6.4.2015 18:40

Με δυναμική χιώτικη συμμετοχή το επιχειρηματικό φόρουμ της Σμύρνης [ΦΩΤΟ]

Με τη συμμετοχή 145 επιχειρηματιών, 98 από την Τουρκία και 47 από την Ελλάδα (17 από τη Χίο) επισφραγίστηκε η επιτυχία του τουριστικού κι επιχειρηματικού φόρουμ της γειτονικής Σμύρνης που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Ελληνικής Πρεσβείας της Άγκυρας και της Ένωσης Τούρκων Τουριστικών Πρακτόρων της γνωστής και ως TÜRSAB.

Το διήμερο φόρουμ που εγκαινιάστηκε στο ξενοδοχείο Swiss Hotel εγκαινίασε με την παρουσία του ο Δήμαρχος του Μητροπολιτικού Δήμου της Σμύρνης κ. Aziz Kocaoglu.

«Η έννοια της συμφιλίωσης και της κοινής πορείας δεν θα πρέπει για κανέναν από τους δύο λαούς να αποτελεί ταμπού. Εμείς και τα παιδιά μας μοιράζονται την ίδια θάλασσα με τους Έλληνες. Είμαστε μέρος της ίδιας ιστορίας. Γιατί να μην βαδίσουμε μαζί στο μέλλον και γιατί να μην δημιουργήσουμε μαζί;», είπε στην εναρκτήρια ομιλία του ο κ. Kocaoglu.

«Χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον»

Συνεχίζοντας ο Δήμαρχος της Σμύρνης αναφέρθηκε στην πολύτιμη βοήθεια που προσέφερε η Ελλάδα στην Τουρκία σε κρίσιμες στιγμές όπως οι σεισμοί στην Κωνσταντινούπολη που προκάλεσαν τον θάνατο δεκάδων ανθρώπων.

«Τα ταμπού δεν βοηθούν στον διάλογο για την ειρήνη. Πρέπει να είμαστε εκτός από καλοί φίλοι και καλοί συνεργάτες. Πρέπει να μιλάμε ο ένας στον άλλον ως συνοδοιπόροι και  όχι ως ανταγωνιστές. Ένα απλό παράδειγμα της μέχρι τώρα καλής συνεργασίας των δύο χωρών είναι ότι το 2014 οι όποιες δραστηριότητες άγγιξαν το ποσό των 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Εγκαθιστώντας την έννοια της συνεργασίας και δουλεύοντας σταθερά μαζί θα προκύψουν οφέλη και για τις δύο χώρες», κατέληξε ο κ. Kocaoglu.

Από την πλευρά του ο Έλληνας Πρέσβης Κυριάκος Λουκάκης ως ειδικός επί των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών αναφέρθηκε στην συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας  σημειώνοντας τη σημαντικότητα τέτοιων εκδηλώσεων που φέρνουν κοντά τους δύο λαούς.

Αιτήματα και από το τελωνείο

Σε ένα σημαντικό ζήτημα αυτό της διευκόλυνσης παροχής Βίζα στους Τούρκους επισκέπτες αναφέρθηκε ο διευθυντής του Τελωνείου της Σμύρνης και του Τσεσμέ εστιάζοντας στον μεγάλο αριθμό Τούρκων πολιτών που καθημερινά επιλέγουν την Ελλάδα και τα νησιά της ως τόπο διακοπών.

«Το 2016 στοχεύουμε στο 1.000.000 επισκέπτες. Αυτό θα βοηθήσει πολύ την Ελλάδα. Ίσως να μην μπορούμε να αλλάξουμε την ιστορία μας, όμως σίγουρα μπορούμε να αλλάξουμε το μέλλον μας», ανέφερε ο ίδιος.

Η παρουσία της Χίου

Σταθερή υπήρξε και φέτος η παρουσία της Χίου με την υπεύθυνη του Τμήματος Τουρισμού του Δήμου Ρ. Δαμίγου να εστιάζει στο γεγονός ότι το νησί μας είναι το πλησιέστερο από όλα τα νησιά του Β. Αιγαίου στην Τουρκία. Μάλιστα η ίδια αναφέρθηκε στο έθιμο του Ρουκετοπόλεμου καλώντας τους γείτονες να ζήσουν ξεχωριστές στιγμές το βράδυ της Ανάστασης.

 
Ανταπόκριση από τη Σμύρνη για το Politischios.gr
Denizhan Guzel

 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ