9.6.2016 16:38

Με αβέβαιο το μέλλον, ξεκινά η καταγραφή των αιτημάτων ασύλου

- ΤΙΣ 2.136 ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΦΘΑΝΕΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΣΤΗ ΧΙΟ

Μετά από ταλαιπωρία ενός μήνα, ολοκληρώνεται το πρωί της Παρασκευής η τοποθέτηση των κοντέινερ στη ΒΙ.ΑΛ. που θα στεγάσουν τα γραφεία της Ελληνικής κι Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασύλου.

Ο σχεδιασμός προβλέπει ότι μέσα στο Σαββατοκύριακο θα έχει ολοκληρωθεί εκτός των άλλων και η τοποθέτηση των δικτύων που απαιτούνται, ώστε τα δεδομένα να αποθηκεύονται στο κεντρικό σύστημα καταγραφής, ενώ θα γίνουν και οι απαραίτητες δοκιμές στους υπολογιστές και στα συστήματα.

Σύμφωνα με τον υπολογισμό των υπηρεσιών, από τη Δευτέρα θα ξεκινήσουν να εξετάζονται όλες οι αιτήσεις ώστε να αναχωρήσουν από το νησί, τουλάχιστον αυτά τα άτομα που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

Η διαδικασία

Μέχρι στιγμής στη Χίο, από τους 2.600 διαμένοντες σε ΒΙ.ΑΛ., Σούδα και ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. πρόσφυγες και μετανάστες, έχουν υποβάλλει αίτημα για άσυλο 2.136 άτομα διαφόρων εθνικοτήτων.

Τα στελέχη της υπηρεσίας ασύλου θα καλούν όσα άτομα έχουν υποβάλλει αίτημα για άσυλο προκειμένου να εξεταστούν προσωπικά και να εξηγήσουν για ποιο λόγο επιθυμούν τη διεθνή προστασία.

Οι αρχές υπολογίζουν ότι συνολικά θα εξετάζονται σε πρώτο βαθμό περί τις 100 αιτήσεις την ημέρα, τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινώνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες που δεν δικαιωθούν σε πρώτο βαθμό θα έχουν την ευκαιρία να υποβάλλουν ένσταση, χωρίς όμως να γνωρίζει κανείς τον χρόνο που θα απαιτηθεί η εξέταση της έφεσης σε δεύτερο βαθμό. 

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Τα νέα της Χίου κάθε Παρασκευή στην πόρτα σας. Γίνετε συνδρομητής της εφημερίδας «πολίτης» συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα εδώ.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ