11.7.2016 18:51

Με ανώτατο πλαφόν η πώληση ειδών διατροφής στους πρόσφυγες

ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕ ΠΡΟΕΚΤΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΙΟ

Μία σημαντική απόφαση που έχει προεκτάσεις και σε τοπικό επίπεδο έλαβε το Υπουργείο Οικονομικών που αποφάσισε να προχωρήσει στον καθορισμό ανώτατων τιμών πώλησης «πλαφόν» για είδη διατροφής που αγοράζουν και καταναλώνουν οι πρόσφυγες, στους χώρους φιλοξενίας (αλλά και «πέριξ αυτών» όπως αναφέρεται).

Η απόφαση προβλέπει ότι: «Προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα εκμετάλλευσης και λοιπών μη νόμιμων πρακτικών, καθορίζονται ανώτατες τιμές πώλησης για συγκεκριμένα είδη, τα οποία πωλούνται από σημεία-επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε χώρους συγκέντρωσης/φιλοξενίας προσφύγων και πέριξ αυτών».

Ποιες επιχειρήσεις αφορά

Το μέτρο αφορά, όπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση. σε:

1) Κυλικεία (Στη Χίο αναμένεται η λειτουργία κυλικείου εντός της ΒΙ.ΑΛ.)
2) Αναψυκτήρια
3) Καφέ - Καφέ μπαρ
4) Ταχυφαγεία
5) Μίνι μάρκετ
6) Περίπτερα
7) Λοιπά είδη πώλησης

Ο τιμοκατάλογος

Τα είδη στα οποία επιβάλλεται διατίμηση είναι τα εξής:

1) Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 500 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου: 0,50 ευρώ
2) Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 750 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου: 0,75 ευρώ
3) Εμφιαλωμένο νερό σε συσκευασία των 1500 ml, εγχώριο ή μη, εντός ή εκτός ψυγείου: 1,00 ευρώ
4) Τοστ με τυρί ή σάντουιτς με τυρί, ψημένο ή άψητο:. 1,25 ευρω
5) Τοστ με τυρί και γαλοπούλα ή σάντουιτς με τυρί και γαλοπούλα, ψημένο ή άψητο: 1,45 ευρώ
6) Τσάι ρόφημα ζεστό: 1,00 ευρώ
7) Τσάι ρόφημα κρύο: 1,20 ευρώ
8) Γάλα φρέσκο ή μακράς διάρκειας σε συσκευασία των 1000 ml: 1,50 ευρώ
9) Χυμοί Φρούτων σε συσκευασία 250 ml διατηρ. εντός ή εκτός ψυγείου: 1,00 ευρώ

Επιπλέον όμως:
α) Οι ανώτατες τιμές διάθεσης αφορούν όρθιους πελάτες και όχι καθήμενους προς τους οποίους παρέχονται υπηρεσίες (παραγγελίες για σερβίρισμα από σερβιτόρους),
β) Οι πιο πάνω επιχειρήσεις που πωλούν τέτοια προϊόντα, θα πρέπει να φτιάχνουν ή να διαθέτουν όλα τα παραπάνω είδη υποχρεωτικά, όλες τις ώρες λειτουργίας τους, εξαιρουμένου του εμφιαλωμένου νερού συσκευασίας των 750ml που η πώληση είναι προαιρετική,

γ) Υποχρεωτική είναι επίσης η αναγραφή στους τιμοκαταλόγους των ως άνω καταστημάτων, πέραν των υπολοίπων ειδών που διαθέτουν, και των ειδών με τις καθορισμένες τιμές διάθεσης τους σε ειδικό πλαίσιο, στο οποίο αναγράφονται με κεφαλαία και ευανάγνωστα γράμματα στην ελληνική και αγγλική γλώσσα τα εξής:

«ΓΙΑ ΟΡΘΙΟΥΣ ΠΕΛΑΤΕΣ ΔΙΑΤΙΘΕΝΤΑΙ ΕΜΦΙΑΛΩΜΕΝΑ ΝΕΡΑ, ΣΑΝΤΟΥΙΤΣ, ΤΟΣΤ, ΤΣΑΪ, ΧΥΜΟΙ Κ.ΛΠ. ΣΕ ΕΛΕΓΧΟΜΕΝΕΣ ΤΙΜΕΣ - FOR CUSTOMERS THAT ARE NOT SEATED, BOTTLED WATER, SANDWICHSES, TOASTS, TEA, JUICES ETC ARE AVAILABLE AT REGULATED PRICES»

Οι παραβάτες τιμωρούνται με διοικητικό πρόστιμο πεντακοσίων ευρώ (500€) για υπέρβαση ανά είδος και πεντακοσίων ευρώ (500€) για έλλειψη ανά είδος.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ