυναίκες των μικρομάγαζων, που παλεύουν να επιβιώσουν δίπλα στα μεγάλα εμπορικά κέντρα και τα πολυκαταστήματα. Στις νέες μητέρες που τις εκβιάζουν να γεννήσουν σε συνθήκες παρόμοιες με αυτές που γεννούσαν οι γιαγιάδες τους, αν θέλουν να πάρουν το επίδομα τοκετού. Στις άνεργες που τους προτείνουν, αντί για δουλειά με δικαιώματα, θέσεις «μαθητείας» και «πρακτικής άσκησης» με μισθό ψίχουλα, χωρίς δικαιώματα.
Η δράση μπροστά στην 8η Μάρτη μπορεί να γίνει κάλεσμα οργάνωσης για τις γυναίκες αυτές, αφετηρία για να ανέβει η συμμετοχή τους στο κίνημα και την πάλη. Να αφήσει παρακαταθήκη το δυνάμωμα της Κοινωνικής Συμμαχίας, την ενίσχυση των σωματείων, των συλλόγων και των ομάδων γυναικών της ΟΓΕ, τη συστράτευση των αυτοαπασχολούμενων γυναικών με την ΠΑΣΕΒΕ, των φτωχών αγροτισσών με την ΠΑΣΥ, τη δράση των σπουδαστριών στο πλευρό του ΜΑΣ.

ΟΛΟΙ ΣΤΗΝ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 8 ΜΑΡΤΗ
ΣΤΙΣ ΣΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ ΤΗΣ ΑΠΛΩΤΑΡΙΑΣ ΣΤΙΣ 6:30μμ", αναφέρει η ανακοίνωση του ΚΚΕ.

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ