18.5.2016 17:42

Με κάμερες προστατεύουν τα νεκροταφεία!

ΣΤΗΝ ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΚΥΚΛΩΜΑΤΟΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗΣ ΚΑΤΑΦΕΥΓΟΥΝ ΟΙ ΕΝΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΘΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΥΚΛΩΜΑ ΠΟΥ ΚΛΕΒΕΙ ΧΑΛΚΟ, ΣΙΔΕΡΟ ΚΑΙ... ΜΑΡΜΑΡΟ

Στην λύση της εγκατάστασης ηλεκτρονικού κυκλώματος παρακολούθησης καταφεύγουν οι ενορίες που έχουν στην κυριότητά τους νεκροταφεία, προκειμένου να αντιμετωπίσουν το ολοένα και αυξανόμενο πρόβλημα κλοπής σιδήρου, χαλκού, ακόμη και μαρμάρου.

Η αρχή είχε γίνει με την εξαφάνιση πάσης φύσεως λουλουδιών, γλαστρών και άλλων μικροαντικειμένων στους τάφους. Στη συνέχεια όμως η κλοπή άλλαξε μορφή και σειρά πήραν σίδερα, σωλήνες, κάγκελα, πόρτες και λουκέτα.

«Είναι συμμορίες που κλέβουν σίδερα και μάρμαρα κυρίως από παλιούς τάφους. Ξεκίνησαν με γλάστρες και έφθασαν να αφαιρούν κι ότι άλλο μπορεί να πουληθεί. Αλλάζουμε τις πόρτες, τις κλειδαριές, βάζουμε ενισχυμένης ασφάλειας, αλλά  πέφτουν πάνω τους με τα αυτοκίνητα, τις σπάνε και κάνουν τη δουλειά τους», παραπονιέται ο εφημέριος του Ι.Ν. Ζωοδόχου Πηγής Λέτσαινας π. Ιωάννης Τσιμούνης.

Στόχος τους, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι κυρίως οι παλιοί τάφοι που δεν έχουν συχνούς επισκέπτες με αποτέλεσμα τους ρημάζουν κυριολεκτικά. «Το ίδιο συμβαίνει σε όλα τα κοιμητήρια της πόλης. Συνεργάζομαι με τους ιερείς της Λατομίτισσας, του Αγ. Λουκά, του Αγ. Γιάννη του Πρόδρομου, της Τρουλωτής και προσπαθούμε να βρούμε μια λύση για να προστατέψουμε τα κοιμητήρια», συμπληρώνει.

Οι οικονομικές λύσεις

Στην προσπάθειά τους να εξετάσουν μέτρα προστασίας σκέφτηκαν ακόμη και την πρόσληψη φυλάκων, όμως η λύση αυτή δημιουργεί κόστη που οι ενορίες δεν μπορούν να αναλάβουν και έτσι, εγκαταλείφθηκε. Τώρα στρέφονται στην προοπτική τοποθέτησης καμερών ασφαλείας  που θα καταγράφει όλο το 24ωρο την κίνηση στα κοιμητήρια με κόστος που μάλλον τα εκκλησιαστικά συμβούλια μπορούν να αναλάβουν.

Αν αναρωτιέστε τώρα ποιος θα παρακολουθεί με ψυχραιμία την καταγραφή των λήψεων από τα νεκροταφεία τη νύκτα.... αυτό ας το αφήσουμε κάπου στην φαντασία.... Προφανώς οι ιερείς το αντέχουν.

Τα παράπονα για την καθαριότητα

Μεγάλα παράπονα έχουν οι πολίτες όμως και για την κατάσταση στα κοιμητήρια και περισσότερο για την καθαριότητα. Σε πολλές περιπτώσεις λόφοι από απορρίμματα, μάρμαρα και άλλα υλικά συγκεντρώνονται σε διάφορα σημεία, με αποτέλεσμα να εκφράζεται δυσφορία καθώς τα κοινητήρια οφείλουν και πρέπει να είναι καθαρά, πόσο μάλλον από την στιγμή που λαμβάνουν χρήματα.  Ο π. Τσιμούνης πάντως καταθέτει τη δική του θέση για το Κοιμητήριο της Λέτσαινας.

«Γνωρίζω τις διαμαρτυρίες, παλιά το πρόβλημα ήταν σοβαρότερο, τώρα έχει μειωθεί αισθητά. Έχουμε  ανοίξει μια ακόμη πόρτα στον περίβολο, ειδικά για το φορτηγό που μπαίνει για να πάρει αυτά τα απορρίμματα, που είναι μεγάλα και βαριά και δεν μπαίνουν στους κοινούς κάδους. Δεν μπορούμε όμως να το κάνουμε συχνά αυτό. Αφήνουμε να μαζευτούν πολλά μάρμαρα και τσιμέντα και ανά καιρούς φέρνουμε ένα φορτηγό και τα πετάμε. Δεν έχουμε την οικονομική δυνατότητα να το κάνουμε συχνότερα», προσθέτει 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ